Gálánsak, tízszázalékosak, fösvények

Divat még a tízszázalékos borravaló, vagy a magyarok leszoktak erről is? Kiderül a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített friss felmérésből.

Több ágazatban a fizetés mellett fontos bevételt jelenthet a borravaló. Például a vendéglátásban dolgozók számára fontos szempont, mivel a járvány miatt szinte teljesen leállt ez a szolgáltatás is. A KSH öt évvel ezelőtti adatai szerint a fodrászok, a pincérek-felszolgálók és a benzinkutasok kapták a legtöbb jattot. A magyarok borravaló adási hajlandóságát mérte fel most a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatás.

Az adatok szerint a megkérdezettek 30 százaléka a "szokásos" 10 százalékot teszi hozzá a számlához. Ugyancsak 30 százalékuk attól függően ad borravalót, hogy milyennek találta a kiszolgálást. A két véglet: 3 százaléknyian több mint 10 százalékkal fejelik meg a számla összegét, 19 százalék viszont nem fizet annál többet. A nőknek picit fontosabb a kiszolgálás minősége, 31 százalékuk teszi ettől függővé a borravalót, 4 százalékuk pedig 10 százalék feletti extra pénzt ad.

A férfiaknak viszont a 20 százaléka elzárkózik ettől, míg a nőknek a 17 százaléka mondta azt, hogy nem szokott borravalót adni.

A 18-39 éves korosztály tagja közül 23 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy 10 százalékos borravalót adnak, míg az idősebbek, a 40-59 évesek közül jóval többen, 34 százaléknyi mondta ugyanezt. A 60 évnél idősebbek harmadára szintén 10 százalék a jellemző. Az utóbbi korosztályban a legmagasabb a borravalótól elzárkózók aránya, az érintettek negyede nem ad többet annál, mint amit a számla mutat.

A végzettség alapján is vegyes eredmények születtek. A felső- és középfokú végzettséggel rendelkezők táborában tízből négyen a kiszolgálás alapján döntenek, 34, illetve 35 százalékuk pedig 10 százalékos borravalót ad. A diplomások 5 százaléka távozik egy étteremből 10 százalék feletti összeg kifizetésével.

A községekben élők majdnem fele 1-10 százalékos borravalót ad, ez a fővárosiak 58 százalékára igaz. A községi lakosok körében a legmagasabb a bőkezű vendégek aránya, 6 százalékuk szokott 10 százaléknál magasabb borravalót adni. A megyeszékhelyeken élőknek mindössze 1 százaléka számol ennyivel többet a számlára.

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét

Forrás: napi.hu


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.