Idén is megrendezik a Márton-napi Borfesztivált a Gellértben

Pekingi liba és liba szusi is kóstolható lesz a Gellért Szálló V. Márton-napi Borfesztiválján, amely idén Borok-Libák-Fűszerek címmel várja a közönséget csütörtöktől vasárnapig.

A rendezvénysorozat a csütörtöki "nulladik napon" sörkurzussal és egy skót-magyar sörvacsorával indul, melynek során Paul Mizener skót mesterszakács és Frideczky András, a Gellért Söröző séfje alkotta különleges menüsort kóstolhatják végig az érdeklődők. A többek között eredeti skót haggist is tartalmazó menüsor előtt Katona Csaba történész tart sörkurzust hatféle tétellel - közölték az MTI-vel a szervezők.

Az 5 étterem 5 fűszer vacsora keretében öt magyarországi étterem  - a Gellért Söröző, az Alabárdos, a Viator, a Mák Bistro és a Laci!Konyha! - séfjei készítenek ételeket egy-egy fűszerhez. A menüsoron olyan fogások szerepelnek, mint a frissítő citromverbénás libamáj, a zöldkorianderes libaleves, a lestyános libaszárnytő vagy a libával töltött káposzta, a fogásokat pedig a VinCE Magazin főszerkesztője által ajánlott borokkal lehet leöblíteni.

Aki nem csak kóstolni szeretné a különféle fűszer- és ételkompozíciókat, a Fűszerkurzus keretében azt is megtudhatja, miként érdemes a fűszerekkel bánni. A mesterkurzus előadói között van Ambrus Lajos, aki a Magyar konyha magazin novemberben megjelenő Fűszerkönyvének szerzője, míg Herczeg Ágnes borszakértő a fűszerek és a borok párosításáról beszél. Pénteken Litauszki Zsolt a Zsidai Group kreatív séfjének kurzusán a fűszerek gyakorlati használatát lehet elsajátítani, másnap pedig Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke és az Onyx F&B igazgatója falatkái lesznek megízlelhetők.

Az igazi szenzációnak a szervezők a vasárnapi brunch menüt szánják: a pénteki és szombati előkóstolók után ekkor debütál a világon elsőként a meghökkentő ízeiről elhíresült Wang mester pekingi libája, illetve a modern japán konyha legismertebb hazai képviselője, Maki Chef liba szusija és a Gellért vezető séfjének boros libapaprikása.

Pénteken a Bor és Piac válogatásában olyan kézműves borászatok érkeznek, amelyek boraival ritkán lehet találkozni a fővárosi szaküzletekben, szombatra pedig a Bortársaság válogat, a legnagyobb neveket és legkiválóbb borokat felsorakoztatva a kiállítók között. A korlátlan bor- és pálinkakóstolás mellé mindkét nap gasztro kiállítók is csatlakoznak, mások mellett az Aranyszarvas, a Bükki Sajt és a Zing Burger.

Mindkét napon tartanak after party-t is, pénteken a Sister Act, azaz Tóth Vera és Tóth Gabi, illetve DJ Garami, szombaton pedig a Kiscsillag és az Anima Sound DJ Set zenél.

A rendezvényről a www.borfesztivalgellert.hu honlapon találhatnak részletes információkat az érdeklődők.


Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.