Gálánsak, tízszázalékosak, fösvények

Divat még a tízszázalékos borravaló, vagy a magyarok leszoktak erről is? Kiderül a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített friss felmérésből.

Több ágazatban a fizetés mellett fontos bevételt jelenthet a borravaló. Például a vendéglátásban dolgozók számára fontos szempont, mivel a járvány miatt szinte teljesen leállt ez a szolgáltatás is. A KSH öt évvel ezelőtti adatai szerint a fodrászok, a pincérek-felszolgálók és a benzinkutasok kapták a legtöbb jattot. A magyarok borravaló adási hajlandóságát mérte fel most a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatás.

Az adatok szerint a megkérdezettek 30 százaléka a "szokásos" 10 százalékot teszi hozzá a számlához. Ugyancsak 30 százalékuk attól függően ad borravalót, hogy milyennek találta a kiszolgálást. A két véglet: 3 százaléknyian több mint 10 százalékkal fejelik meg a számla összegét, 19 százalék viszont nem fizet annál többet. A nőknek picit fontosabb a kiszolgálás minősége, 31 százalékuk teszi ettől függővé a borravalót, 4 százalékuk pedig 10 százalék feletti extra pénzt ad.

A férfiaknak viszont a 20 százaléka elzárkózik ettől, míg a nőknek a 17 százaléka mondta azt, hogy nem szokott borravalót adni.

A 18-39 éves korosztály tagja közül 23 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy 10 százalékos borravalót adnak, míg az idősebbek, a 40-59 évesek közül jóval többen, 34 százaléknyi mondta ugyanezt. A 60 évnél idősebbek harmadára szintén 10 százalék a jellemző. Az utóbbi korosztályban a legmagasabb a borravalótól elzárkózók aránya, az érintettek negyede nem ad többet annál, mint amit a számla mutat.

A végzettség alapján is vegyes eredmények születtek. A felső- és középfokú végzettséggel rendelkezők táborában tízből négyen a kiszolgálás alapján döntenek, 34, illetve 35 százalékuk pedig 10 százalékos borravalót ad. A diplomások 5 százaléka távozik egy étteremből 10 százalék feletti összeg kifizetésével.

A községekben élők majdnem fele 1-10 százalékos borravalót ad, ez a fővárosiak 58 százalékára igaz. A községi lakosok körében a legmagasabb a bőkezű vendégek aránya, 6 százalékuk szokott 10 százaléknál magasabb borravalót adni. A megyeszékhelyeken élőknek mindössze 1 százaléka számol ennyivel többet a számlára.

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét

Forrás: napi.hu


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.