Egy biztos: 2016 a Gasztroélmények Éve

Mivel teljes átalakítás előtt áll a hazai turizmus irányítása, és bizonytalan a Magyar Turizmus Zrt (MT Zrt) jövője is, így a cég vezérigazgató-helyettesének, Glázer Tamás prezentációja gasztroélmények témában néhány tényen, és a főbb irányvonalak ismertetésén kívül más újdonságot nem tartalmazott az Utazás Kiállításon.

Ami biztos, hogy 2016-ban ránk köszöntött a Gasztroélmények Éve, és az MT Zrt által meghirdetett programfolyam a már lezajlott Torkos Csütörtökkel köszöntött be. Ezen kívül a vezérigazgató-helyettes kiemelte a korszerű marketing kommunikáció fontosságát, a turisztikai kutatások jelentőségét, valamint röviden ismertette a TIMEA, vagyis az MT Zrt által felügyelt Turisztikai Innovációs Marketing Együttműködési Alapprogramot.

Utalt a turisztika- agrármarketing átfedési lehetőségeire is, majd rátért a Gasztroélmények Évének taglalására, amely, mint fogalmazott, valójában egy ernyőkampány, amely befedi az egész évet. Az egész éves programhegyekből a már lezajlott Torkos Csütörtökön kívül csak néhány konkrétumot tudhattunk meg.

Indul a „Kóstolj bele a tavaszba!” gasztroprogram, majd a május egyértelműen a vendéglátós szakma iránti tiszteletről szól – a szintén a Hungexpón zajló Bocuse d’Or európai döntője és Sirha szakkiállításnak köszönhetően. A nyár pedig a fagylaltozást, a különböző strand-ételeket promotálja. Ezen kívül minden hónapban más és más ételé lesz majd a főszerep – de hogy mikor melyiké, ezt ma még nem tudhatjuk.

Egy biztos: a vidék szerepe kiemelkedő és hangsúlyos lesz az idei gasztrokavalkádban, a célcsoport pedig adott: ez elsősorban a belföldi turizmus fellendítése, valamint a környező országokból érkezők és utolsó helyen a máshonnan érkező külföldiek költésének és élményének elősegítése, hazánk gasztronómiájának megismerése a cél.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.