Egy fontos fenntartható téma, amiben sajnos ismét hátul kullogunk

Míg Szlovákiában már lassan eltűnik a polcokról a nem betétdíjas PET palack, addig Magyarországon  még csak az egyeztetéseknél tartanak erről az iparág szereplői. A megvalósítás kezdetének éve nálunk jó esetben 2024 lehet.

Szlovákia még januárban kezdte meg az átállást a betétdíjas rendszerre, mely a PET-palackos és a fémdobozos üdítők körére terjed ki, a betétdíj pedig 15 cent (nagyjából 60 forint) darabonként. Az üzletek már csak június végéig forgalmazhatták a nem betétdíjas csomagolású italokat északi szomszédunknál.

A visszaváltható palackok között szerepelnek 0,1 literestől egészen a háromliteresig terjedő nagyságúak, melyek alól kivételt képeznek a tejesdobozok, a szörpök, illetve 15%-nál magasabb alkoholtartalommal rendelkező szeszes italok csomagolásai, írja a Greenfo nyomán a storeinsider.hu szakmai portál.

 

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetségnél a storeinsider.hu kérdésére elmondta, a PET, alu doboz és üveg palackok begyűjtésére Magyarországon is visszaváltási rendszer kerül bevezetésre, a jelenlegi ismeretek szerint koncessziós rendszerrel. Hozzátették, a rendszer kialakításánál természetesen az érdekeltek  figyelembe veszik a jelenlegi legjobb gyakorlatok  alkalmazási lehetőségét.

Bikfalvi Istvánné, a szövetség titkára azt is elmondta: a rendszer kialakításán az érdekeltek folyamatosan dolgoznak, egyeztetnek. Az indulás tervezett  időpontja 2024.január, az új rendszerhez kapcsolódó költségek eloszlása azonban még nem ismert. 

Az európai uniós jogszabályok értelmében egyébként 2029-re minden tagállam köteles biztosítani az üdítőitalos palackok legalább 90%-ának begyűjtését.

Fontos szabály: nem szabad összenyomni

A betétdíjas termékek használata a fogyasztóktól is nagyobb odafigyelést igényel, ugyanis a visszaváltásra szánt palackokat és fémdobozokat nem szabad összenyomni, továbbá az eredeti címkének sértetlennek kell maradnia, hogy a vonalkód probléma nélkül szkennelhető legyen, ráadásul a kupaknak is meg kell lennie. Hogy ez Magyarországon hogy fog megvalósulni, egyelőre még nem ismert. 

 

Forrás: Greenfo / Store Insider


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.