Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában?

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudja mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e különleges vendéglátós szakmák világából. Sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból (tényleg a múltból) a csinos, a férfiszemet mágnesként vonzó virágáruslány.

A virágos virágkora

Budapesten a virágáruslány szakmája a hatvanas-hetvenes években éledt újjá, fénykora a nyolcvanas évekre tehető. A szerződéses üzletekkel nagyobb mozgásterük lett a vendéglátósoknak, ugyanakkor a fellendülő éjszakai élet jó piacnak számított. Akkortájt nem a munkanélküliség vitte e pályára a lányokat, inkább a keresetkiegészítés, a könnyű munkával járó zsebpénz, a kis „mellékes”. (Ne feledjük: sem APEH, sem munkaügyi felügyelő nem fenyegette őket, „fehér” feketemunka volt ez a javából). Azonban fontos kiemelni: a virágáruslány valóban virágot árult, még csak véletlenül sem saját magát…

Ízléstelen álnépviselet

Klári sokat tud erről a műfajról, hiszen már 1984-ben egyetemistaként csatlakozott évfolyama „virágcsapatához”, mert albérletre kellett a pénz. Nyelveket beszéltek, tudtak viselkedni, ezért szívesen alkalmazták őket taxis vállalkozók, akik nemcsak a szállításukat oldották meg, hanem beszerezték a rózsát, a jelmezt is. Ma már bevallja, borzasztóan utálták az osztrák drindlire emlékeztető álnépviseletet, amely rejtélyes oknál fogva akkortájt a formaruha volt. A fővárost felosztották a virágban „utazó” üzletemberek, senki sem sértette meg a másik territóriumát. Klárinak a Szent István körút, a Bajcsy-Zsilinszky út és környéke jutott.

Lovagok és fukarok


Kedvence a Bonbon volt a régi Marx téren, ahol a személyzet által csak „babazsúrnak” nevezett zenés ismerkedési esteket rendeztek társkereső klubok, általában az érettebb korosztálynak. A gálánsabb lovagok nem fukarkodtak szívük választottjának a virággal, gyakran elfogyott az egész kosár. Szívesen járt az újonnan nyílt, sokáig nagyon felkapott Bajcsy-Zsilinszky úti Gyertyába is. Extrán elegáns hely volt, viszont itt érte csalódás is. Egy konszolidált középkorú pár hölgy tagja – gyűrűje többe kerülhetett, mint Klári többéves ösztöndíja –, látva a gyönyörű, mélybordó, hosszú szárú rózsákat, megjegyezte: köszi, kicsim, de már vacsoráztunk… Jópofizás – parvenü módra.Szerencsésnek tartja Klári ezt az időszakot, mert korrekten elszámolt a munkaadóval, és a borravalót pluszként mindig megtarthatta. Senki sem „szólt be”, nem kapott tisztességtelen ajánlatot – igaz, tisztességeset sem –, az üzletekben a személyzet segítőkész és udvarias volt. Ja, és közben ráadásul elvégezte az egyetemet. Most ügyvéd, gyakran jár vacsorázni a klienseivel. Találkozik virágáruslányokkal, főként nyáron, az éttermek teraszain. Szerinte sok változás nincs a „szakmában”, csak nagyobb a konkurencia, nyúzottabbak a lányok. A rózsák továbbra is csodaszépek, tán még a taxisok is ugyanazok…

Somogyi Márta Vendég & Hotel

Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.