Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában?

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudja mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e különleges vendéglátós szakmák világából. Sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból a csinos, férfiszemet vonzó kenyereslány…

Igazi bögyös, faros fiatal hús, nyakba akasztott tálcával, rajta akkurátusan felszeletelt kenyér, sütemény, kávé. Százból kilencvenkilenc kenyereslányra illett ez a leírás negyven-ötven évvel ezelőtt. Ilyen volt az „én” kenyereslányom is 1969-ben. A ma már duplán nagymama Zsuzsa az emlékeket idézve szinte visszafiatalodik.

Jattosnak áll a világ

A harmincfilléres kenyérszelet, a háromforintos dupla idején kenyereslánynak lenni főnyereménynek számított egy-egy jó üzletben. Naná, hogy a jatt miatt. Zsuzsa vendéglátó-szakmunkásképzőt végzett a budapesti Miksa (ma Osvát) utcában, és az akkor átalakított, felújított kispesti Betérőben kezdte pályafutását pultos-kávéfőzőként, 750 forintos fizetéssel. Minden másnap dolgozott, így szabadnapjain, hétvégéken nyakába akasztotta a tálcát, és elkezdett pénzt keresni. Borravalót legalább annyit kapott, mint fizetést. Bár blokkra dolgozott, szigorú darabszám-elszámolással, a mosoly, a kedvesség gyakran csodát tett – így lett a 30 filléres kenyérszelet 50 fillér, az 1,50-es szimpla két forint: általában nem kért vissza aprót a vendég.

A kenyér felszelve, a kávé kihozva jó

A kenyérszeletelés igazán technikás művelet volt: a kétkilós veknit hosszában elvágták, majd a két felet 33 szeletre darabolták. A közepén vékonyabbra, a két szélén vastagabbra. A lényeg: 6 deka legyen 1-1 szelet. (A sercli nem számított, bár volt, aki direkt azt kérte.) És mivel rend a lelke mindennek: esetenként az ellenőrök bizony lemérték a kenyérszeletek súlyát.

A kávéfogyasztásnál nem lehetett kecmec: az üzlet kávétervét teljesíteni kellett. Itt számított igazán a kenyereslány rábeszélő képessége: „Jaj, nem rendelt kávét? Óh, bocsánat, már kihoztam…”. És a naiv kis szőke Zsuzsa kávéját sohasem utasították vissza… (Adalék a kávéfogyasztáshoz: még a nyolcvanas évek elején is előfordult, ha a napi terv hibádzott, a személyzettel fizettették ki az el nem adott kávémennyiséget.)

Apró fillérekből óriás örömök

Zsuzsa több mint egy évig kenyereslánykodott a Betérőben, aztán megismerkedett a közeli Aranykalász étterem szakácsával, hamarosan összeházasodtak, így a szabadnapokra attól kezdve Gyula tartott igényt. Szerencsésen alakult a pályája később: a Dél-Pesti Vendéglátó Vállalat új, nyitó üzleteibe helyezték a Mesétől kezdve a Hópehelyig, majd a kispesti Halásztanya bárjáig. Később az észak-budai részleghez váltott a házaspár. Évekig vezették közösen a Fenyőgyöngye éttermet. Gyula mesterszakács lett, dolgozott többek között a Margitszigeten, a Béke szállóban, a bécsi Mátyás pincében Papp Endre vezetése alatt, végül a Hotel Stadionból ment nyugdíjba.

Bár Zsuzsa szakmai presztízse üzletvezetőként, „főnöknőként” nagyobb volt, a kenyereslány-időszakot mégsem adná semmiért. Mert igazából akkor tanulta meg a húsz fillérek értékét, a kicsit becsülni és így a nagyot is érdemelni.(Somogyi Márta)

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.