Bortavasz Alsó-Ausztriában

Összesen száznyolcvan borászat fogott össze Alsó-Ausztria három borvidékén, Kremstalban, Kamptalban és Traisentalban, hogy a Bortavasz (Weinfrühling) elnevezésű rendezvénysorozat keretében nyitott pincékkel és programokkal várta a vendégeket szombaton és vasárnap.  

Április utolsó hétvégéjén Krems, Langenlois és Traismauer környékén a boré volt a főszerep: a három Duna menti borvidék eredetvédett (DAC) borai, a zöldveltelini és a rajnai rizling mellett a pincészetekbe látogatók olyan, helyben kevésbé tipikus fajtákkal is találkozhattak, mint a muskotály és a sauvignon blanc vagy akár vörösborokkal, mint a zweigelt - közölte Alsó-Ausztria turisztikai hivatala az MTI-vel.

Karszalag ellenében, kisbuszok segítettek a pincékhez való eljutásban

Nemcsak a korábbi évjáratok voltak azonban kóstolhatók, a három borvidék termelői ugyanis a Bortavasz alkalmával mutatták be először 2013-as újboraikat.

Az érdeklődők 10 euróért vásárolhattak karszalagot, mellyel a két nap során szabadon végigjárhatják az általuk kiválasztott borászatokat. A szervezők kisbuszokkal segítettek a pincékhez való eljutásban, és több helyen kerékpárt is lehetett bérelni.

Szőlők közé épült designhotel

Az Ausztria talán legismertebb borvidékét, Wachaut keletről határoló Kremstal központja Krems an der Donau. A Duna-parti városka történelmi épületei között nagyon sok évszázados borospince bújik meg, a település határait pedig a szárazföld felől minden oldalról szőlőültetvények jelzik. Kremstal mellett terül el az egyedi klímájú Kamptal, ahol a Waldviertel irányából érkező hűvösebb légtömegek a Duna-völgy enyhébb levegőjével találkoznak. A borvidék központjában, Langenloisban a szőlők közé épült designhotel is várja a borkedvelőket.

A folyótól délre elhelyezkedő Traisental fiatal, dinamikus borvidékként határozza meg magát, ahol azonban szintén jó minőségű zöldveltelini és rajnai rizling terem.

Mesterdetektívként az ízek és az illatok után

A Bortavasz programjai közül a szervezők kiemelték a traismaueri kastélyba szombat estére Flaschenmob címmel meghirdetett találkozót, melyre a részt vevő 32 borász mellett minden borkedvelőt vártak, Kremsben pedig még a Képregénymúzeumban is a borról szólt minden: a látogatók Nick Knatterton mesterdetektív segítségével nyomozhattak az ízek és illatok után.

A világ leghosszab borútja

Április közepétől nemcsak Kremstal, Kamptal és Traisental, hanem Alsó-Ausztria többi borvidéke - Wachau, Wagram, Weinviertel, Carnuntum és a Thermenregion - is sok rendezvénnyel várta a látogatókat. Az alsó-ausztriai borvidékek gazdái csaknem 30 ezer hektáron gazdálkodnak, ez a terület Ausztria borszőlőültetvényeinek több mint felét teszi ki, és a régióban található a világ leghosszabb borútja is, amely 800 kilométeren át kanyarogva köti össze a nyolc borvidék mintegy száz települését.

Forrás: MTI


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.