Hungarikum Konferenciát tartottak

A magyarországi közösségekben megvan az igény, hogy bemutassák értékeiket, hisz az elmúlt években több mint ezer helyi értéktár jött létre Magyarországon, ahol több mint hétezer értéket tartanak számon – mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Hévízen megtartott Hungarikum Konferencián.

Ha a hungarikumokról esik szó, akkor nem csak a Hungarikumok Gyűjteményében található nemzeti értékekről, hanem egy összetett, egész rendszerről beszélhetünk. A hungarikum szabályozás ugyanis nem kíván ítéletet mondani, nem akarja megszabni a helyi közösségek számára, hogy mi legyen érték, inkább a partnerség lehetőségét teremti meg számunkra – mondta előadásában a helyettes államtitkár.

Szakáli István Loránd elmondta továbbá, hogy két évvel ezelőtt sikerült úgy módosítani a hungarikum törvényt, hogy nem csak az országhatáron innen, hanem azon túl is dinamizálódott az értékek gyűjtése, létrejött egy Kárpát-medencére kiterjedő, össznemzeti hungarikum mozgalom.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy az értékek feltérképezése és összegyűjtése nem csak a helyi közösséget és az identitást erősíti, hanem kiemelt szerepük van a települések jövőjének alakításában, gazdasági, turisztikai erejük növelésében is. Meg kell vizsgálni, hogyan lehet hatékonyan kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyek a nemzeti értékek, hungarikumok összegyűjtésében rejlenek – emelte ki beszédében.

Amikor gazdaságfejlesztésről beszélünk, nagyon fontos, hogy az adott közösségek, települések, amelyek a jövőbe tekintenek, és fejlesztési stratégiát készítek, tudatában legyenek annak, hogy melyek azok az értékek, azok az erősségek, melyekkel gazdálkodhatnak – mondta el Szakáli István Loránd.

Forrás: Élelmiszer Online


Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.