Alapinfók éttermeknek a jelenlegi helyzet alapján

Mi lesz az éttermekkel, szabad-e rendelni, mit mond a NÉBIH? Körkép és konkrét intézkedések a Válasz Online összeállítása alapján.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján egyelőre nincs nyoma a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos útmutatásnak, de a Válasz Online kérdésére elárulták, hogy erősen dolgoznak az élelmiszerforgalmazóknak, vendéglőknek szánt tájékoztatókon.

Megvalósítható az érintés nélküli kiszállítás?

Időközben néhány budapesti étterem – saját szakállára – átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki a vendégek védelmére. Az egyik fővárosi ételfutárcég pedig „érintés nélküli kiszállítást” vezetett be. Az éttermek „békeidőben” is szigorú higiéniai előírásokkal működnek, a koronavírus-járvány azonban a vendéglátó-helyeket is új kihívások elé állítja. Olaszországban, Franciaországban és néhány más országban már be is záratták őket, Ausztriában pedig csak délután 15 óráig lehetnek nyitva. Itthon még nincs korlátozás (a cikk megjelenése óta ez is megtörtént - a szerk.), de a forgalom szemmel láthatóan drasztikusan csökkent.

Fine dining - nagy vesztes lehet

A külföldi vendégekre a legnagyobb mértékben támaszkodó fine dining éttermek közül van, amelyik önként bezárt (például a Laurel, ahol a személyzet receptötletek kidolgozásával, fotózással, olvasással tölti a következő napokat). A két Michelin csillagos Onyx a fokozott fertőtlenítés mellett többek között a vendégek nagyobb térközzel való szétválasztásával védekezik. Eddigi tapasztalataink alapján a Hokedli nevű terézvárosi leves- és főzelékbár volt a legalaposabb.

Mi az a pandémiás terv?

„Tekintve, hogy a NÉBIH semmilyen információval nem látta el a vendéglátó egységeket, hogy hogyan járjanak el a koronavírus kapcsán, az felkértük Soós Zsuzsannát (aki népegészségügyi ellenőr, élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök), hogy írjon nekünk pandémiás tervet. A pandémiás terv alapján alkalmazottaink külön oktatást kaptak” – írták Facebook-oldalukon. A NÉBIH honlapján és Facebook-oldalán a cikk írásakor valóban nem volt tájékoztatás a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Az online portál kérdésére a hivatal a következő tájékoztatást adta: „A Nébih a jelen járványhelyzetben is szorosan együttműködik az érintett társhatóságokkal. Ennek részeként tájékoztató anyagok készülnek az élelmiszer-forgalmazók és vendéglátó-ipari egységek számára. Ezen tájékoztatók a járvánnyal kapcsolatos hivatalos gyűjtőoldalakon lesznek elérhetőek.”

Jogos kérések - éttermesektől

A Hokedli a vendégek felé is megfogalmazott néhány kérést és tanácsot, amelyek a Nébih szerint „a jelen járványhelyzetben ésszerűek”. És hogy melyek ezek?

• Helyi fogyasztás helyett elvitelre kérjék az ebédet.

• Készpénz helyett bankkártyával fizessenek.

• Várakozás az utcán, egyszerre csak pár ember legyen a pultnál.

• Kutyák, háziállatok nem léphetnek a vendégtérbe.

• Akinek megfázásos, influenza-szerű tünetei vannak, inkább rendeljen ételt házhoz.

• Aki elvitelre vásárol, otthon is alaposan elmosott evőeszközzel egyen.

A népszerű hamburgerező-lánc, a Bamba Marha ugyancsak részletes terveket tett közzé a járványügyi intézkedésekre.

• A munkatársak minimum óránként fertőtlenítik a kezüket, kerülik az érintkezést.

• A konyhán továbbra is gumikesztyűt használnak, és csak fertőtlenített felületekkel érintkeznek.

• A mellékhelyiségeket, kilincseket, felületeket minimum óránként takarítják, fertőtlenítik.

• A pultosok a kasszában a pénzt az asztalra téve kezelik.

• Fertőtlenítették a szellőztetőket, növelték a szellőztetés gyakoriságát.

• Az evőeszközöket bevették az asztalokról, külön adják oda a vendégeknek.

• Az asztalokra helyezett papírtörlő helyett a rendelések mellé adják ki a szalvétát

• A külföldön járt kollégák két hétig vendégként sem mehetnek be az éttermekbe.

Meg lehet valósítani az "érintkezés nélküli kiszállítást"?

További opció a házhozszállítás, ami akár azoknak is hasznos lehet, akik otthon dolgoznak vagy vigyáznak az iskolákból hazaküldött gyerekekre.

Budapesten két nagy ételfutár-cég működik: a Netpincér és a Wolt. Közülük az utóbbi az elmúlt napokban bevezette az „érintkezés nélküli kiszállítás” opciót: ez esetben a futár az ajtó előtt hagyja a szállítmányt, és nem kell érintkezni vele egyáltalán. (Fizetni ennél a cégnél eleve csak online lehet.)

A Wolt egyébként a felhasználóknak írt körlevélben azt írta, hogy kézfertőtlenítővel szerelték fel a futárokat, amit minden szállítás előtt javallott használniuk. Azt is írták, hogy vírus idején az ételkiszállítás a legbiztonságosabb ételbeszerzési lehetőség a többi alternatívához képest az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szerint.

A cikk szerzője, Laky Zoltán nem találta nyomát ennek a hivatal honlapján, de annak igen, hogy ételek útján nem terjed a koronavírus. Vagyis az éttermekben, élelmiszerboltokban is elsősorban a többi ember veszélyes a betérőkre.

Forrás: www.valaszonline.hu


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.