A tatai Platán beszállt egy madárkalauz elkészítésébe

Természetvédők és a vidéki csúcsgasztronómia egyik legismertebb képviselőinek összefogásával jelent meg egy könyv a Tatai tó környékén élő több mint kétszázötven madárfajról. A kötet színpompás madarakat ábrázoló festményei november közepéig a tatai Esterházy-kastélyban is láthatóak.

"A természetben töltött idő hatással van a jellemünkre, mert ilyenkor különböző impulzusoknak vagyunk kitéve. Érezzük az illatokat, látjuk a pillangók változatosságát, a fák kérgének és a kőzeteknek a struktúráját, vagy ahogy a levegő mozgatja a rétet. Bizonyított tény, hogy ezek az élmények kiegyensúlyozottabbá tesznek bennünket",  mondta a könyvbemutató alkalmával a Tatai tó partján a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület titkára, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője, a most megjelent, Kókay Szabolcs természetfestővel közösen jegyzett Madárkalauz című könyv szerzője, Csonka Péter.

 

Profi madárkalauz született a vadludak látványos gyülekezésére

A két természetrajongó barátsága hosszú évtizedekre nyúlik vissza és régóta tervezik, hogy kalauzt készítenek a Tata és környékén élő madárfajokról. A könyv kiadásában most partnerre találtak: az egykori tatai Esterházy-birtok egyik épületében immár 13 éve működő és nemrégiben Pesti István Michelin-csillagos séf és Varró Zoltán belsőépítész együttműködéseként megújult Platán számára is egy régi álom teljesült a környező természet csodáiról szóló könyvvel.

Bütykös ásólúd, nagy lilik, lappantyú, guvat, füstös cankó, örvös légykapó, zöldike, csuszka, jégmadár és rövidkarmú fakusz – a tatai Öreg-tó és környéke elsősorban a vadludak gyülekezőhelyeként vált európai hírűvé, de számos védett, fokozottan védett madárfaj pihenő- és fészkelőhelye ez a vidék.

Híre ment a világban az itteni madárvilágnak

Tatán a természeti és épített környezet egymásba fonódik, az állatokat európai viszonylatban is egyedülálló módon, a város szívében, szinte testközelből lehet megfigyelni. A település néhány évvel ezelőtt Ramsari Város rangot kapott: évtizedek óta az egyik legfontosabb nemzetközi vizes élőhelyekről és vízimadarak védelméről rendelkező listán szerepel mint ramsari terület, illetve része az EU ökológiai hálózatának, a biológiai sokféleséget védő Natura 2000 hálózatnak is.

Tata nemcsak történelmi, hanem természeti értékei miatt is különleges turisztikai desztináció: szeptember végétől március közepéig Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkező vadludak veszik birtokukba az Öreg-tavat és környékét, már csak a lenyűgöző látvány miatt is érdemes ilyenkor felkeresni a „vizek városát", de ha több időt szánunk a környék felfedezésére, akkor több mint kettőszázféle madárfajjal találkozhatunk errefelé. 

Pesti Istvánék birodalma segíti a tó madárvilágának még ismertebbé tételét

A „vizek városában" összefonódik a természet és az ember – ezt a filozófiát követi az egykori Esterházy-birtok egyik épületében több mint 13 éve működő Platán is. A vállalkozás már a kezdeti évektől, a tóparton működő Platán Bisztróval felhelyezte Tatát az ország gasztronómiai térképére.

Az utóbbi időben a vidék egyik legszínvonalasabb vendéglátóhelyévé vált köszönhetően elhivatott csapatának és a Pesti István Michelin-csillagos séf és Varró Zoltán belsőépítész együttműködéseként megvalósult átalakulásnak. Ennek eredményeként létrejött a Platán Gourmet Étterem, amely idén második alkalommal kapta meg a Dining Guide Év Legjobb Vidéki Étterme címet. 

A Platán nyitása óta nemcsak az Esterházy-család szellemi öröksége és a történelmi Magyarország gasztronómia hagyományainak ápolása, hanem Tata természeti értékeinek megóvása iránt is elkötelezett. 

A névadó fa árnyéka az egyik legjobb pozíció a madarak megfigyelésére

A névadó fát, amelyet az Esterházy-család 1785-ben hozatott Versailles-ból, és ami ma már a város egyik ikonikus növénye, a Platán csapata vette gondviselésébe több mint 13 éve. A Platán helyi természetvédőkkel közös összefogásának köszönhetően jelent meg a Madárkalauz című könyv is, mely a környék élővilágát, az itt élő és telelő fajokat mutatja be, egyben felhívja a figyelmet a vidék ökológiai értékeinek megőrzésére is.

A kötetet Csonka Péter a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecse Tájegységének osztályvezetője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi vezetője, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület alapítója, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője írta, a részletgazdag illusztrációkat pedig Kókay Szabolcs, az egyik legnevesebb hazai természetfestő készítette.

Kinek szól a most megjelent könyv? És hogy érdemes használni?

A Madárkalauz részletes információval szolgál arról, hogy a környéken pontosan hol, mikor, milyen madarakat érdemes keresni és lehet megfigyelni.

„Ezt a könyvet nyitott szemmel és füllel érdemes használni: a természetben az összes érzékszervünket ki kell nyitnunk, és elengednünk minden olyan gondolatot, amely hátráltatja ezt a bensőséges élményt. A természetben meg kell tisztulni, fel kell töltődni. A természetjárás, a madármegfigyelés nemcsak közösségteremtő erővel bír, de tudományosan bizonyított tény, hogy jótékony hatással van az egészségünkre, lelkünk és szellemünk kiegyensúlyozott működésére, ezért is fontos, hogy a természet szeretetét gyerekeinknek is átadjuk, magunkban megtartsuk",  mondta Csonka Péter, a könyv bemutatója alkalmával. 

Kiállítás is társul a kalauzhoz

A Madárkalauz megjelenésével egy időben október 14-én kiállítás nyílik Kókay Szabolcs illusztrációiból az Esterházy-kastélyban. Kókay Szabolcs illusztrációi azért is figyelemreméltóak, mert megmutatják a madarak és környezetük olyan apró részleteit – mozdulatait, színeit és fényeit –, amelyeket a fényképek nem tudnak visszaadni. A tárlat egy hónapon keresztül keddtől vasárnapig 10.00-18.00 óra között látogatható.

CSR-akciót indít a Platán 

A Platán weboldálán egy hónapig lehet licitálni Kókay Szabolcs két festményére. A befolyt összeget a Tatai Mecénás Közalapítványnak és a Tatai Vadlúd Sokadalom szervezőinek ajánlják fel, akik ingyenes túravezetést is tartanak a tatai tó körül. 

 

 

Forrás: zerocomagency.hu / Turizmus Online


Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Új korszakba lép a Csányi Pincészet

Új korszakba lép a Csányi Pincészet 

A pincészetnél most megtörtént átalakulás nem csupán az üzleti stratégia modernizálását foglalja magában, hanem egy új, naprakész márka kialakítását is.
Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén

Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén 

Az áruházlánc csatlakozott a duális képzőhelyekhez.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.