Az ananász tud valamit

A mértéket nem tűrő antibiotikum-használat veszélyes szuperbaktériumok elterjedéséhez vezetett. A gyógyszereknek fittyet hányó, szívós organizmusok felszámolása az egyik legsürgetőbb humán egészségügyi feladat.

Lehet, hogy éppenséggel az ananászoknál és a malacoknál találjuk meg a (szuper)veszélyes szuperbaktériumok likvidálásának kulcsát?

Robert Pike, az ausztráliai La Trobe egyetem professzora bizakodó.

A tudós kutatásai során úttörő DNS-technológiát használ, hogy az ananászok törzséből olyan kivonatot kaparjon elő, amellyel egy bizonyos hasmenéses és gyakran végzetes betegségből képes lehet kigyógyítani az érintett malacokat. Az eljárás különösen fontos tulajdonsága, hogy a fertőzések kezelésében csökkenteni lehet a felhasznált antibiotikumok mennyiségét.


„Remélhetőleg ez az emberek esetében is új utakat nyit majd meg a gyomorbél-hurut kezelésében, amelyeken keresztül enyhíthetünk az antibiotikumok iránti erős függőségünkön, illetve megakadályozhatjuk a szuperbaktériumok térhódítását” – fogalmazott Pike professzor.

Mind ennek messzemenő következményei lennének. Míg csak az ausztrál sertéságazatban körülbelül másfél milliárd forintos kiesést jelent a kocától való elválasztást megelőző hasmenéses betegség, az új fejlesztés a humán egészségügyben is megváltást jelenthet.

A hústermékeknél az antibiotikumok eltúlzott mértékű használata több gyógyszernek ellenálló (multirezisztens) baktériumok, vagyis az emberre is veszélyes szuperbaktériumok megszületését idézte elő.

Ez az Anatara Lifesciences-szel karöltve kifejlesztett és Detach-re névre keresztelt természetes alternatíva ananászkivonatot használ. Az anyag megakadályozza, hogy a baktériumok az állatok gyomrában található sejtekhez tapadjanak, vagyis ellehetetleníti a fertőzés kialakulását. A terepkísérletek a malacokkal pozitív tapasztalatokkal zárultak, így a termék pár hónap múlva akár már meg is jelenhet a piacion.


Határokon átívelő ízek – két séf, három alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.