Egy igaz olasz az űrben is úr: kávézgat

Nincs élet az űrben olasz presszókávé nélkül: az Argotec és a Lavazza által az Olasz Űrhivatallal közösen kifejlesztett innovatív kapszulás kávéfőzőgéppel, az ISSpressoval készíti az eszpresszót a VITA űrexpedíció legénysége a Nemzetközi Űrállomáson.

Paolo Nespoli és legénysége már a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) vannak. A VITA nevű űrexpedícióban a kávé is központi szerepet játszik - no meg a szívószál...

Érkezéskor az űrhajósokat igazi olasz kávé fogadta: az innovatív kapszulás ISSpresso kávégép még 2015. május 3-án, a Futura űrexpedíció alkalmával állt üzembe az űrállomás 1-es számú Unity moduljában. Ekkor ivott Samantha Cristoforetti a világtörténelemben elsőként presszókávét a súlytalanság állapotában. A kísérletet koordináló Olasz Űrhivatal tette lehetővé a gép Nemzetközi Űrállomásra Szállítását, majd a NASA-val kötött megállapodásnak köszönhetően az ISSpresso tartósan is a Föld körül keringő űrállomáson maradhatott.

Az Európai Űrhivatal asztronautája, Samantha Cristoforetti most Paolo Nespolinak adja át a stafétabotot, aki harmadik űrutazását hajtja végre. Az elmúlt hónapokban műszaki és praktikus ismeretekre is kiterjedő, alapos kiképzést kapott az ISSpresso használatáról az Argotec torinói kutatás-fejlesztési laboratóriumában. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az Argoteckel közösen elindított ambiciózus projekt keretében immár második alkalommal mutathatjuk be a Föld légkörén kívül, mire képes az olasz műszaki szakértelem és kreativitás” – nyilatkozta a Lavazza Csoport alelnöke, Marco Lavazza. „A kezdeményezés újabb lépést jelent innovációs törekvéseink útján. A VITA űrexpedíció olasz neve könnyen társítható hazánk széles körben ismert nemzetközi szimbólumával, az olasz presszókávéval. Érdekesség, hogy az űrhajósok által az űrben fogyasztott Modo Mio kávékeverék pontosan ugyanaz, mint amit fogyasztóink itt a Földön is megvásárolhatnak.”

A műszaki fejlesztés és a mérnöki tervezőmunka valódi csodája, az ISSpresso gép immár 27 hónapot töltött a világűrben, 400 kilométerrel a Föld felszíne felett. Az ISSpresso olyan szélsőséges környezetben is képes kávét készíteni, ahol a folyadékok viselkedése teljes mértékben eltér a Földön megszokottól. A készítési eljárás változatlan: épp olyan egyszerű és praktikus, mint hagyományos környezetben, annyi különbséggel, hogy az asztronauták szívószállal fogyasztják el a kávét.

„Az ISSpresso gép használatával Paolo Nespoli lehetővé teszi, hogy Föld körüli pályán tanulmányozzunk bizonyos, a Földön nem szimulálható fizikai jelenségeket. A rendszernek köszönhetően sikerült szabadalmaztatnunk például a földi gépeken keletkező kávé- és vízlerakódások eltávolítására alkalmas innovatív technológiát, amellyel akár 30 százalékkal is mérsékelhető a vízpazarlás. A Lavazzával fennálló szinergia több nemzetközi jelentőségű tudományos és műszaki probléma megoldásához is hozzásegített minket, és új lendületet adott kísérleteinknek” – fűzte hozzá David Avino, az Argotec ügyvezető igazgatója.

Forrás: Chapter Four Communications Hungary/Vendég & Hotel


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.