Anyukám mondta: itt a Gault & Millau’14

Ezúttal nem egy frissiben felkapott fővárosi étterem, hanem egy észak-magyarországi, eldugott kis település vendéglátóhelye, az Anyukám mondta (Encs) kapta az Év étterme előkelő címet a Gault & Millau Magyarország 2014. évi kiadásának bemutatóján. Ahol történtek egyéb meglepetések is...

Például az Év konyhafőnökének nem egy szakácsot, hanem mindjárt kettőt választottak: Wolf Andrást és Fekete Antoniot, a New York Palota Salon fine dining éttermének konyhafőnökeit, és ez a döntés is jól mutatja, lehet arra sikeres példa, amikor két dudás békében megfér egy csárdában. És az is érdekes és bátor döntésnek számít, hogy egy hévízi egyszerű helyet, az Öreg Harang Borozót választott a Molnár B. Tamás vezette szakértő csapat egyhangúlag az Év kisvendéglőjének, ahol nyilván sokat nyomott latba a bírálatkor, hogy ott sziinte kizárólag helyi alapanyagválasztékból főznek a konyhán, és isteni a házi rétesük.

A street food evésstílus egyébként már idehaza is a bokrok alatt jár: annyira kezd divatba jönni a nagyobb városokban, hogy idén díjaztak is közülük egyet – ez a pesti Mozsár utcai Funky Pho Street Food lett, ahol nemcsak pho levesük, hanem pacalsalátájuk is levették lábukról az ítészeket.

Bár a Gault & Millau-nál az ötsapka a legmagasabb kitüntetési cím, nálunk nem öt, nem is négy, hanem háromsapkásak a topdíjazottak, amely idén a Costes, az Onyx és a ZONA Bisztró lett, és ez 17 pontot jelent Gault & Millau-éknál. Ha a kissé bonyolult pontozási rendszer lényegét nem is, de az eredményt mindenki nézi gasztromán körökben – azaz nagyon is számít a vendég érdeklődésének oldaláról, hogy egy adott étterem a hazai Gault & Millau listában benne van, ha igen, hány pontot ért el, és milyen a kalauz szerint a konyha megítélése ott. Mindez egyben azt is jelzi, hogy a kiadvány hazai változatának készítőinek egyre nagyobb a felelőssége, hiszen jelentős mértékben befolyásolhatják a hazai vendéglátásban lévő fogyasztást.

A kiadvány októberi bemutatója alkalmából első alkalommal átadták az Aranyszalag minőségi tanúsítványt is hazai alapanyagkészítőknek, amellyel magas minőségű kézműves termékeket díjaztak. Ezzel Molnár B. és csapata, valamint az általa vezetett Magyar Nemzeti Gasztronómiai Egyesület (MGE) ismét nagy fába vágta a fejszéjét: tulajdonképpen nekimennek és megkérdőjelezik a kiváló magyar élelmiszerek és áruk odaítélésének rendszerét és módját.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.