Étterem is lesz az új Rudas-szárnyban

(MTI) - Indul a Rudas Gyógyfürdő déli szárnyának, az egykori palackozó üzemnek a rekonstrukciója, a közel egymilliárd forint összköltségű beruházás várhatóan jövő szeptemberre készül el - közölte a fürdőt üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. az MTI-vel.

A kedden elkezdődött felújítás során kialakítanak egy új, a fürdő meglévő egységeihez szervesen kapcsolódó élményfürdőt, ez az eddig kihasználatlanul álló, leromlott állapotú déli épületrész megjelenésében szembeötlő változást hoz majd.
A tájékoztatás szerint a rekonstrukció a fürdő területének növelésével, az új medencék és a szauna-világ kialakításával több mint 2 550 négyzetméteres területet érint. A BGYH Zrt. a rekonstrukciótól a látogatók számának és egyúttal a fürdő bevételének növekedését várja.
Az épületrész átépítését a BGYH Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. között idén januárban aláírt vagyonkezelési szerződés tette lehetővé.
A rekonstrukció elsődleges célja az egykori palackozó üzemnek a fürdőhöz csatolása, az épület felújítása és ellátása a fürdő profiljához illő funkciókkal. Ennek megvalósításához a fürdőn belüli közlekedés és a vendégek öltöző tereinek átszervezése is szükséges.
A beruházás során kialakítanak egy földszinti medenceteret, ahová két közepes és két kisebb, úgynevezett merülő medencét építenek, a terület a meglévő uszodából közvetlenül elérhető lesz. Az emeleten egy, az utcáról is megközelíthető, közel 250 négyzetméteres étterem várja majd a vendégeket. A tetőteraszon napozóterasz és jacuzzi fog üzemelni, a pinceszinten lesz a gépészeti tér, az étterem konyhaüzemi helyiségei és a vendégeket kiszolgáló mosdók. A jelenlegi uszodához csatlakozó vendég és személyzeti öltözőket magába foglaló épületrészben pedig egy több mint 500 négyzetméteres szauna-világot hoznak létre.
A közlemény szerint a rekonstrukcióhoz kapcsolódóan kisebb fejlesztések várhatóak a fürdő meglévő területén is: a 2012-ben teljes körűen felújított előcsarnokban egy hídszerű, közlekedő folyosót építenek, amely összeköti az előcsarnok két oldalán lévő épületek emeleti szintjét. A törökfürdő és hozzá közvetlenül csatlakozó épületrészben pedig a leromlott állapotú és jelenleg kihasználatlanul álló Juventus-kádosztály, illetve a volt nappali kórházat alakítják át, öltözők, zuhanyozó blokkok, mosdók kialakításával.
Emlékeztetnek: Budapest egyik legjellegzetesebb városképi, műemléki és idegenforgalmi szempontból kiemelt területén évtizedek óta rontotta az összképet a Rudas fürdő romos, szürke, rendkívül rossz állapotban lévő épülettömbje. Tavaly az üzemeltető a fürdő homlokzatát és tetőszerkezetét nagyobb részben uniós támogatás, kisebb részben magyar költségvetési forrás felhasználásával felújította, és ezzel a fürdő épülete visszanyerte a rangjának megfelelő vonzó külsejét. A teljes épülettömb képe azonban még ezzel a felújítással sem lett kifogástalan, mivel a déli épületrész, a volt palackozó továbbra is elkeserítő állapotban maradt.

Forrás: MTI


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.