Bicsár Attila Villányba költözött

Egyelőre. Addig, amíg nyugodt szívvel itt hagyhatja augusztus végén a Sauska 48 éttermet. Ahol a fürjé lesz a főszerep.

Tavaly januárban, tizenöt ott töltött év után kisétált az Alabárdos étterem ajtaján, és felszállt egy Londonba tartó gépre, hogy fejest ugorjon az ismeretlenbe. Bicsár Attila ma idehaza egy hamarosan induló villányi étterem kreatív séfje.

A Borsmenta portál oldalán Szabó Editnek adott interjújában így fogalmaz a távozásáról: "Így utólag már én is látom, hogy bátor lépés volt, de akkor csak azt tudtam, hogy elkerülhetetlen, és nagyon örülök, hogy nem hagytam lebeszélni magam...Az általam példaképnek tartott magyar séfek közül egy sincs, aki az aktív évei után nyugodtan el tudott menni nyugdíjba, akinek a karrierje úgy ért véget, hogy mind szakmai, mind anyagi szempontból megbecsülés övezi. Csak olyat látok, aki belebetegedett a szakmába, és hiába dolgozta végig keményen az életét, nem vár rá tisztes öregkor. Nem akarom megvárni, hogy velem is ez történjen.”

Bicsár Londonban hamarosan talált munkát, egy Michelin-csillagos étterem konyháján helyezkedett el szakácsként. Ahol napi 14-16 órát dolgozott, bár elmondása szerint nem volt könnyű helyzetben, mert a konyhán rossz hangulat uralkodott, a séfnek nehéz természete volt, onnét állt odébb egy hónap után. Mivel ajánlatot kapott Floridába, ahol egy magyar befektetői csoport nyitott éttermet, odahívták. Azóta is visszajár, kreatív séfként dolgozik az adott helyen. Közben haza-hazajárt, régóta jó viszonyt ápolt az Anerikából Villányba költözött Sauska családdal, akiknek ugyan már korábban is működött egy éttermük a birtokukon, de nem állandó jelleggel, csak időszakos nyitva tartással. Sauska Krisztián azonban nemrégiben úgy döntött, állandó nyitva tartású helyet üzemeltetnek tovább.

Bicsár Attila ezt mondja a hamarosan nyíló hely konyhai területéről: "Krisztián a minőség megszállottja, tudjuk, hogy soha semmi nem elég jó neki, mindenből a legjobbat akarja, de én ilyen színvonalú konyhát Magyarországon még soha életemben nem láttam. ...annyira beleszerettem abba a konyhába, hogy azonnal arra kértem Krisztiánt, engedje meg, hogy egyszer, csak egyetlenegyszer főzhessek benne. Mire ő? Azt mondta, ha ennyire tetszik, akkor inkább ne menjek vissza Londonba, hanem segítsem kreatív séfként a villányi étterem működését. Vegyek részt a konyha, a rendszer kialakításában, az étlap megtervezésében, tanítsam be a srácokat, áldozzak erre néhány hónapot az életemből. Elfogadtam az ajánlatát, így most augusztusig Villányban dolgozom."

Két szakáccsal, tiszta ízekkel, szűk étlappal dolgoznak majd, falusi gourAmet-nak nevezik konyhájuk stílusát. Lesz az étlapon öt előétel, két leves, hat főétel, két desszert és egy sajtválogatás. A fürj lesz az étterem ikonikus étele. Amit véres hurkával töltve, rotisserie-n megsütve is kínálnak majd. Június végén nyit a Sauska 48, ahol az alapanyagot legtöbbjét helyben szerzik be.

Szabó Edit írása teljes terjedelmében itt olvasható.

 

Forrás: Borsmenta

Forrás: Fotó: facebook Vas Gergely @Gregory Iron Photography


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?