Egy fontos fenntartható téma, amiben sajnos ismét hátul kullogunk

Míg Szlovákiában már lassan eltűnik a polcokról a nem betétdíjas PET palack, addig Magyarországon  még csak az egyeztetéseknél tartanak erről az iparág szereplői. A megvalósítás kezdetének éve nálunk jó esetben 2024 lehet.

Szlovákia még januárban kezdte meg az átállást a betétdíjas rendszerre, mely a PET-palackos és a fémdobozos üdítők körére terjed ki, a betétdíj pedig 15 cent (nagyjából 60 forint) darabonként. Az üzletek már csak június végéig forgalmazhatták a nem betétdíjas csomagolású italokat északi szomszédunknál.

A visszaváltható palackok között szerepelnek 0,1 literestől egészen a háromliteresig terjedő nagyságúak, melyek alól kivételt képeznek a tejesdobozok, a szörpök, illetve 15%-nál magasabb alkoholtartalommal rendelkező szeszes italok csomagolásai, írja a Greenfo nyomán a storeinsider.hu szakmai portál.

 

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetségnél a storeinsider.hu kérdésére elmondta, a PET, alu doboz és üveg palackok begyűjtésére Magyarországon is visszaváltási rendszer kerül bevezetésre, a jelenlegi ismeretek szerint koncessziós rendszerrel. Hozzátették, a rendszer kialakításánál természetesen az érdekeltek  figyelembe veszik a jelenlegi legjobb gyakorlatok  alkalmazási lehetőségét.

Bikfalvi Istvánné, a szövetség titkára azt is elmondta: a rendszer kialakításán az érdekeltek folyamatosan dolgoznak, egyeztetnek. Az indulás tervezett  időpontja 2024.január, az új rendszerhez kapcsolódó költségek eloszlása azonban még nem ismert. 

Az európai uniós jogszabályok értelmében egyébként 2029-re minden tagállam köteles biztosítani az üdítőitalos palackok legalább 90%-ának begyűjtését.

Fontos szabály: nem szabad összenyomni

A betétdíjas termékek használata a fogyasztóktól is nagyobb odafigyelést igényel, ugyanis a visszaváltásra szánt palackokat és fémdobozokat nem szabad összenyomni, továbbá az eredeti címkének sértetlennek kell maradnia, hogy a vonalkód probléma nélkül szkennelhető legyen, ráadásul a kupaknak is meg kell lennie. Hogy ez Magyarországon hogy fog megvalósulni, egyelőre még nem ismert. 

 

Forrás: Greenfo / Store Insider


Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.