Egy fontos fenntartható téma, amiben sajnos ismét hátul kullogunk

Míg Szlovákiában már lassan eltűnik a polcokról a nem betétdíjas PET palack, addig Magyarországon  még csak az egyeztetéseknél tartanak erről az iparág szereplői. A megvalósítás kezdetének éve nálunk jó esetben 2024 lehet.

Szlovákia még januárban kezdte meg az átállást a betétdíjas rendszerre, mely a PET-palackos és a fémdobozos üdítők körére terjed ki, a betétdíj pedig 15 cent (nagyjából 60 forint) darabonként. Az üzletek már csak június végéig forgalmazhatták a nem betétdíjas csomagolású italokat északi szomszédunknál.

A visszaváltható palackok között szerepelnek 0,1 literestől egészen a háromliteresig terjedő nagyságúak, melyek alól kivételt képeznek a tejesdobozok, a szörpök, illetve 15%-nál magasabb alkoholtartalommal rendelkező szeszes italok csomagolásai, írja a Greenfo nyomán a storeinsider.hu szakmai portál.

 

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetségnél a storeinsider.hu kérdésére elmondta, a PET, alu doboz és üveg palackok begyűjtésére Magyarországon is visszaváltási rendszer kerül bevezetésre, a jelenlegi ismeretek szerint koncessziós rendszerrel. Hozzátették, a rendszer kialakításánál természetesen az érdekeltek  figyelembe veszik a jelenlegi legjobb gyakorlatok  alkalmazási lehetőségét.

Bikfalvi Istvánné, a szövetség titkára azt is elmondta: a rendszer kialakításán az érdekeltek folyamatosan dolgoznak, egyeztetnek. Az indulás tervezett  időpontja 2024.január, az új rendszerhez kapcsolódó költségek eloszlása azonban még nem ismert. 

Az európai uniós jogszabályok értelmében egyébként 2029-re minden tagállam köteles biztosítani az üdítőitalos palackok legalább 90%-ának begyűjtését.

Fontos szabály: nem szabad összenyomni

A betétdíjas termékek használata a fogyasztóktól is nagyobb odafigyelést igényel, ugyanis a visszaváltásra szánt palackokat és fémdobozokat nem szabad összenyomni, továbbá az eredeti címkének sértetlennek kell maradnia, hogy a vonalkód probléma nélkül szkennelhető legyen, ráadásul a kupaknak is meg kell lennie. Hogy ez Magyarországon hogy fog megvalósulni, egyelőre még nem ismert. 

 

Forrás: Greenfo / Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.