Egy testben több lélek

A szekszárdi borvidék kadarkái, kékfrankosai és bikavérei, illetve ezek házasításai egyforma, un. burgundi palackban kerülnek forgalomba jövő év elejétől.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. és a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. együttműködésének köszönhetően született meg a borvidék borainak hivatalos, elegáns, mélyzöld üvege, amelyet a Szekszárdi Szüreti Napok hivatalos megnyitó ünnepségén mutatott be Szabó József az üveges cég és Heimann Zoltán, a helyi borászok képviseletében.

Szabó József elmondta, megpróbáltak egy olyan semleges, 100 százalékig visszaolvasztható (újrahasznosítható) , a város címerét és nevét is magában foglaló, 75 cl-es „uvag” palackot kialakítani, (ez az eljárás megvédi a bort a káros UV sugárzástól, amely vörösbor esetén különösen fontos), amelyet a borászokkal egyeztetve hoztak létre. Az O-I csapata különösen büszke arra, hogy egy olyan közös munkában vehettek részt, amely a szekszárdi borászok együttműködését segíti, tette hozzá a cég értékesítési igazgatója. Heimann elnök először a három, régi magyar borszőlőfajta szekszárdi vonatkozásait mutatta be. 

A burgenlandi borvidéken őshonos kékfrankos a kékszőlők közül mindig is meghatározó fajta volt Szekszárd környékén is, a bikavér viszont csak mostanában kezd „divatossá” válni (ezért is adja a szekszárdi borvidék a versenyeken az egriek méltó „ellenfelét”), a szerbek által hozott kadarka pedig többszáz éve honos e vidéken. Olyan palackot kerestek e szép vörösborokhoz, mondta az elnök, amely mindenképp egyedi, Szekszárdra jellemző, amellyel közösen járhatnak mostantól egyedi utat a többi borvidék mellett. A palackokba, a megállapodásuk értelmében, nem csúcsborokat töltenek, de garantáltan jó minőségű, határozott fajtajellegű tételek kerülhetnek csak bele, 2-3000 forint/palackos ármagasságban. Kívánalom volt még részükről, hogy a palack ne legyen túl sötét, legyen szép hosszú nyaka, alul mélyedés legyen  a jó fogás érdekében, és 49-es dugóval lehessen lezárni. „A szekér elindult, jópáran már felkéredzkedtek rá, és utaznak velünk, de bármikor másnak is fel lehet szállni az utazók közé”, zárta egy szép hasonlattal a palackbemutató tájékozatót a Szekszárdi Borvidék elnöke.

Forrás: Vendég & Hotel


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.