Felfüggesztette egy péküzem működését a NÉBIH

Egy budapesti pékségben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az üzemben súlyos higiéniai problémákat, rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak az ellenőrök. Az akció során több mint 500 kg, többek között jelöletlen, szennyezett, illetve lejárt élelmiszert vontak ki a forgalomból és a már kiszállított termékek visszahívását is elrendelték a szakemberek. Az üzem működését, a hibák kijavításáig, azonnali hatállyal felfüggesztette a NÉBIH.

Súlyos higiéniai problémákat találtak a NÉBIH ellenőrei egy budapesti pékségben: az üzemben nagyfokú rendetlenség, takarítatlanság uralkodott, továbbá a higiénikus kézmosás lehetőségei sem voltak biztosítottak. Több berendezés erősen szennyezett, pókhálós volt. A helyiségekben többfelé penészedés nyomai látszottak. A mennyezeten lévő világítótestek műanyag burkolata hiányzott.

Az öltözőkre – amelyben oda nem illő tárgyakat is tároltak – szintén a rendetlenség és kosz volt a jellemző. Az üzem feldolgozó terének nem volt ajtaja, csupán egy szennyezett műanyag szalagfüggöny választotta el az árukiadó résztől. Az ellenőrzés kezdetén két macska is az üzemben volt.

A pékségben nem vezették a nyomon követéshez szükséges dokumentációt. A NÉBIH szakemberei az ellenőrzés során rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak.

Az akció során 34 tétel, összesen több mint 500 kg élelmiszer forgalomból történő kivonását rendelték el jelöletlenség, a címkén szereplőtől eltérő tárolás, szennyezettség, penészesedés, illetve lejárt minőségmegőrzési idő miatt, továbbá a már kiszállított termékek visszahívását is előírta a hatóság.


A cég több kiskereskedelmi egységbe is szállított Budapesten. Az ellenőrök az üzem működését felfüggesztették. A tevékenység folytatásának feltétele a higiéniai hiányosságok kijavítása, valamint a nyomon követési rendszer kidolgozása és a hiányzó dokumentumok bemutatása, amit a NÉBIH ismételt helyszíni szemlén is ellenőriz majd.

Az érintett üzem adatai elérhetők a jogsértés listán. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.