Egy testben több lélek

A szekszárdi borvidék kadarkái, kékfrankosai és bikavérei, illetve ezek házasításai egyforma, un. burgundi palackban kerülnek forgalomba jövő év elejétől.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. és a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. együttműködésének köszönhetően született meg a borvidék borainak hivatalos, elegáns, mélyzöld üvege, amelyet a Szekszárdi Szüreti Napok hivatalos megnyitó ünnepségén mutatott be Szabó József az üveges cég és Heimann Zoltán, a helyi borászok képviseletében.

Szabó József elmondta, megpróbáltak egy olyan semleges, 100 százalékig visszaolvasztható (újrahasznosítható) , a város címerét és nevét is magában foglaló, 75 cl-es „uvag” palackot kialakítani, (ez az eljárás megvédi a bort a káros UV sugárzástól, amely vörösbor esetén különösen fontos), amelyet a borászokkal egyeztetve hoztak létre. Az O-I csapata különösen büszke arra, hogy egy olyan közös munkában vehettek részt, amely a szekszárdi borászok együttműködését segíti, tette hozzá a cég értékesítési igazgatója. Heimann elnök először a három, régi magyar borszőlőfajta szekszárdi vonatkozásait mutatta be. 

A burgenlandi borvidéken őshonos kékfrankos a kékszőlők közül mindig is meghatározó fajta volt Szekszárd környékén is, a bikavér viszont csak mostanában kezd „divatossá” válni (ezért is adja a szekszárdi borvidék a versenyeken az egriek méltó „ellenfelét”), a szerbek által hozott kadarka pedig többszáz éve honos e vidéken. Olyan palackot kerestek e szép vörösborokhoz, mondta az elnök, amely mindenképp egyedi, Szekszárdra jellemző, amellyel közösen járhatnak mostantól egyedi utat a többi borvidék mellett. A palackokba, a megállapodásuk értelmében, nem csúcsborokat töltenek, de garantáltan jó minőségű, határozott fajtajellegű tételek kerülhetnek csak bele, 2-3000 forint/palackos ármagasságban. Kívánalom volt még részükről, hogy a palack ne legyen túl sötét, legyen szép hosszú nyaka, alul mélyedés legyen  a jó fogás érdekében, és 49-es dugóval lehessen lezárni. „A szekér elindult, jópáran már felkéredzkedtek rá, és utaznak velünk, de bármikor másnak is fel lehet szállni az utazók közé”, zárta egy szép hasonlattal a palackbemutató tájékozatót a Szekszárdi Borvidék elnöke.

Forrás: Vendég & Hotel


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.