Az ananász tud valamit

A mértéket nem tűrő antibiotikum-használat veszélyes szuperbaktériumok elterjedéséhez vezetett. A gyógyszereknek fittyet hányó, szívós organizmusok felszámolása az egyik legsürgetőbb humán egészségügyi feladat.

Lehet, hogy éppenséggel az ananászoknál és a malacoknál találjuk meg a (szuper)veszélyes szuperbaktériumok likvidálásának kulcsát?

Robert Pike, az ausztráliai La Trobe egyetem professzora bizakodó.

A tudós kutatásai során úttörő DNS-technológiát használ, hogy az ananászok törzséből olyan kivonatot kaparjon elő, amellyel egy bizonyos hasmenéses és gyakran végzetes betegségből képes lehet kigyógyítani az érintett malacokat. Az eljárás különösen fontos tulajdonsága, hogy a fertőzések kezelésében csökkenteni lehet a felhasznált antibiotikumok mennyiségét.


„Remélhetőleg ez az emberek esetében is új utakat nyit majd meg a gyomorbél-hurut kezelésében, amelyeken keresztül enyhíthetünk az antibiotikumok iránti erős függőségünkön, illetve megakadályozhatjuk a szuperbaktériumok térhódítását” – fogalmazott Pike professzor.

Mind ennek messzemenő következményei lennének. Míg csak az ausztrál sertéságazatban körülbelül másfél milliárd forintos kiesést jelent a kocától való elválasztást megelőző hasmenéses betegség, az új fejlesztés a humán egészségügyben is megváltást jelenthet.

A hústermékeknél az antibiotikumok eltúlzott mértékű használata több gyógyszernek ellenálló (multirezisztens) baktériumok, vagyis az emberre is veszélyes szuperbaktériumok megszületését idézte elő.

Ez az Anatara Lifesciences-szel karöltve kifejlesztett és Detach-re névre keresztelt természetes alternatíva ananászkivonatot használ. Az anyag megakadályozza, hogy a baktériumok az állatok gyomrában található sejtekhez tapadjanak, vagyis ellehetetleníti a fertőzés kialakulását. A terepkísérletek a malacokkal pozitív tapasztalatokkal zárultak, így a termék pár hónap múlva akár már meg is jelenhet a piacion.


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.