A Borfesztiválon saját tortával rukkolt elő a St Andrea borászat

A Borfesztivál első napján, kivételesen ragyogó nyár végi napsütésben igazi gasztro felfedezőtúra részesei lehettünk. A St Andrea pincészet üde borokkal és a hozzá komponált tökéletes fogásokkal várt bennünket. Egyúttal megkóstoltuk a borászat saját tortáját is.

A Borfesztivál már évek óta esős, borongós. Ezért is volt oly meglepő a délutáni nap ereje, akárcsak a St Andrea borászat remek bor és étel kompozíciói.

 Az Egri Csillagok közé tartozó Boldolgságoshoz (2015) szőlő és makadámdióval készült borjúszeleteket készített Barna Ádám a St Andrea pincészet séfje, aki idén egyébként a legjobbak közé került, hiszen elnyerte "Az Év felfedezett séfje" címet is. Ádám nagyon szerényen, rögtön tudomásunkra hozta, hogy a kreációk nem önálló művei, hanem a sommelier kollégákkal egy csapatmunka eredményeként születtek.

Először kóstoltuk a Rózsát, vagyis a St Andrea rozét. A Merlot, Kékfrankos és Pinot Noir megfelelő összetétele eredményeképpen egy jellemzően testesebb, tartalmasabb rozé bor született, mely komolyabb gasztronómiai fogások mellé is tökéletes párosítás lehet. Ezúttal fügét és managalicasonkát álmodott meg hozzá Barna Ádám séf, mondhatni tökéletes összhangban a bor stílusával.

Az igen nehéz, csapadékos évjáratú 2014-es Áldást (mely valójában egy jól sikerült Egri bikavér) az ifjabb Lőrincz György mutatta be, aki egyúttal elmesélte mennyire fontos a jó név, és a névhez tartozó reputáció. Volt olyan vendégük, akit még anno Egri bikavérrel kínáltak, a vendég pedig a lejáratott nevű bort mereven elutasítva inkább Áldást kért. Az Áldáshoz remekült társították a szarvassonkát kökénnyel, füstölt teával.

Talán az egyik legizgalmasabb kombináció mégis a 2012-es Merengőhöz kötődött, mely 2 évig volt hordóban, szakítva a korábbi rövidebb érleléssel. A kifinomult, elegáns, ugyanakkor gyümölcsös bor mellé kiváló választás volt a perui csokoládé mousse, cékla, céklachips és a fanyarkás kakaóbab. Az esemény vége felé már Barna Ádám is elárulta, hogy neki is ez a kombináció jött be legjobban.

A gourmet kóstoló végén pedig az ország tortájának alkotója, Szó Gellért cukrászmester mutatta be a Kedvest, azaz a St Andrea pincészet saját tortáját, melyet szintén egy különleges borhoz, az ifjabbik Lőricz György szintén Kedves nevű borához kreált. A savas, gyümölcsös, édesbor, karamellizált dió, és körte ívilágú lisztmentes torta bizonyára 'kedves' gyöngyszeme lesz majd a St Andrea kolleciónak.

 

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.