Egy testben több lélek

A szekszárdi borvidék kadarkái, kékfrankosai és bikavérei, illetve ezek házasításai egyforma, un. burgundi palackban kerülnek forgalomba jövő év elejétől.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. és a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. együttműködésének köszönhetően született meg a borvidék borainak hivatalos, elegáns, mélyzöld üvege, amelyet a Szekszárdi Szüreti Napok hivatalos megnyitó ünnepségén mutatott be Szabó József az üveges cég és Heimann Zoltán, a helyi borászok képviseletében.

Szabó József elmondta, megpróbáltak egy olyan semleges, 100 százalékig visszaolvasztható (újrahasznosítható) , a város címerét és nevét is magában foglaló, 75 cl-es „uvag” palackot kialakítani, (ez az eljárás megvédi a bort a káros UV sugárzástól, amely vörösbor esetén különösen fontos), amelyet a borászokkal egyeztetve hoztak létre. Az O-I csapata különösen büszke arra, hogy egy olyan közös munkában vehettek részt, amely a szekszárdi borászok együttműködését segíti, tette hozzá a cég értékesítési igazgatója. Heimann elnök először a három, régi magyar borszőlőfajta szekszárdi vonatkozásait mutatta be. 

A burgenlandi borvidéken őshonos kékfrankos a kékszőlők közül mindig is meghatározó fajta volt Szekszárd környékén is, a bikavér viszont csak mostanában kezd „divatossá” válni (ezért is adja a szekszárdi borvidék a versenyeken az egriek méltó „ellenfelét”), a szerbek által hozott kadarka pedig többszáz éve honos e vidéken. Olyan palackot kerestek e szép vörösborokhoz, mondta az elnök, amely mindenképp egyedi, Szekszárdra jellemző, amellyel közösen járhatnak mostantól egyedi utat a többi borvidék mellett. A palackokba, a megállapodásuk értelmében, nem csúcsborokat töltenek, de garantáltan jó minőségű, határozott fajtajellegű tételek kerülhetnek csak bele, 2-3000 forint/palackos ármagasságban. Kívánalom volt még részükről, hogy a palack ne legyen túl sötét, legyen szép hosszú nyaka, alul mélyedés legyen  a jó fogás érdekében, és 49-es dugóval lehessen lezárni. „A szekér elindult, jópáran már felkéredzkedtek rá, és utaznak velünk, de bármikor másnak is fel lehet szállni az utazók közé”, zárta egy szép hasonlattal a palackbemutató tájékozatót a Szekszárdi Borvidék elnöke.

Forrás: Vendég & Hotel


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.