Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában?

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudja mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e különleges vendéglátós szakmák világából. Sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból (tényleg a múltból) a csinos, a férfiszemet mágnesként vonzó virágáruslány.

A virágos virágkora

Budapesten a virágáruslány szakmája a hatvanas-hetvenes években éledt újjá, fénykora a nyolcvanas évekre tehető. A szerződéses üzletekkel nagyobb mozgásterük lett a vendéglátósoknak, ugyanakkor a fellendülő éjszakai élet jó piacnak számított. Akkortájt nem a munkanélküliség vitte e pályára a lányokat, inkább a keresetkiegészítés, a könnyű munkával járó zsebpénz, a kis „mellékes”. (Ne feledjük: sem APEH, sem munkaügyi felügyelő nem fenyegette őket, „fehér” feketemunka volt ez a javából). Azonban fontos kiemelni: a virágáruslány valóban virágot árult, még csak véletlenül sem saját magát…

Ízléstelen álnépviselet

Klári sokat tud erről a műfajról, hiszen már 1984-ben egyetemistaként csatlakozott évfolyama „virágcsapatához”, mert albérletre kellett a pénz. Nyelveket beszéltek, tudtak viselkedni, ezért szívesen alkalmazták őket taxis vállalkozók, akik nemcsak a szállításukat oldották meg, hanem beszerezték a rózsát, a jelmezt is. Ma már bevallja, borzasztóan utálták az osztrák drindlire emlékeztető álnépviseletet, amely rejtélyes oknál fogva akkortájt a formaruha volt. A fővárost felosztották a virágban „utazó” üzletemberek, senki sem sértette meg a másik territóriumát. Klárinak a Szent István körút, a Bajcsy-Zsilinszky út és környéke jutott.

Lovagok és fukarok


Kedvence a Bonbon volt a régi Marx téren, ahol a személyzet által csak „babazsúrnak” nevezett zenés ismerkedési esteket rendeztek társkereső klubok, általában az érettebb korosztálynak. A gálánsabb lovagok nem fukarkodtak szívük választottjának a virággal, gyakran elfogyott az egész kosár. Szívesen járt az újonnan nyílt, sokáig nagyon felkapott Bajcsy-Zsilinszky úti Gyertyába is. Extrán elegáns hely volt, viszont itt érte csalódás is. Egy konszolidált középkorú pár hölgy tagja – gyűrűje többe kerülhetett, mint Klári többéves ösztöndíja –, látva a gyönyörű, mélybordó, hosszú szárú rózsákat, megjegyezte: köszi, kicsim, de már vacsoráztunk… Jópofizás – parvenü módra.Szerencsésnek tartja Klári ezt az időszakot, mert korrekten elszámolt a munkaadóval, és a borravalót pluszként mindig megtarthatta. Senki sem „szólt be”, nem kapott tisztességtelen ajánlatot – igaz, tisztességeset sem –, az üzletekben a személyzet segítőkész és udvarias volt. Ja, és közben ráadásul elvégezte az egyetemet. Most ügyvéd, gyakran jár vacsorázni a klienseivel. Találkozik virágáruslányokkal, főként nyáron, az éttermek teraszain. Szerinte sok változás nincs a „szakmában”, csak nagyobb a konkurencia, nyúzottabbak a lányok. A rózsák továbbra is csodaszépek, tán még a taxisok is ugyanazok…

Somogyi Márta Vendég & Hotel

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az ebédidő után immár vacsorázóhelyként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóegység.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.