Gálánsak, tízszázalékosak, fösvények

Divat még a tízszázalékos borravaló, vagy a magyarok leszoktak erről is? Kiderül a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített friss felmérésből.

Több ágazatban a fizetés mellett fontos bevételt jelenthet a borravaló. Például a vendéglátásban dolgozók számára fontos szempont, mivel a járvány miatt szinte teljesen leállt ez a szolgáltatás is. A KSH öt évvel ezelőtti adatai szerint a fodrászok, a pincérek-felszolgálók és a benzinkutasok kapták a legtöbb jattot. A magyarok borravaló adási hajlandóságát mérte fel most a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatás.

Az adatok szerint a megkérdezettek 30 százaléka a "szokásos" 10 százalékot teszi hozzá a számlához. Ugyancsak 30 százalékuk attól függően ad borravalót, hogy milyennek találta a kiszolgálást. A két véglet: 3 százaléknyian több mint 10 százalékkal fejelik meg a számla összegét, 19 százalék viszont nem fizet annál többet. A nőknek picit fontosabb a kiszolgálás minősége, 31 százalékuk teszi ettől függővé a borravalót, 4 százalékuk pedig 10 százalék feletti extra pénzt ad.

A férfiaknak viszont a 20 százaléka elzárkózik ettől, míg a nőknek a 17 százaléka mondta azt, hogy nem szokott borravalót adni.

A 18-39 éves korosztály tagja közül 23 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy 10 százalékos borravalót adnak, míg az idősebbek, a 40-59 évesek közül jóval többen, 34 százaléknyi mondta ugyanezt. A 60 évnél idősebbek harmadára szintén 10 százalék a jellemző. Az utóbbi korosztályban a legmagasabb a borravalótól elzárkózók aránya, az érintettek negyede nem ad többet annál, mint amit a számla mutat.

A végzettség alapján is vegyes eredmények születtek. A felső- és középfokú végzettséggel rendelkezők táborában tízből négyen a kiszolgálás alapján döntenek, 34, illetve 35 százalékuk pedig 10 százalékos borravalót ad. A diplomások 5 százaléka távozik egy étteremből 10 százalék feletti összeg kifizetésével.

A községekben élők majdnem fele 1-10 százalékos borravalót ad, ez a fővárosiak 58 százalékára igaz. A községi lakosok körében a legmagasabb a bőkezű vendégek aránya, 6 százalékuk szokott 10 százaléknál magasabb borravalót adni. A megyeszékhelyeken élőknek mindössze 1 százaléka számol ennyivel többet a számlára.

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét

Forrás: napi.hu


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.