Egy igaz olasz az űrben is úr: kávézgat

Nincs élet az űrben olasz presszókávé nélkül: az Argotec és a Lavazza által az Olasz Űrhivatallal közösen kifejlesztett innovatív kapszulás kávéfőzőgéppel, az ISSpressoval készíti az eszpresszót a VITA űrexpedíció legénysége a Nemzetközi Űrállomáson.

Paolo Nespoli és legénysége már a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) vannak. A VITA nevű űrexpedícióban a kávé is központi szerepet játszik - no meg a szívószál...

Érkezéskor az űrhajósokat igazi olasz kávé fogadta: az innovatív kapszulás ISSpresso kávégép még 2015. május 3-án, a Futura űrexpedíció alkalmával állt üzembe az űrállomás 1-es számú Unity moduljában. Ekkor ivott Samantha Cristoforetti a világtörténelemben elsőként presszókávét a súlytalanság állapotában. A kísérletet koordináló Olasz Űrhivatal tette lehetővé a gép Nemzetközi Űrállomásra Szállítását, majd a NASA-val kötött megállapodásnak köszönhetően az ISSpresso tartósan is a Föld körül keringő űrállomáson maradhatott.

Az Európai Űrhivatal asztronautája, Samantha Cristoforetti most Paolo Nespolinak adja át a stafétabotot, aki harmadik űrutazását hajtja végre. Az elmúlt hónapokban műszaki és praktikus ismeretekre is kiterjedő, alapos kiképzést kapott az ISSpresso használatáról az Argotec torinói kutatás-fejlesztési laboratóriumában. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az Argoteckel közösen elindított ambiciózus projekt keretében immár második alkalommal mutathatjuk be a Föld légkörén kívül, mire képes az olasz műszaki szakértelem és kreativitás” – nyilatkozta a Lavazza Csoport alelnöke, Marco Lavazza. „A kezdeményezés újabb lépést jelent innovációs törekvéseink útján. A VITA űrexpedíció olasz neve könnyen társítható hazánk széles körben ismert nemzetközi szimbólumával, az olasz presszókávéval. Érdekesség, hogy az űrhajósok által az űrben fogyasztott Modo Mio kávékeverék pontosan ugyanaz, mint amit fogyasztóink itt a Földön is megvásárolhatnak.”

A műszaki fejlesztés és a mérnöki tervezőmunka valódi csodája, az ISSpresso gép immár 27 hónapot töltött a világűrben, 400 kilométerrel a Föld felszíne felett. Az ISSpresso olyan szélsőséges környezetben is képes kávét készíteni, ahol a folyadékok viselkedése teljes mértékben eltér a Földön megszokottól. A készítési eljárás változatlan: épp olyan egyszerű és praktikus, mint hagyományos környezetben, annyi különbséggel, hogy az asztronauták szívószállal fogyasztják el a kávét.

„Az ISSpresso gép használatával Paolo Nespoli lehetővé teszi, hogy Föld körüli pályán tanulmányozzunk bizonyos, a Földön nem szimulálható fizikai jelenségeket. A rendszernek köszönhetően sikerült szabadalmaztatnunk például a földi gépeken keletkező kávé- és vízlerakódások eltávolítására alkalmas innovatív technológiát, amellyel akár 30 százalékkal is mérsékelhető a vízpazarlás. A Lavazzával fennálló szinergia több nemzetközi jelentőségű tudományos és műszaki probléma megoldásához is hozzásegített minket, és új lendületet adott kísérleteinknek” – fűzte hozzá David Avino, az Argotec ügyvezető igazgatója.

Forrás: Chapter Four Communications Hungary/Vendég & Hotel


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.