Boros portrék: Bence a hegyről

Hazai borászokat bemutató sorozatunk következő szereplőjéhez nem kell elhagynunk az ásványosságáról híres badacsonyi bazalt alapkőzetű tájat: ugyanitt gazdálkodik közel 25 hektárnyi szőlőn, és négy vendéglátóegységet is vezet az először szülei nyomdokain haladó, majd saját útját járó Laposa Bence.

Miképp indult az idei év?

Nagyon lelkesen és bizakodással telve. Bár azért erősen nehezítette a pályát, hogy a négy vendéglátóegységünkből kettő egész évben nyitva tart. Igaz, a tavalyi ősz, majd az azt követő tél és az idei tavasz nagyon szép eredményeket, nagy vendégforgalmat hozott. A Hableány esetén különösen figyeltünk arra, hogy haladjunk a korral: ételek, alapanyagok, stílus terén folyton előrukkoltunk valami újdonsággal, valami meglepővel. Évente háromszor-négyszer étlapot váltunk, azt szem előtt tartva, hogy bár a klasszikus kedvencek mindig szerepeljenek az étlapon, de emellett izgalmas, új kísérletezést is kipróbálhassanak a vendégeink.

Mi nálatok a tuti befutó?

Nyaranta a kacsamájas lecsó - az tényleg mindent visz. Erős még a vegán választékunk - ezért is sokan járnak hozzánk. Most például egy karfiol alapú vegán fogást tettünk a nyári étlapra - a vendégeink és mi is imádjuk. A tapolcai lazacpisztrángot is „hadrendbe állítottuk” nemrégiben a konyhán - ez is izgalmas, szép és hálás feladat.

Hogy álltok munkaerővel?

Nem panaszkodom. Igaz, hallom jobbról, balról a panaszokat, hallani egeket súroló fizetésekről is, meg folyton panaszkodó balatoni és pesti vendéglátósokról, de én nem ebbe a körbe tartozom. Igyekszünk korrekt béreket adni a munkavállalóinknak, rendes munkakörülményeket biztosítani, ahol lehet, egész évre vesszük fel az embereket, bejelentett munkakörbe, nincs is nálunk akkora mértékű fluktuáció, mint amit a szakmában innen-onnan hallani. A jó munkakörülmény, az emberi hang és a korrekt fizetés - ha mindez megvan, nem kacsingat másfelé a munkavállaló. Persze, az a piaci bizonytalanság minket is ugyanúgy érint, mint bárki mást, aki ezen a területen tevékenykedik, hiszen senki nem tudja megmondani, hogyha vége a főszezonnak, és visszatérnek az emberek a városokba, a munkába, akkor vajon mi várható? Az biztos, hogy valamilyen mértékű áremelés mindenütt várható a vendéglátás terén, mert anélkül nem lehet üzemeltetni sajnos egyetlen egységet sem, de hogy a minőségből adjanak alább egy-egy helyen - ez az út szerintem nem járható.

A vendéglátás helyzetének rövid, ámde mélyreható elemzése után térjünk át a borospincék világára. Hamarosan itt a szüret: felétek milyen termés várható?

Erre majd szüret után felelnék. Egyelőre csak az nyilvánvaló, hogy maga a növény nem szenved annyira, mint sok másik növény - gondolok itt a szántóföldi kultúrákra, mert ott a helyzet tényleg tragikus. De azért a tény tény marad: másfél éve aszályos időszak van, és bár a szőlő még úgy-ahogy tartja magát, de azért a termésen már mindenütt látszik, hogy elég súlyos a vízhiány. Az borítékolható, hogy mennyiségben nem lesz erős az idei év, de a minőség még nem tudható, várjuk ki a végét.

Beszéljünk kicsit a hegyre látogató vendégekről! Milyen a vendégkör? Olyan, mint korábban, vagy változott az összetétel, a korosztály?

Ősztől tavaszig főként azok térnek be hozzánk és a többi badacsonyi, borral bélelt helyekre, akik már korábban is jártak mifelénk: tudják, mit kapnak, és értékelik a minőséget, ami a szép táj, az utánozhatatlan természeti értékek mellett várja őket a pincék mélyén vagy kinn, a borteraszokon, a nyári időszakban pedig igencsak vegyes a kép.

Külföldi és magyar vendégek aránya a hegyen?

Elsöprő többségben vannak a magyarok. Nálunk ez kilencven százalék, a maradék tíz csak a határon túlról érkező. Korábban, a covid-időszak előtt sokkal többen jöttek külföldről, ma már ez nem jellemző.

Végül a kedvenc borod?

Továbbra is a 4 Hegy. Ami egyértelműen az egyik csúcsborunk. Ez egy komoly, tartalmas olaszrizling, amely jobb évjáratok esetén négy különböző termőhely házasításával születik, és engem mindig elvarázsol a világa. Ha egy ilyen palackkal kibontunk, főleg jó társaságban, barátokkal a teraszon, annál nem is kell több jó dolog az életben.

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.
A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.
Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány

Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány 

Június 1-jén a Magyar Bormarketing Ügynökség elindította a fiatalokat célzó országos Buborékok nyara kampányát.
Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját

Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját 

Gianni Annoni bemutatta nekünk legújabb fagylaltkínálatát, amelyeket a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készítenek és a Candy hűtőinek köszönhetően a legtökéletesebb hőfokon kínálnak.
Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén 

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból.
Életműdíj a villányi borásznak

Életműdíj a villányi borásznak 

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t 

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.
Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék

Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék 

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.