Bortavasz Alsó-Ausztriában

Összesen száznyolcvan borászat fogott össze Alsó-Ausztria három borvidékén, Kremstalban, Kamptalban és Traisentalban, hogy a Bortavasz (Weinfrühling) elnevezésű rendezvénysorozat keretében nyitott pincékkel és programokkal várta a vendégeket szombaton és vasárnap.  

Április utolsó hétvégéjén Krems, Langenlois és Traismauer környékén a boré volt a főszerep: a három Duna menti borvidék eredetvédett (DAC) borai, a zöldveltelini és a rajnai rizling mellett a pincészetekbe látogatók olyan, helyben kevésbé tipikus fajtákkal is találkozhattak, mint a muskotály és a sauvignon blanc vagy akár vörösborokkal, mint a zweigelt - közölte Alsó-Ausztria turisztikai hivatala az MTI-vel.

Karszalag ellenében, kisbuszok segítettek a pincékhez való eljutásban

Nemcsak a korábbi évjáratok voltak azonban kóstolhatók, a három borvidék termelői ugyanis a Bortavasz alkalmával mutatták be először 2013-as újboraikat.

Az érdeklődők 10 euróért vásárolhattak karszalagot, mellyel a két nap során szabadon végigjárhatják az általuk kiválasztott borászatokat. A szervezők kisbuszokkal segítettek a pincékhez való eljutásban, és több helyen kerékpárt is lehetett bérelni.

Szőlők közé épült designhotel

Az Ausztria talán legismertebb borvidékét, Wachaut keletről határoló Kremstal központja Krems an der Donau. A Duna-parti városka történelmi épületei között nagyon sok évszázados borospince bújik meg, a település határait pedig a szárazföld felől minden oldalról szőlőültetvények jelzik. Kremstal mellett terül el az egyedi klímájú Kamptal, ahol a Waldviertel irányából érkező hűvösebb légtömegek a Duna-völgy enyhébb levegőjével találkoznak. A borvidék központjában, Langenloisban a szőlők közé épült designhotel is várja a borkedvelőket.

A folyótól délre elhelyezkedő Traisental fiatal, dinamikus borvidékként határozza meg magát, ahol azonban szintén jó minőségű zöldveltelini és rajnai rizling terem.

Mesterdetektívként az ízek és az illatok után

A Bortavasz programjai közül a szervezők kiemelték a traismaueri kastélyba szombat estére Flaschenmob címmel meghirdetett találkozót, melyre a részt vevő 32 borász mellett minden borkedvelőt vártak, Kremsben pedig még a Képregénymúzeumban is a borról szólt minden: a látogatók Nick Knatterton mesterdetektív segítségével nyomozhattak az ízek és illatok után.

A világ leghosszab borútja

Április közepétől nemcsak Kremstal, Kamptal és Traisental, hanem Alsó-Ausztria többi borvidéke - Wachau, Wagram, Weinviertel, Carnuntum és a Thermenregion - is sok rendezvénnyel várta a látogatókat. Az alsó-ausztriai borvidékek gazdái csaknem 30 ezer hektáron gazdálkodnak, ez a terület Ausztria borszőlőültetvényeinek több mint felét teszi ki, és a régióban található a világ leghosszabb borútja is, amely 800 kilométeren át kanyarogva köti össze a nyolc borvidék mintegy száz települését.

Forrás: MTI


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.