Fogyatékkal élők a vendéglátásban

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával „Fogyatékossággal élő fiatal munkavállalók a vendéglátásban” címmel nemzetközi projektet indított közel egy évvel ezelőtt. A fókuszban a megváltozott munkaképességű fiatalok munkaerőpiaci esélyeinek növelése állt, különös tekintettel a vendéglátás területére. A program négy ország együttműködésében valósul meg.

A projektet a Budapest első fogyatékossággal élők által alapított vendéglátó helyét, a Nem Adom Fel Kávézó és Éttermet működtető Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet koordinálja.

A magyarországi vendéglátóhely partnere három, a környező országokban megváltozott munkaképességű fiatalokat foglalkoztató, és hasonló vendéglátóhelyet működtető szervezet volt: a szlovén fővárosban, Ljubjanában kilenc éve működő Druga Violina („Másodhegedű”) Kávézót üzemeltető CUDV Draga, a lengyel fővárosban, Varsóban hat éve autizmussal élő fiatalok segítségével működtetett „Zycie jest fajne” („Az élet szép”) Klubkávézó gazdája, az Ergo Sum Alapítvány, illetve egy partnercserét követően a szlovák fővárosban, Pozsonyban több, mint tíz éve működő Radnicka Kávézót üzemeltető Agency for Supported Employment („Támogatott Foglalkoztatási Ügynökség”).

 

Októberben 50, fogyatékossággal élő, külföldi és magyar fiatal vett részt egy közös tréningen a Nem Adom Fel Kávézóban, melynek célja az volt, hogy alapismereteket adjon a vendéglátásban való munkavégzéshez. Az egy hetes itt tartózkodás programja alapvetően arra a tréninganyagra épült, amely a projekt részeként, a partnerek együttműködésével született meg ugyanezzel a céllal. Ez egyfajta pilot projektként szolgált, itt már bizonyos tréningfeladatokat élesben próbáltak ki a résztvevők.

A fő cél egy olyan konkrét alapismereteket tartalmazó tréninganyag elkészítése volt, amely segíti a megváltozott élethelyzetben élőket a vendéglátóiparban való elhelyezkedésben. A képzési anyag négy, egyenként közel 20 órás tanegységet foglal magában, melyek során a résztvevők alapismereteket szerezhetnek a kommunikáció, a munkavállalás, a felszolgálás és a konyhai munka területén. Elsősorban képzőknek, trénereknek szól, akik a megszerzett ismeretek alapján is tudják segíteni a különböző fogyatékossággal élők foglalkoztatását, integrálását a vendéglátás területén.

A projekt azzal az indíttatással jött létre, hogy a környező országokban működő, inkluzív vendéglátóhelyek tapasztalatait összegyűjtve, megosztva és ezáltal közösen fejlődve elősegítse a fogyatékossággal élő munkakezdő fiatalok elhelyezkedését a vendéglátás területén. A tréninganyag közös megalkotásával és közzétételével az a cél, hogy minél több fogyatékossággal élő fiatal kaphasson esélyt a vendéglátásban való érvényesülésre, mivel ez a terület az integrációra, inklúzióra is nagyszerű lehetőséget nyújt.

 

Forrás: erasmus / Turizmus Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.