Bővült a GEOfood védjegyesek sora

Ezúttal Mátrából származó bivaly- és szamárhúsból készült termékek kapták meg a nemzetközi elismerést.

A mostanival együtt már négy magyarországi kézműves termelő és két étterem használhatja a GEOfood nemzetközi védjegyet, miután a Nógrád Megyei Önkormányzat közgyűlésén ünnepélyesen is átvehette a védjegyhasználatról szóló oklevelet a Mátrai Bivalyrezervátum képviselője, Szalai Ferenc.

Jelenleg a világ 21 országában összesen 34 UNESCO Globális Geopark vállalkozói pályázhatnak a védjegy használatára. A GEOfood termékeknek szoros kapcsolatban kell állniuk a helyi földtani örökséggel, erről az összefüggésről konkrét rövid írásos információkat is meg kell tudni adni az élelmiszereken. Az előállítás során kiemelten fontos a helyi alapanyagok használata, valamint a környezeti-társadalmi-gazdasági fenntarthatóságra való törekvés – például kiemelten fontos a helyi munkatársak foglalkoztatása és a minél rövidebb beszállítói lánc biztosítása.

A Mátrai Bivalyrezervátum termékei az úgynevezett "Szurdokpüspöki formáció" miocén vulkáni működésének andezites és riolittufa kőzet alapjaira, az utóvulkáni hévforrás kráteresedés során kiülepedett ásványi és biogén kovaföld, márga, kvarcit, tufit talajrétegződések rendkívül gazdag ásványi- és nyomelemszerkezetén tenyésző vadfűszer- és gyógynövényeket szabadtartásban legelő őshonos állatállományból származnak. A Mátra nyugati kapujánál, Szurdokpüspöki határában, annak egyik legnagyobb fennsíkján (Laposok), mintegy 120 hektáron, Natura 2000 besorolású területen, valamint Herencsény község határában a Bivalyrezervátum állatai - elsősorban magyar házi bivalyok és parlagi szamarak - szabadtartásban élnek. A továbbtenyésztésre nem szánt egyedek gasztronómiai feldolgozása révén elsődlegesen hús, valamint kolbász, szalámi, sonka és egyéb húskészítmények hagyományos érleléssel készülnek, a termékeket természetes sóval, természetes fűszerekkel, helyben megtalálható, vad fűszernövényekkel ízesítik.
 

Forrás: GEOfood / Turizmus Online


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.