Eredetvédett lett a Vasi vadkörtéből készült pálinka

Nemzeti oltalmat kapott és eredetvédett lett a Vasi vadkörte pálinka – jelentette be Fazekas Sándor a Magyar Pálinka Házában szerdán, október 11-én megtartott sajtótájékoztatón, amelyen megjelent V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, valamint Birkás István, Birkás Pálinkaház tulajdonosa is.

A földművelésügyi miniszter az eredetvédett pálinkákról elmondta, hogy a pálinkák egy olyan csoportjáról van szó, amelyek földrajzi származása, előállításuk módja speciálisan meghatározott és körülhatárolt, és mint ilyenek, névhasználatukban az Európai Unión belül oltalom alatt állnak.

Minden földrajzi eredetvédett pálinkára érvényes, hogy alapanyaga kizárólag a termékleírásban meghatározott településekről származó gyümölcsből, a területen fekvő szeszfőzdében szabad cefrézni, erjeszteni, lepárolni, érlelni, ágyazni, pihentetni és palackozni.

Az Eredetvédelmi program 2015-ben indult el, amelynek célja, hogy minél több magyar élelmiszer és ital legyen földrajzilag eredetvédett azért, hogy megfelelő minőségben jól láthatóan legyen jelen a belső és külső piacokon egyaránt. 

A vadkörtéről több költőt és írót is idézett a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikomokért felelős államtitkár V. Németh Zsolt. Mint mondta, a vasi vadkörte olyan gyümölcs, amely egyedi, nem permetezzük, vadon él, méltán kapta meg most az eredetvédelmet a belőle készült nedű.

Birkás István, a Birkás Pálinkaház tulajdonosa szerint azért nagy dolog, hogy a vasiak értek el sikert, mert ez a terület végre példaként szolgálhat ezzel a termékével mások számára is.

Az újságírók átolvashatták, és haza is vihették a szép kivitelű, májusban bemutatott Pálinkakíválóságok könyvét, amelyben olvashattak a 2014-ben elindult Pálinkakíválósági Programról is, és amelyben azokat a kiváló magyar pálinkákat mutatják be, amelyeket a Pálinka Országkóstoló versenyre benevezett italok közül a bírálók erre alkalmasnak ítéltek. 


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.