Egy fontos fenntartható téma, amiben sajnos ismét hátul kullogunk

Míg Szlovákiában már lassan eltűnik a polcokról a nem betétdíjas PET palack, addig Magyarországon  még csak az egyeztetéseknél tartanak erről az iparág szereplői. A megvalósítás kezdetének éve nálunk jó esetben 2024 lehet.

Szlovákia még januárban kezdte meg az átállást a betétdíjas rendszerre, mely a PET-palackos és a fémdobozos üdítők körére terjed ki, a betétdíj pedig 15 cent (nagyjából 60 forint) darabonként. Az üzletek már csak június végéig forgalmazhatták a nem betétdíjas csomagolású italokat északi szomszédunknál.

A visszaváltható palackok között szerepelnek 0,1 literestől egészen a háromliteresig terjedő nagyságúak, melyek alól kivételt képeznek a tejesdobozok, a szörpök, illetve 15%-nál magasabb alkoholtartalommal rendelkező szeszes italok csomagolásai, írja a Greenfo nyomán a storeinsider.hu szakmai portál.

 

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetségnél a storeinsider.hu kérdésére elmondta, a PET, alu doboz és üveg palackok begyűjtésére Magyarországon is visszaváltási rendszer kerül bevezetésre, a jelenlegi ismeretek szerint koncessziós rendszerrel. Hozzátették, a rendszer kialakításánál természetesen az érdekeltek  figyelembe veszik a jelenlegi legjobb gyakorlatok  alkalmazási lehetőségét.

Bikfalvi Istvánné, a szövetség titkára azt is elmondta: a rendszer kialakításán az érdekeltek folyamatosan dolgoznak, egyeztetnek. Az indulás tervezett  időpontja 2024.január, az új rendszerhez kapcsolódó költségek eloszlása azonban még nem ismert. 

Az európai uniós jogszabályok értelmében egyébként 2029-re minden tagállam köteles biztosítani az üdítőitalos palackok legalább 90%-ának begyűjtését.

Fontos szabály: nem szabad összenyomni

A betétdíjas termékek használata a fogyasztóktól is nagyobb odafigyelést igényel, ugyanis a visszaváltásra szánt palackokat és fémdobozokat nem szabad összenyomni, továbbá az eredeti címkének sértetlennek kell maradnia, hogy a vonalkód probléma nélkül szkennelhető legyen, ráadásul a kupaknak is meg kell lennie. Hogy ez Magyarországon hogy fog megvalósulni, egyelőre még nem ismert. 

 

Forrás: Greenfo / Store Insider


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.