Anyukám mondta: itt a Gault & Millau’14

Ezúttal nem egy frissiben felkapott fővárosi étterem, hanem egy észak-magyarországi, eldugott kis település vendéglátóhelye, az Anyukám mondta (Encs) kapta az Év étterme előkelő címet a Gault & Millau Magyarország 2014. évi kiadásának bemutatóján. Ahol történtek egyéb meglepetések is...

Például az Év konyhafőnökének nem egy szakácsot, hanem mindjárt kettőt választottak: Wolf Andrást és Fekete Antoniot, a New York Palota Salon fine dining éttermének konyhafőnökeit, és ez a döntés is jól mutatja, lehet arra sikeres példa, amikor két dudás békében megfér egy csárdában. És az is érdekes és bátor döntésnek számít, hogy egy hévízi egyszerű helyet, az Öreg Harang Borozót választott a Molnár B. Tamás vezette szakértő csapat egyhangúlag az Év kisvendéglőjének, ahol nyilván sokat nyomott latba a bírálatkor, hogy ott sziinte kizárólag helyi alapanyagválasztékból főznek a konyhán, és isteni a házi rétesük.

A street food evésstílus egyébként már idehaza is a bokrok alatt jár: annyira kezd divatba jönni a nagyobb városokban, hogy idén díjaztak is közülük egyet – ez a pesti Mozsár utcai Funky Pho Street Food lett, ahol nemcsak pho levesük, hanem pacalsalátájuk is levették lábukról az ítészeket.

Bár a Gault & Millau-nál az ötsapka a legmagasabb kitüntetési cím, nálunk nem öt, nem is négy, hanem háromsapkásak a topdíjazottak, amely idén a Costes, az Onyx és a ZONA Bisztró lett, és ez 17 pontot jelent Gault & Millau-éknál. Ha a kissé bonyolult pontozási rendszer lényegét nem is, de az eredményt mindenki nézi gasztromán körökben – azaz nagyon is számít a vendég érdeklődésének oldaláról, hogy egy adott étterem a hazai Gault & Millau listában benne van, ha igen, hány pontot ért el, és milyen a kalauz szerint a konyha megítélése ott. Mindez egyben azt is jelzi, hogy a kiadvány hazai változatának készítőinek egyre nagyobb a felelőssége, hiszen jelentős mértékben befolyásolhatják a hazai vendéglátásban lévő fogyasztást.

A kiadvány októberi bemutatója alkalmából első alkalommal átadták az Aranyszalag minőségi tanúsítványt is hazai alapanyagkészítőknek, amellyel magas minőségű kézműves termékeket díjaztak. Ezzel Molnár B. és csapata, valamint az általa vezetett Magyar Nemzeti Gasztronómiai Egyesület (MGE) ismét nagy fába vágta a fejszéjét: tulajdonképpen nekimennek és megkérdőjelezik a kiváló magyar élelmiszerek és áruk odaítélésének rendszerét és módját.


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.