Az 1941-ben Ausztriában született sztárséf pályafutása első időszakában a világ számtalan pontján megfordult, hogy tanulja a mesterséget, de saját bevallása szerint a legnagyobb hatással Paul Bocuse nouvelle cuisin-je, a szakácspápa Lyon-i éttermében szakácsként eltöltött időszak volt rá. A német gasztronómia európai rangra emelkedését jelentette, amikor 1980-ban első nem francia séfként megkapta a Michelin-kalauz háromcsillagos minősítését. 1994-ben a Gault-Millau kalauz az „évszázad szakácsa” címmel tüntette ki.Családi konyhavezetési hagyományok nyomán szorosan kötődik a magyar gasztronómiához, és az utóbbi években több alkalommal is megfordult Magyarországon.
„…tessék utazni, és minden létező lábosba beleszagolni! …Tizennégy évig jártam a világ legjobb konyháit. Higgyék el, a vándorévek után a saját konyháját és annak lehetőségeit is teljesen másképp látja az ember.” – üzente a fiatal magyar szakácsoknak egy 2008-ban megjelent interjúban.
A mostani életműdíjjal kapcsolatban Thomas Ruhl, a német Akadémia elnöke úgy nyilatkozott, "Eckart Witzigmann bármely kortárs szakácsnál nagyobb hatással volt a szakácsművészetre. Stílusa egyedülálló, és az befolyása Európa-szerte érzékelhető. Mindenkinél többet tett az egyszerű alapanyagokból álló bajor konyha felemeléséért, feltétlen elkötelezettje szakmájának, és elképzelhetetlen energiája a mai napig nem hagyta el. "
„…tessék utazni, és minden létező lábosba beleszagolni! …Tizennégy évig jártam a világ legjobb konyháit. Higgyék el, a vándorévek után a saját konyháját és annak lehetőségeit is teljesen másképp látja az ember.” – üzente a fiatal magyar szakácsoknak egy 2008-ban megjelent interjúban.
A mostani életműdíjjal kapcsolatban Thomas Ruhl, a német Akadémia elnöke úgy nyilatkozott, "Eckart Witzigmann bármely kortárs szakácsnál nagyobb hatással volt a szakácsművészetre. Stílusa egyedülálló, és az befolyása Európa-szerte érzékelhető. Mindenkinél többet tett az egyszerű alapanyagokból álló bajor konyha felemeléséért, feltétlen elkötelezettje szakmájának, és elképzelhetetlen energiája a mai napig nem hagyta el. "