Felfüggesztette egy péküzem működését a NÉBIH

Egy budapesti pékségben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az üzemben súlyos higiéniai problémákat, rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak az ellenőrök. Az akció során több mint 500 kg, többek között jelöletlen, szennyezett, illetve lejárt élelmiszert vontak ki a forgalomból és a már kiszállított termékek visszahívását is elrendelték a szakemberek. Az üzem működését, a hibák kijavításáig, azonnali hatállyal felfüggesztette a NÉBIH.

Súlyos higiéniai problémákat találtak a NÉBIH ellenőrei egy budapesti pékségben: az üzemben nagyfokú rendetlenség, takarítatlanság uralkodott, továbbá a higiénikus kézmosás lehetőségei sem voltak biztosítottak. Több berendezés erősen szennyezett, pókhálós volt. A helyiségekben többfelé penészedés nyomai látszottak. A mennyezeten lévő világítótestek műanyag burkolata hiányzott.

Az öltözőkre – amelyben oda nem illő tárgyakat is tároltak – szintén a rendetlenség és kosz volt a jellemző. Az üzem feldolgozó terének nem volt ajtaja, csupán egy szennyezett műanyag szalagfüggöny választotta el az árukiadó résztől. Az ellenőrzés kezdetén két macska is az üzemben volt.

A pékségben nem vezették a nyomon követéshez szükséges dokumentációt. A NÉBIH szakemberei az ellenőrzés során rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak.

Az akció során 34 tétel, összesen több mint 500 kg élelmiszer forgalomból történő kivonását rendelték el jelöletlenség, a címkén szereplőtől eltérő tárolás, szennyezettség, penészesedés, illetve lejárt minőségmegőrzési idő miatt, továbbá a már kiszállított termékek visszahívását is előírta a hatóság.


A cég több kiskereskedelmi egységbe is szállított Budapesten. Az ellenőrök az üzem működését felfüggesztették. A tevékenység folytatásának feltétele a higiéniai hiányosságok kijavítása, valamint a nyomon követési rendszer kidolgozása és a hiányzó dokumentumok bemutatása, amit a NÉBIH ismételt helyszíni szemlén is ellenőriz majd.

Az érintett üzem adatai elérhetők a jogsértés listán. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.