Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában?

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudja mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e különleges vendéglátós szakmák világából. Sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból a csinos, férfiszemet vonzó kenyereslány…

Igazi bögyös, faros fiatal hús, nyakba akasztott tálcával, rajta akkurátusan felszeletelt kenyér, sütemény, kávé. Százból kilencvenkilenc kenyereslányra illett ez a leírás negyven-ötven évvel ezelőtt. Ilyen volt az „én” kenyereslányom is 1969-ben. A ma már duplán nagymama Zsuzsa az emlékeket idézve szinte visszafiatalodik.

Jattosnak áll a világ

A harmincfilléres kenyérszelet, a háromforintos dupla idején kenyereslánynak lenni főnyereménynek számított egy-egy jó üzletben. Naná, hogy a jatt miatt. Zsuzsa vendéglátó-szakmunkásképzőt végzett a budapesti Miksa (ma Osvát) utcában, és az akkor átalakított, felújított kispesti Betérőben kezdte pályafutását pultos-kávéfőzőként, 750 forintos fizetéssel. Minden másnap dolgozott, így szabadnapjain, hétvégéken nyakába akasztotta a tálcát, és elkezdett pénzt keresni. Borravalót legalább annyit kapott, mint fizetést. Bár blokkra dolgozott, szigorú darabszám-elszámolással, a mosoly, a kedvesség gyakran csodát tett – így lett a 30 filléres kenyérszelet 50 fillér, az 1,50-es szimpla két forint: általában nem kért vissza aprót a vendég.

A kenyér felszelve, a kávé kihozva jó

A kenyérszeletelés igazán technikás művelet volt: a kétkilós veknit hosszában elvágták, majd a két felet 33 szeletre darabolták. A közepén vékonyabbra, a két szélén vastagabbra. A lényeg: 6 deka legyen 1-1 szelet. (A sercli nem számított, bár volt, aki direkt azt kérte.) És mivel rend a lelke mindennek: esetenként az ellenőrök bizony lemérték a kenyérszeletek súlyát.

A kávéfogyasztásnál nem lehetett kecmec: az üzlet kávétervét teljesíteni kellett. Itt számított igazán a kenyereslány rábeszélő képessége: „Jaj, nem rendelt kávét? Óh, bocsánat, már kihoztam…”. És a naiv kis szőke Zsuzsa kávéját sohasem utasították vissza… (Adalék a kávéfogyasztáshoz: még a nyolcvanas évek elején is előfordult, ha a napi terv hibádzott, a személyzettel fizettették ki az el nem adott kávémennyiséget.)

Apró fillérekből óriás örömök

Zsuzsa több mint egy évig kenyereslánykodott a Betérőben, aztán megismerkedett a közeli Aranykalász étterem szakácsával, hamarosan összeházasodtak, így a szabadnapokra attól kezdve Gyula tartott igényt. Szerencsésen alakult a pályája később: a Dél-Pesti Vendéglátó Vállalat új, nyitó üzleteibe helyezték a Mesétől kezdve a Hópehelyig, majd a kispesti Halásztanya bárjáig. Később az észak-budai részleghez váltott a házaspár. Évekig vezették közösen a Fenyőgyöngye éttermet. Gyula mesterszakács lett, dolgozott többek között a Margitszigeten, a Béke szállóban, a bécsi Mátyás pincében Papp Endre vezetése alatt, végül a Hotel Stadionból ment nyugdíjba.

Bár Zsuzsa szakmai presztízse üzletvezetőként, „főnöknőként” nagyobb volt, a kenyereslány-időszakot mégsem adná semmiért. Mert igazából akkor tanulta meg a húsz fillérek értékét, a kicsit becsülni és így a nagyot is érdemelni.(Somogyi Márta)

Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.