A Borfesztiválon saját tortával rukkolt elő a St Andrea borászat

A Borfesztivál első napján, kivételesen ragyogó nyár végi napsütésben igazi gasztro felfedezőtúra részesei lehettünk. A St Andrea pincészet üde borokkal és a hozzá komponált tökéletes fogásokkal várt bennünket. Egyúttal megkóstoltuk a borászat saját tortáját is.

A Borfesztivál már évek óta esős, borongós. Ezért is volt oly meglepő a délutáni nap ereje, akárcsak a St Andrea borászat remek bor és étel kompozíciói.

 Az Egri Csillagok közé tartozó Boldolgságoshoz (2015) szőlő és makadámdióval készült borjúszeleteket készített Barna Ádám a St Andrea pincészet séfje, aki idén egyébként a legjobbak közé került, hiszen elnyerte "Az Év felfedezett séfje" címet is. Ádám nagyon szerényen, rögtön tudomásunkra hozta, hogy a kreációk nem önálló művei, hanem a sommelier kollégákkal egy csapatmunka eredményeként születtek.

Először kóstoltuk a Rózsát, vagyis a St Andrea rozét. A Merlot, Kékfrankos és Pinot Noir megfelelő összetétele eredményeképpen egy jellemzően testesebb, tartalmasabb rozé bor született, mely komolyabb gasztronómiai fogások mellé is tökéletes párosítás lehet. Ezúttal fügét és managalicasonkát álmodott meg hozzá Barna Ádám séf, mondhatni tökéletes összhangban a bor stílusával.

Az igen nehéz, csapadékos évjáratú 2014-es Áldást (mely valójában egy jól sikerült Egri bikavér) az ifjabb Lőrincz György mutatta be, aki egyúttal elmesélte mennyire fontos a jó név, és a névhez tartozó reputáció. Volt olyan vendégük, akit még anno Egri bikavérrel kínáltak, a vendég pedig a lejáratott nevű bort mereven elutasítva inkább Áldást kért. Az Áldáshoz remekült társították a szarvassonkát kökénnyel, füstölt teával.

Talán az egyik legizgalmasabb kombináció mégis a 2012-es Merengőhöz kötődött, mely 2 évig volt hordóban, szakítva a korábbi rövidebb érleléssel. A kifinomult, elegáns, ugyanakkor gyümölcsös bor mellé kiváló választás volt a perui csokoládé mousse, cékla, céklachips és a fanyarkás kakaóbab. Az esemény vége felé már Barna Ádám is elárulta, hogy neki is ez a kombináció jött be legjobban.

A gourmet kóstoló végén pedig az ország tortájának alkotója, Szó Gellért cukrászmester mutatta be a Kedvest, azaz a St Andrea pincészet saját tortáját, melyet szintén egy különleges borhoz, az ifjabbik Lőricz György szintén Kedves nevű borához kreált. A savas, gyümölcsös, édesbor, karamellizált dió, és körte ívilágú lisztmentes torta bizonyára 'kedves' gyöngyszeme lesz majd a St Andrea kolleciónak.

 

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.