Anyukám mondta: itt a Gault & Millau’14

Ezúttal nem egy frissiben felkapott fővárosi étterem, hanem egy észak-magyarországi, eldugott kis település vendéglátóhelye, az Anyukám mondta (Encs) kapta az Év étterme előkelő címet a Gault & Millau Magyarország 2014. évi kiadásának bemutatóján. Ahol történtek egyéb meglepetések is...

Például az Év konyhafőnökének nem egy szakácsot, hanem mindjárt kettőt választottak: Wolf Andrást és Fekete Antoniot, a New York Palota Salon fine dining éttermének konyhafőnökeit, és ez a döntés is jól mutatja, lehet arra sikeres példa, amikor két dudás békében megfér egy csárdában. És az is érdekes és bátor döntésnek számít, hogy egy hévízi egyszerű helyet, az Öreg Harang Borozót választott a Molnár B. Tamás vezette szakértő csapat egyhangúlag az Év kisvendéglőjének, ahol nyilván sokat nyomott latba a bírálatkor, hogy ott sziinte kizárólag helyi alapanyagválasztékból főznek a konyhán, és isteni a házi rétesük.

A street food evésstílus egyébként már idehaza is a bokrok alatt jár: annyira kezd divatba jönni a nagyobb városokban, hogy idén díjaztak is közülük egyet – ez a pesti Mozsár utcai Funky Pho Street Food lett, ahol nemcsak pho levesük, hanem pacalsalátájuk is levették lábukról az ítészeket.

Bár a Gault & Millau-nál az ötsapka a legmagasabb kitüntetési cím, nálunk nem öt, nem is négy, hanem háromsapkásak a topdíjazottak, amely idén a Costes, az Onyx és a ZONA Bisztró lett, és ez 17 pontot jelent Gault & Millau-éknál. Ha a kissé bonyolult pontozási rendszer lényegét nem is, de az eredményt mindenki nézi gasztromán körökben – azaz nagyon is számít a vendég érdeklődésének oldaláról, hogy egy adott étterem a hazai Gault & Millau listában benne van, ha igen, hány pontot ért el, és milyen a kalauz szerint a konyha megítélése ott. Mindez egyben azt is jelzi, hogy a kiadvány hazai változatának készítőinek egyre nagyobb a felelőssége, hiszen jelentős mértékben befolyásolhatják a hazai vendéglátásban lévő fogyasztást.

A kiadvány októberi bemutatója alkalmából első alkalommal átadták az Aranyszalag minőségi tanúsítványt is hazai alapanyagkészítőknek, amellyel magas minőségű kézműves termékeket díjaztak. Ezzel Molnár B. és csapata, valamint az általa vezetett Magyar Nemzeti Gasztronómiai Egyesület (MGE) ismét nagy fába vágta a fejszéjét: tulajdonképpen nekimennek és megkérdőjelezik a kiváló magyar élelmiszerek és áruk odaítélésének rendszerét és módját.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.