Az MSZÉSZ harcba szállt az ÁFA csökkentésért

A szállodai szobakiadást terhelő 18 százalékos magyarországi áfa különösen hátrányos a hazai turizmus számára, összehasonlítva néhány szomszédos, illetve versenytárs országban érvényes áfakulccsal - véli a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).

A szervezet hétfői közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy ez a kulcs Ausztriában 10 százalék, Csehországban szintén 10, Lengyelországban 8, Romániában 9, Szlovéniában 8,5 százalék, a nem EU-tag Horvátországban is 10 százalék, de néhány, a turizmusban meghatározó szerepet játszó országban is a magyarországinál sokkal alacsonyabb. Így például Máltán 7, Olaszországban 10, Spanyolországban 8, Svájcban 3,8 százalék.

A hazai szálloda- és vendéglátóipar számára a jelenlegi szintű áfaterhelés - egyebek mellett a gyenge kereslet miatt - nem biztosítja a vállalkozások fenntarthatóan gazdaságos működését, a szükséges fejlesztések elvégzését, a munkabérek kívánatos emelését, rontja a versenyképességet, nem támogatja a kormány munkahely teremtési terveinek megvalósítását. Ezért a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfontosabb lobbi célja változatlanul az ágazatot terhelő áfa csökkentése - szögezik le a közleményben.

Megjegyzik: a pénzügyi válság sújtotta, az egyik legmagasabb államadóssággal küzdő Írországban ez év közepétől a szállodai szobakiadás és az éttermi áfáját 13,5 százalékról 9 százalékra csökkentették. Ezzel az intézkedéssel szeretnék elősegíteni a súlyos problémákkal küzdő szállodaipar és vendéglátás kilábalását a recesszióból, és arra számítanak, hogy növekszik az ágazatban foglalkoztatottak száma is az adócsökkentés eredményeként - írja a szakmai szervezet.

A szövetség megjegyzi: ugyan 2009-2011 között a hazai szállodák szobaárbevételét terhelő áfa 20 százalékról 18-ra csökkent, de az így is lényegesen magasabb az EU tagországok átlagánál, a 25 százalékos éttermi áfakulcs pedig változatlanul a legmagasabb maradt.

2011-ben a szállodai szoba átlagos áfaszintje a 27 tagországban 10,2 százalék. A magyarországi 18 százalékos a 24. legmagasabb, azaz csupán 3 olyan ország van, ahol a szobakiadást terhelő áfa azonos, vagy magasabb a magyarországinál. Az ételforgalmat terhelő 25 százalékos áfakulccsal Magyarország az utolsó helyen van a sorrendben Svédországgal együtt. (forrás: MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.