Első ízben adták át a Sakura-díjat

A tervek szerint mostantól minden évben a cseresznyefa virágzásához (japánul ezt jelenti a szakura) kapcsolódóan, azaz április első napjaiban átadott díjban azok az éttermek, termelők és szállásadók részesülhetnek, akik tevékenységük során a leghitelesebben alkalmazzák az omotenashi elveit, és ezzel minden területen felülmúlhatatlan élményekben részesítik ügyfeleiket

2024. április 8-án hagyományt teremtett a Toyota Sakura és a SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, amikor első ízben átadták a hazai idegenforgalom és gasztronómia kiemelkedő szereplőinek a Sakura-díjat, amely a szervezők szándéka szerint jóval több egyszerű elismerésnél.

Az omotenashi a tradicionális japán vendéglátás egyik alappillére, amelyet egyetlen szóval képtelenség átültetni a nyugati gondolkodásba. Szó szerint annyit tesz: a tettetés hiánya, leggyakrabban alkalmazott fogalmi környezetében, a vendéglátás és ügyfélkezelés területén pedig leginkább úgy lehetne lefordítani, mint a vendégek elvárásainak elébe menő, minden várakozást felülmúló, a legapróbb részletekig tudatos szolgáltatást. Három legfontosabb alappillére:

  • - próbáld kitalálni a vendég igényét előre,
  • - figyelj a részletekre,
  • - fejezd ki háládat.

Az omotenashi a 2021- es Tokiói Olimpián került a figyelem középpontjába, ahol a Toyota a gyakorlatban alkalmazta a több, mint hatszáz éves filozófiát. A világ vezető autógyártója szerint a vendéglátás és a Toyota autóértékesítése hasonló elveken működnek.

Nem véletlenül tekinti az omotenashit a Toyota működése egyik meghatározó iránymutató filozófiájának, ahogyan az sem meglepő, hogy a hagyományos magyarországi gasztronómiai és vendéglátási értékek megőrzésére, fejlesztésére és átörökítésére létrehozott Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) is magáénak vallja ezt a szemléletet: „Adj többet, mint amit ígértél!”

Első alkalommal került sor a díjátadásra
Első alkalommal került sor a díjátadásra
Fotó: Toyota Sakura

Az Egyesület és partnerei, köztük az óbudai Toyota Sakura Kft. immár több mint tíz éve fáradoznak azon, hogy a minőségi vendéglátás és idegenforgalom legjobb hazai képviselői – a termelőktől kezdve az éttermeken át a szálláshelyekig – egymásra találhassanak. Fontos a hazai, sőt, helyben megtermelt alapanyagok minél nagyobb arányú alkalmazása: egyrészt a hazai gazdaság támogatása, másrészt a legjobb minőség, a garantált frissesség biztosítása miatt, de nem kevésbé fontos szempont – amin megint csak osztozik a Toyota és a SVÉT –, hogy így kiküszöbölhetők a hosszú távú szállítással járó környezeti terhek, az üzemanyagtól kezdve a csomagolóanyagokon át a hűtésre fordított energiáig. A SVÉT tagjai küldetésüknek tekintik, hogy ennek a szakmai hálózatnak a tagjaiként a legváltozatosabb területeken együttműködve egyrészt meghonosítsák azt a kultúrát, amit képviselnek, másrészt a szakképzéssel szoros kapcsolatokat teremtve biztosítsák, hogy ez az értékrend a szakma elkövetkező generációiban is gyökeret ereszthessen, és tovább fejlődhessen.

Ezeknek a szerteágazó szakmai, jótékonysági és társadalmi tevékenységnek az egyik legújabb gyümölcse a Toyota Sakura Kft-vel vállvetve létrehozott, idén első ízben kiosztásra kerülő Sakura-díj.

A tervek szerint mostantól minden évben a cseresznyefa virágzásához (japánul ezt jelenti a szakura) kapcsolódóan, azaz április első napjaiban átadott díjban azok az éttermek, termelők és szállásadók részesülhetnek, akik tevékenységük során a leghitelesebben alkalmazzák az omotenashi elveit, és ezzel minden területen felülmúlhatatlan élményekben részesítik ügyfeleiket. A díj több egyszerű elismerésnél: a szervezők szándéka szerint egyben az együttműködés új, magasabb szintjét is képviseli, egyfajta közösségi platformot teremtve, ahol az elismerésben részesített vállalkozások, egyének, szervezetek még hatékonyabban tudják végezni értékteremtő és- átadó tevékenységeiket.

Idén első alkalomal került sor a díj átadására
Idén első alkalomal került sor a díj átadására
Fotó: Toyota Sakura

„Azt szeretnénk, ha a Sakura-díjjal elismert éttermek vendégei ugyanolyan maradéktalanul elégedettek lennének a számukra biztosított szolgáltatásokkal, mint a Toyota-tulajdonosok autóikkal.” – fogalmazott a megnyitón a 32 éve működő Toyota Sakura alapító tulajdonosa, Füredi István. „Célunk, hogy a Sakura-díj – 1, 2, vagy 3 Sakura virág az étterem bejáratán – idővel a garantált, megbízható minőség szimbólumává, a világszerte elismert Michelin-díj hazai kisöccsévé váljon.”

 


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.