Az ananász tud valamit

A mértéket nem tűrő antibiotikum-használat veszélyes szuperbaktériumok elterjedéséhez vezetett. A gyógyszereknek fittyet hányó, szívós organizmusok felszámolása az egyik legsürgetőbb humán egészségügyi feladat.

Lehet, hogy éppenséggel az ananászoknál és a malacoknál találjuk meg a (szuper)veszélyes szuperbaktériumok likvidálásának kulcsát?

Robert Pike, az ausztráliai La Trobe egyetem professzora bizakodó.

A tudós kutatásai során úttörő DNS-technológiát használ, hogy az ananászok törzséből olyan kivonatot kaparjon elő, amellyel egy bizonyos hasmenéses és gyakran végzetes betegségből képes lehet kigyógyítani az érintett malacokat. Az eljárás különösen fontos tulajdonsága, hogy a fertőzések kezelésében csökkenteni lehet a felhasznált antibiotikumok mennyiségét.


„Remélhetőleg ez az emberek esetében is új utakat nyit majd meg a gyomorbél-hurut kezelésében, amelyeken keresztül enyhíthetünk az antibiotikumok iránti erős függőségünkön, illetve megakadályozhatjuk a szuperbaktériumok térhódítását” – fogalmazott Pike professzor.

Mind ennek messzemenő következményei lennének. Míg csak az ausztrál sertéságazatban körülbelül másfél milliárd forintos kiesést jelent a kocától való elválasztást megelőző hasmenéses betegség, az új fejlesztés a humán egészségügyben is megváltást jelenthet.

A hústermékeknél az antibiotikumok eltúlzott mértékű használata több gyógyszernek ellenálló (multirezisztens) baktériumok, vagyis az emberre is veszélyes szuperbaktériumok megszületését idézte elő.

Ez az Anatara Lifesciences-szel karöltve kifejlesztett és Detach-re névre keresztelt természetes alternatíva ananászkivonatot használ. Az anyag megakadályozza, hogy a baktériumok az állatok gyomrában található sejtekhez tapadjanak, vagyis ellehetetleníti a fertőzés kialakulását. A terepkísérletek a malacokkal pozitív tapasztalatokkal zárultak, így a termék pár hónap múlva akár már meg is jelenhet a piacion.


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.