Ilyennek látja az MVI a vendéglátás helyzetét

A vendégeket 2021 végén már kevesebb mint 48 ezer vendéglátóhely várta országszerte, amely 2019-hez képest több mint 3400-zal kevesebb üzletet jelent - többek között ez is kiderül a jelentésből.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A 2021-es évről szóló helyzetjelentést a korábbiakhoz hasonlóan Zerényi Károly, az MVI elnöki tanácsadója (képviselő-testületi tagja) állította össze hazai és nemzetközi statisztikai adatok felhasználásával, kiemelten kezelve a koronavírus-járvány időszakát. A helyzetjelentés alapvetően a KSH által közzétett statisztikai adatokra épül, amelyből megismerhető a vendéglátás ágazat 2021-es teljesítménye, így többek között a vendéglátó hálózat jellemzői, a vendéglátóhelyi forgalom alakulása, a foglalkoztatási és kereseti adatok, valamint európai összehasonlításban a vendéglátásra és a szálláshely-szolgáltatásra érvényes ÁFA-kulcsok is.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásaként 2021 végére a vendéglátóhelyek száma 48 ezer alá csökkent, ami több mint 3400 üzlettel jelent kevesebbet 2019-hez képest. A bezárt üzletek harmada (közel 1200 üzlet) budapesti, de arányaiban hasonló mértékben (9-11%-kal) csökkent az üzletek száma Békés, Tolna és Baranya megyében is. Leginkább az italüzletek és a zenés szórakozóhelyek száma csökkent, de jóval kevesebb az éttermek száma is a két évvel korábbi állapothoz viszonyítva. Ugyanakkor a cukrászdák és a munkahelyi vendéglátóhelyek száma nőtt ugyanezen időszak alatt. 2021-ben a vendéglátó üzletek forgalma (1314 milliárd Ft) folyó áron több mint 23%-kal nőtt 2020-hoz képest, de 10,3%-kal (változatlan áron 21%-kal) volt kevesebb 2019-hez viszonyítva. A kevesebb külföldi vendég miatt Budapesten a forgalom visszaesése a legsúlyosabban a turisztikailag frekventált belvárost érintette.

A turizmusban foglalkoztatottak számát tekintve (több mint 420 ezer fő volt 2019-ben) minden harmadik ember a vendéglátásban dolgozik.  A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 2021-ben 170 ezer főt foglalkoztattak, amely több mint 20 ezerrel kevesebb 2019-hez képest. 2021 I. negyedévében a foglalkoztatottak száma 142 ezer alá csökkent, ami 50 ezerrel volt kevesebb 2019 azonos időszakához viszonyítva. Az üres álláshelyek száma és aránya a vendéglátóhelyek újranyitását követően ismét a járvány előtti szint közelébe került, ezért továbbra is jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek az ágazatban. A vendéglátás területén teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 250 ezer Ft (nettó 166 ezer Ft) volt 2021-ben, ami 7,2%-kal nőtt az előző évhez képest. Ugyanakkor a vendéglátásban dolgozók átlagkeresete továbbra is az egyik legalacsonyabb, nem éri el a nemzetgazdasági átlag 60%-át.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében számos országban átmenetileg csökkentették a vendéglátásra érvényes ÁFA-kulcsot, így többek között Írországban, Németországban, Görögországban, Bulgáriában és Litvániában, ahol maradnak az alacsonyabb ÁFA-kulcsok 2022-ben is. Magyarországon 2020. november 14-től 2021. július 31-ig az elvitel és a házhoz szállítás esetén is lehetett alkalmazni az 5%-os ÁFA-kulcsot. Emellett a vendéglátóhelyeknek és a szálláshelyeknek nem kellett turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük 2021. december 31-ig.

A vendéglátásról szóló legújabb (2021-es adatokat is tartalmazó) statisztikai helyzetjelentés elérhető az MVI honlapján, illetve a cikk alatt található csatolmányokban.






Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.