Ha Unicum Riservát kóstolna, igyekezzen!

Új, szuperprémium termékkel rukkolt elő a Zwack család. Olyan gyógynövényekből előállított likőrt hoznak forgalomba májustól, amelyet speciális technológiával, dupla hordós érleléssel készítenek, és amelyből csak minimális mennyiség kerül kiskereskedelmi értékesítésre.

„Az Unicum Riserva az első olyan termék, amely szuperprémium termék lesz a gyógynövénylikőr piacon”, mondta Zwack Izabella, a Zwack birodalmat vezető testvérek egyike, aki a cég új fejlesztését mutatta be öccsével, Sándorral közösen.

Az Unicum Riserva elnevezésű új italukból a topvendéglátóhelyek már rendelhetnek, kiskereskedelmi értékesítésre pedig májustól terítik a polcokra – minimális mennyiségben. A kevés eladható tétel oka egyrészt a prémium változat – soha, sehol nem szokás tengernyi mennyiséget készíteni belőle. Másrészt a Riserva elkészítési módja a magyarázat. Ugyanis olyan eredeti, 80 éves, matuzsálem korú hordóban kerül először, amelyből mindössze egyetlenegy maradt meg az ádáz idők során (jó néhány társából például pontonhíd – igen, jól hallották! – készült a Dunára, a II. világháború idején). A patinás hordónak van egy speciális titka is: dongái között folyton egy speciális anyag, un. „fekete méz” termelődik, amely az Unicum Riserva egyik meghatározó összetevője is egyben.

A másik pedig, mint megtudtuk Zwack Sándortól, aki a családi manufaktúrában a fűszerek, gyógynövények szakértője, hogy a készülő Riserva átkerül innen egy másik hordóba, használt tokaji aszús hordóba további érlelésre. Ezeket a hordókat Izabella használja tokaji Dobogó Pincészetében, ahol a Zwack borok készülnek. „Ez a különleges, dupla hordós eljárás adja az új ital semmihez sem hasonlítható karakterjegyeit”, mondta Zwack Sándor az ital bemutatóján.

A Riserva ízvilága valóban komplex, de egyben lágy, fűszeres és gyümölcsös is. Fellelhető benne kevés sárgabarck, mentás, mézes jegy: utolérhetetlen. A testvérek híres édesapja, nagyszüleik büszkék lehetnének az utódaikra. Már csak azért is, hiszen a gyárat sok éven át egyedül vezető Zwack Péter édesapja és annak testvére, a termelést előtte vezető testvérpár, János és Béla, hiába eveztek végig egy hajóban, annyira nem voltak jóban, hogy a gyárépületben lévő irodáik közé egy ügyvéd szobáját helyezték, akinek János, amikor minden áldott reggel, amikor megérkezett a gyárba, annyit mondott: „Mondja meg Bélának, hogy jó reggelt!”


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.