Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában?

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudja mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e különleges vendéglátós szakmák világából. Sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból (tényleg a múltból) a csinos, a férfiszemet mágnesként vonzó virágáruslány.

A virágos virágkora

Budapesten a virágáruslány szakmája a hatvanas-hetvenes években éledt újjá, fénykora a nyolcvanas évekre tehető. A szerződéses üzletekkel nagyobb mozgásterük lett a vendéglátósoknak, ugyanakkor a fellendülő éjszakai élet jó piacnak számított. Akkortájt nem a munkanélküliség vitte e pályára a lányokat, inkább a keresetkiegészítés, a könnyű munkával járó zsebpénz, a kis „mellékes”. (Ne feledjük: sem APEH, sem munkaügyi felügyelő nem fenyegette őket, „fehér” feketemunka volt ez a javából). Azonban fontos kiemelni: a virágáruslány valóban virágot árult, még csak véletlenül sem saját magát…

Ízléstelen álnépviselet

Klári sokat tud erről a műfajról, hiszen már 1984-ben egyetemistaként csatlakozott évfolyama „virágcsapatához”, mert albérletre kellett a pénz. Nyelveket beszéltek, tudtak viselkedni, ezért szívesen alkalmazták őket taxis vállalkozók, akik nemcsak a szállításukat oldották meg, hanem beszerezték a rózsát, a jelmezt is. Ma már bevallja, borzasztóan utálták az osztrák drindlire emlékeztető álnépviseletet, amely rejtélyes oknál fogva akkortájt a formaruha volt. A fővárost felosztották a virágban „utazó” üzletemberek, senki sem sértette meg a másik territóriumát. Klárinak a Szent István körút, a Bajcsy-Zsilinszky út és környéke jutott.

Lovagok és fukarok


Kedvence a Bonbon volt a régi Marx téren, ahol a személyzet által csak „babazsúrnak” nevezett zenés ismerkedési esteket rendeztek társkereső klubok, általában az érettebb korosztálynak. A gálánsabb lovagok nem fukarkodtak szívük választottjának a virággal, gyakran elfogyott az egész kosár. Szívesen járt az újonnan nyílt, sokáig nagyon felkapott Bajcsy-Zsilinszky úti Gyertyába is. Extrán elegáns hely volt, viszont itt érte csalódás is. Egy konszolidált középkorú pár hölgy tagja – gyűrűje többe kerülhetett, mint Klári többéves ösztöndíja –, látva a gyönyörű, mélybordó, hosszú szárú rózsákat, megjegyezte: köszi, kicsim, de már vacsoráztunk… Jópofizás – parvenü módra.Szerencsésnek tartja Klári ezt az időszakot, mert korrekten elszámolt a munkaadóval, és a borravalót pluszként mindig megtarthatta. Senki sem „szólt be”, nem kapott tisztességtelen ajánlatot – igaz, tisztességeset sem –, az üzletekben a személyzet segítőkész és udvarias volt. Ja, és közben ráadásul elvégezte az egyetemet. Most ügyvéd, gyakran jár vacsorázni a klienseivel. Találkozik virágáruslányokkal, főként nyáron, az éttermek teraszain. Szerinte sok változás nincs a „szakmában”, csak nagyobb a konkurencia, nyúzottabbak a lányok. A rózsák továbbra is csodaszépek, tán még a taxisok is ugyanazok…

Somogyi Márta Vendég & Hotel

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.