Egykor sikeres szakmák – mára a feledés homályában?

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, kik ők valójában, vajon meg tudja mondani? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e különleges vendéglátós szakmák világából. Sorozatunkat folytatjuk. Íme, most előbukkan a múltból a csinos, férfiszemet vonzó kenyereslány…

Igazi bögyös, faros fiatal hús, nyakba akasztott tálcával, rajta akkurátusan felszeletelt kenyér, sütemény, kávé. Százból kilencvenkilenc kenyereslányra illett ez a leírás negyven-ötven évvel ezelőtt. Ilyen volt az „én” kenyereslányom is 1969-ben. A ma már duplán nagymama Zsuzsa az emlékeket idézve szinte visszafiatalodik.

Jattosnak áll a világ

A harmincfilléres kenyérszelet, a háromforintos dupla idején kenyereslánynak lenni főnyereménynek számított egy-egy jó üzletben. Naná, hogy a jatt miatt. Zsuzsa vendéglátó-szakmunkásképzőt végzett a budapesti Miksa (ma Osvát) utcában, és az akkor átalakított, felújított kispesti Betérőben kezdte pályafutását pultos-kávéfőzőként, 750 forintos fizetéssel. Minden másnap dolgozott, így szabadnapjain, hétvégéken nyakába akasztotta a tálcát, és elkezdett pénzt keresni. Borravalót legalább annyit kapott, mint fizetést. Bár blokkra dolgozott, szigorú darabszám-elszámolással, a mosoly, a kedvesség gyakran csodát tett – így lett a 30 filléres kenyérszelet 50 fillér, az 1,50-es szimpla két forint: általában nem kért vissza aprót a vendég.

A kenyér felszelve, a kávé kihozva jó

A kenyérszeletelés igazán technikás művelet volt: a kétkilós veknit hosszában elvágták, majd a két felet 33 szeletre darabolták. A közepén vékonyabbra, a két szélén vastagabbra. A lényeg: 6 deka legyen 1-1 szelet. (A sercli nem számított, bár volt, aki direkt azt kérte.) És mivel rend a lelke mindennek: esetenként az ellenőrök bizony lemérték a kenyérszeletek súlyát.

A kávéfogyasztásnál nem lehetett kecmec: az üzlet kávétervét teljesíteni kellett. Itt számított igazán a kenyereslány rábeszélő képessége: „Jaj, nem rendelt kávét? Óh, bocsánat, már kihoztam…”. És a naiv kis szőke Zsuzsa kávéját sohasem utasították vissza… (Adalék a kávéfogyasztáshoz: még a nyolcvanas évek elején is előfordult, ha a napi terv hibádzott, a személyzettel fizettették ki az el nem adott kávémennyiséget.)

Apró fillérekből óriás örömök

Zsuzsa több mint egy évig kenyereslánykodott a Betérőben, aztán megismerkedett a közeli Aranykalász étterem szakácsával, hamarosan összeházasodtak, így a szabadnapokra attól kezdve Gyula tartott igényt. Szerencsésen alakult a pályája később: a Dél-Pesti Vendéglátó Vállalat új, nyitó üzleteibe helyezték a Mesétől kezdve a Hópehelyig, majd a kispesti Halásztanya bárjáig. Később az észak-budai részleghez váltott a házaspár. Évekig vezették közösen a Fenyőgyöngye éttermet. Gyula mesterszakács lett, dolgozott többek között a Margitszigeten, a Béke szállóban, a bécsi Mátyás pincében Papp Endre vezetése alatt, végül a Hotel Stadionból ment nyugdíjba.

Bár Zsuzsa szakmai presztízse üzletvezetőként, „főnöknőként” nagyobb volt, a kenyereslány-időszakot mégsem adná semmiért. Mert igazából akkor tanulta meg a húsz fillérek értékét, a kicsit becsülni és így a nagyot is érdemelni.(Somogyi Márta)

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz

Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz 

Az idén 48 éves Magyar Konyha a főszezonra ismét olvasói kezébe adja ingyenes balatoni gasztroiránytűjét.
Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.
A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.

Interjú

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.