Az MSZÉSZ harcba szállt az ÁFA csökkentésért

A szállodai szobakiadást terhelő 18 százalékos magyarországi áfa különösen hátrányos a hazai turizmus számára, összehasonlítva néhány szomszédos, illetve versenytárs országban érvényes áfakulccsal - véli a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).

A szervezet hétfői közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy ez a kulcs Ausztriában 10 százalék, Csehországban szintén 10, Lengyelországban 8, Romániában 9, Szlovéniában 8,5 százalék, a nem EU-tag Horvátországban is 10 százalék, de néhány, a turizmusban meghatározó szerepet játszó országban is a magyarországinál sokkal alacsonyabb. Így például Máltán 7, Olaszországban 10, Spanyolországban 8, Svájcban 3,8 százalék.

A hazai szálloda- és vendéglátóipar számára a jelenlegi szintű áfaterhelés - egyebek mellett a gyenge kereslet miatt - nem biztosítja a vállalkozások fenntarthatóan gazdaságos működését, a szükséges fejlesztések elvégzését, a munkabérek kívánatos emelését, rontja a versenyképességet, nem támogatja a kormány munkahely teremtési terveinek megvalósítását. Ezért a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfontosabb lobbi célja változatlanul az ágazatot terhelő áfa csökkentése - szögezik le a közleményben.

Megjegyzik: a pénzügyi válság sújtotta, az egyik legmagasabb államadóssággal küzdő Írországban ez év közepétől a szállodai szobakiadás és az éttermi áfáját 13,5 százalékról 9 százalékra csökkentették. Ezzel az intézkedéssel szeretnék elősegíteni a súlyos problémákkal küzdő szállodaipar és vendéglátás kilábalását a recesszióból, és arra számítanak, hogy növekszik az ágazatban foglalkoztatottak száma is az adócsökkentés eredményeként - írja a szakmai szervezet.

A szövetség megjegyzi: ugyan 2009-2011 között a hazai szállodák szobaárbevételét terhelő áfa 20 százalékról 18-ra csökkent, de az így is lényegesen magasabb az EU tagországok átlagánál, a 25 százalékos éttermi áfakulcs pedig változatlanul a legmagasabb maradt.

2011-ben a szállodai szoba átlagos áfaszintje a 27 tagországban 10,2 százalék. A magyarországi 18 százalékos a 24. legmagasabb, azaz csupán 3 olyan ország van, ahol a szobakiadást terhelő áfa azonos, vagy magasabb a magyarországinál. Az ételforgalmat terhelő 25 százalékos áfakulccsal Magyarország az utolsó helyen van a sorrendben Svédországgal együtt. (forrás: MTI)


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.