Aliz + Eszterbauer, a páratlan páros

Lehet megemlékezni különféle borvacsorákról, azonban ha Meződy Aliz budai Remíz éttermében tartják azt a bizonyos borestet, akkor a hely tulajdonosa, háziasszonya kihagyhatatlan a tudósításból, mert vidám, sziporkázó egyénisége meghatározó egy borest folyamán.

Nála tartotta a neves szekszárdi borász, Eszterbauer János, családja 10. borászgenerációjának tagja október 10-én borvacsoráját, amely során a különleges duó feledhetetlen és felhőtlen párost alkotott. Aliz lazasága és profizmusa átütő volt, a borász pedig mindenben alkalmazkodott a hely hangulatához. Például nem külön-külön, egyes ételek előtt hosszan taglalva mutatta be a kóstolt borokat, hanem csupán néhányszor állt a borvacsora vendégei elé, amikor a háziasszony alkalmasnak találta a pillanatot. Ekkor bemutatta az egyre jobban divatba jövő szekszárdi borvidéket, mesélt saját borászatáról és családi pincészetéről, és persze magukról az est főszereplőiről, a kóstolt tételekről.

Eszterbauer borai nemcsak ízviláguk miatt különlegesek, hanem regénybe illő az elnevezésük (Gyöngyöző, No...fiam, Pinceátlag, Tanyamacska, Sógor, Nagyapám, Tivald), és erről is mind hallhatott pár szót a közönség. A borok címkéjének hátulján sem összetételüket, származási helyüket taglalja, hanem egy-egy történetet mesél el, ahogy a családi históriában fent maradt. A hangulatos, családias jellegű borvacsora tételeihez Madarász Gyula, a ház főszakácsa komponált a szekszárdi borok világához tökéletesen passzoló, elegáns ételsort, amelyet mindenki nagy élvezettel fogyasztott el.


 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.