Eladó London leghíresebb magyar étterme

Eladó London leghíresebb magyar étterme, amely konyhája mellett a brit nagypolitika balszárnyának törzshelyeként is évtizedekig közismert volt.

A Gay Hussar a híres-hírhedt londoni vigalmi negyed, a Soho keleti szélén húzódik meg egy kis utcában immár hatvan éve. Az igényes választékot kínáló - és ennek megfelelően meglehetősen drága - éttermet a svájci-walesi Victor Sassie alapította 1953-ban. Sassie még a második világháború előtt Magyarországon tanulta a vendéglős szakmát, és Londonba visszatérve Budapest néven nyitotta meg első éttermét 1939-ben.

Igazi hírnévre azonban a Gay Hussar tett szert, amely nem csupán a londoni magyar közösség, hanem a brit politika baloldalának meghatározó egyéniségei körében is rendkívüli népszerűvé vált.

A legismertebb törzsvendégek között volt Michael Foot, a brit Munkáspárt egykori vezetője, a Tony Blair volt kormányfő által később a politika süllyesztőjébe küldött - bár mostanság feltámadni látszó - hagyományos, "szocialista" Labour talán legnagyobb hatású ideológusa, a háború utáni brit politika legalább annyira ellentmondásos, mint amennyire kiemelkedő figurája.

Rendszeresen megfordult itt a "régi" Munkáspárt politikai irányvonalát évtizedekig meghatározó személyiségek közül Ian Mikardo, Roy Hattersley, valamint Barbara Castle, aki a Labour 1945-ben aratott, Winston Churchill miniszterelnökségének véget vető földcsuszamlásszerű győzelme után került be a parlamentbe, és 1979-ig szolgált képviselőként.

Sokszor látták a Gay Hussar asztalainál a régi Labour nagyjai közül Aneurin Bevant, a brit jóléti állam egyik megalapozóját, az 1945-ös munkáspárti kormány egészségügyi miniszterét, aki létrehozta a modern nyugati gazdaságok történetének első teljesen ingyenes, mindenki által alanyi jogon igénybe vehető állami egészségügyi szolgálatát, a ma is létező NHS-t.

A The Guardian beszámolója szerint azonban az étterem jelenlegi tulajdonosa, a Corus Hotels eladásra hirdette meg a magyar gasztronómia és a brit nagypolitika e híres találkozóhelyét. A vezető brit baloldali napilap úgy értesült, hogy a cég 500 ezer font (több mint 170 millió forint) irányárat szabott meg az ingatlan haszonbérleti jogáért.

Az értékesítéssel megbízott ügynökség, a Christie & Co igazgatója, Simon Chaplin maga is azt emelte ki a lapnak nyilatkozva, hogy a Gay Hussar "különleges helyet tölt be" London politikai történelmében, és ma is a brit főváros egyik legnépszerűbb étterme. A szakértő szerint a cég mindezek alapján "komoly érdeklődésre" számít.

Az ügynökség vezetője arról nem tett említést, hogy a majdani új tulajdonosoknak is magyar étteremként kell-e üzemeltetniük a Gay Hussart.

Forrás: MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.