Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. és a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. együttműködésének köszönhetően született meg a borvidék borainak hivatalos, elegáns, mélyzöld üvege, amelyet a Szekszárdi Szüreti Napok hivatalos megnyitó ünnepségén mutatott be Szabó József az üveges cég és Heimann Zoltán, a helyi borászok képviseletében.
Szabó József elmondta, megpróbáltak egy olyan semleges, 100 százalékig visszaolvasztható (újrahasznosítható) , a város címerét és nevét is magában foglaló, 75 cl-es „uvag” palackot kialakítani, (ez az eljárás megvédi a bort a káros UV sugárzástól, amely vörösbor esetén különösen fontos), amelyet a borászokkal egyeztetve hoztak létre. Az O-I csapata különösen büszke arra, hogy egy olyan közös munkában vehettek részt, amely a szekszárdi borászok együttműködését segíti, tette hozzá a cég értékesítési igazgatója. Heimann elnök először a három, régi magyar borszőlőfajta szekszárdi vonatkozásait mutatta be.
A burgenlandi borvidéken őshonos kékfrankos a kékszőlők közül mindig is meghatározó fajta volt Szekszárd környékén is, a bikavér viszont csak mostanában kezd „divatossá” válni (ezért is adja a szekszárdi borvidék a versenyeken az egriek méltó „ellenfelét”), a szerbek által hozott kadarka pedig többszáz éve honos e vidéken. Olyan palackot kerestek e szép vörösborokhoz, mondta az elnök, amely mindenképp egyedi, Szekszárdra jellemző, amellyel közösen járhatnak mostantól egyedi utat a többi borvidék mellett. A palackokba, a megállapodásuk értelmében, nem csúcsborokat töltenek, de garantáltan jó minőségű, határozott fajtajellegű tételek kerülhetnek csak bele, 2-3000 forint/palackos ármagasságban. Kívánalom volt még részükről, hogy a palack ne legyen túl sötét, legyen szép hosszú nyaka, alul mélyedés legyen a jó fogás érdekében, és 49-es dugóval lehessen lezárni. „A szekér elindult, jópáran már felkéredzkedtek rá, és utaznak velünk, de bármikor másnak is fel lehet szállni az utazók közé”, zárta egy szép hasonlattal a palackbemutató tájékozatót a Szekszárdi Borvidék elnöke.
Forrás: Vendég & Hotel