Jobb a pálinka megítélése

A rendkívül tartalmas és az egész pálinkás társadalmat érintő, átfogó jogi és szakmai előadások mellett aktuális bejelentések is elhangzottak a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium által, a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával május 21-én megrendezett konferencián. A NÉBiH részéről megtudtuk: tervezik a pálinkák forgalomba hozatal előtti minősítését, a Pálinka Nemzeti Tanács képviselője a jogi szabályozás legfontosabb elemeit foglalta össze, és megismerhettük a most bevezetésre kerülő Hungarikum-védjegyet is. Komoly marketingkutatások tapasztalatairól is elhangzottak beszámolók, kiderült: a pálinka megítélése a fogyasztók körében sokkal jobb, mint azt sokan gondolták! 

A Kiváló minőségű pálinkák megkülönböztetése a piacon elnevezésű konferencia legfőbb célja az volt, hogy erősítse e hungarikumok piaci szerepét, és hozzájáruljon az elkötelezett fogyasztói csoportok kialakításához. Dr. Zanathy László, a WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a környezetvédelem, a gyógyszer- és az élelmiszerbiztonság területén immár húsz éve tevékenykedő vizsgálólaboratórium kutató-fejlesztő központjában számos új vizsgálati módszert dolgoztak ki.

„A kiváló minőségű magyar élelmiszerek, a hungarikumok népszerűsítését szívügyünknek tartjuk, ezért is hoztuk létre a Pálinkavédjegy-rendszert, és ez volt a célja a jelenlegi konferenciának is. A vizsgálatokon túl igyekszünk tanácsot is adni a megrendelőknek például arra vonatkozóan, hogyan lehet a metanol-szintet vagy az etil-karbamát mennyiségét csökkenteni.”

Hatósági tervek, jogi szabályozás, védjegyek

Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBiH) Borászati Igazgatóságának igazgatóhelyettese elmondta, a pálinkák biztonsági ellenőrzése a 22/2012-es kormányrendelet alapján a hatósághoz került, amely nagy múltra tekint vissza, hiszen már 1881 óta létezik, és számos szeszesital vizsgálatát is elvégezték itt az elmúlt évtizedekben.

A NÉBiH célja a hungarikum pálinka kiemelkedő minőségének megőrzése, az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés és a tisztességes versenyhelyzet fenntartása. Ennek érdekében mindent meg is tesznek: nemzetközi elvárásoknak is megfelelő laboratóriumi jártasságukat nemzetközi vizsgálatokon igazolják, jelenleg 177 akkreditált vizsgálati módszerrel rendelkeznek.

Az utóbbi években elvégzett pálinkavizsgálatok tapasztalatait összegezve kiemelte: a metanolszint terén eddig egyszer sem találkoztak a határértéket meghaladó pálinkamintával, és jó hír az is, hogy a pálinkák sokkal alacsonyabb kifogásolási arányt mutattak, mint a szeszesitalok, annak ellenére, hogy sokkal szigorúbb szabályok érvényesek rájuk.

A legkorszerűbb analitikai módszereikkel már atomi szinten meg tudják vizsgálni a mintákat, ami azért fontos, mert kiderül, hogy a termék megfelel-e a gyümölcseredetnek, nem tartalmaz-e más, hozzáadott alkoholt.

A stratégiai célok összegzésekor fontos kijelentést tett: a NÉBiH egyik legfőbb célja a forgalomba-hozatal előtti minősítés, így nem fordulhat majd elő, hogy bizonyos vendéglátóipari egységekben a nyitott palackokba a magánfőzés során készült pálinkák kerüljenek. Ugyanis amennyiben a hatóságnak már előzetesen rendelkezésére áll a feltüntetett termék analitikai profilja, nem csak a nyitott üvegben talált pálinka biztonságáról tud meggyőződni, hanem arról is, hogy a feltüntetett eredetű ital van-e a palackban.

Palotásné Gyöngyösi Ágnes, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Közkapcsolati Osztályának osztályvezetője „Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása” című előadásában ismertette a 2012. évi törvényt a nemzeti értékekről és a hungarikumokról. Ennek célja, hogy széles körben azonosítsuk és válasszuk ki nemzeti értékeinket, adjuk meg a rangjukat, ismertessük meg azokat a közönséggel, ugyanis ez a mi aranytartalékunk, amely védelmet nyújtó jogi szabályozást igényel – mondta Palotásné. A Hungarikum-védjegy célja a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő tételek kiemelése, védelme, tulajdonosa a VM, a használati joghoz pedig pályázni kell.

Martin Andrea , a WESSLING Hungary Kft. szakértője a tanúsító, megfelelőség-értékelő rendszerekről beszélt. Elmondta, az Európai Unióban az utóbbi években rendkívüli mértékben megnőtt az élelmiszerekre vonatkozó önkéntes tanúsítási rendszerek száma (több mint 400), ezért kikötötték: minden egyes tanúsítási rendszernek többet, valami pluszt kell adnia a puszta jogszabályi kötelezettségnél. Nagyon fontos, hogy mindig találjunk a termékhez köthető, mérhető és megkülönböztetésre alkalmas tulajdonságokat.

Tisztázta, hogy a védjegy nem szerzői, hanem iparjogvédelmi fogalom, hogy a közösségi és a tagállami, nemzeti védjegyek egymás mellett működhetnek, és felhívta a figyelmet arra, hogy nálunk külön kategória a tanúsító védjegy, amelyet az Unió nem ismer. Ennek egyik sarkalatos pontja, hogy a védjegy tulajdonosa semmilyen minőségben sem vehet részt abban a folyamatban, amelyet tanúsít.
A WESSLING Hungary Kft. által üzemeltetett Pálinkavédjegy például egy termékcsoporthoz kötött tanúsítóvédjegy.

Dr. Totth Gedeon BGF kereskedelmi és marketing intézetének vezetője, főiskolai tanár a védjegyekkel kapcsolatos fogyasztói reakciókról beszélt. A téma azért aktuális, mert folyamatosan változik a fogyasztói magatartás, a differenciálás igénye és a kockázatcsökkentő stratégiák. Európai tapasztalatok alapján elmondható, hogy azokon a területeken, ahol egy védjegy elfogadottá válik, kimutathatóan növekszik a termelés és vállalkozások munkahelymegtartó ereje.

Ugyan bizonyos országokban elképesztően sok védjegy van forgalomban, mégis áttekinthető rendszert alkotnak, nálunk azonban mégis úgy érezzük, hogy elveszünk a védjegyek dzsungelében. Ennek egyrészt az eltérő fogyasztói kultúra, szokások, jövedelmek az oka, másrészt túl sok a védjegy és túl kicsi azok ismertsége, nehéz a megkülönböztethetőség.

Dr. Totth Gedeon felhívta a figyelmet a különböző marketingkutatások eredményére, amelyek alapján a helyben készült márkák, termékek iránt az adott régióban sokkal nagyobb a kereslet, például pálinka vonatkozásában Debrecenben a szatmári szilva és a gönci barack iránt.

Dull Péter, a Pálinka Nemzeti Tanács Titkára megadta a pálinka jogi definícióját, amely a következő: Magyarországon termett gyümölcsből előállított, Magyarországon cefrézett, lepárolt és palackozott gyümölcspárlat. Ez alól a barackpálinka jelent egyedül kivételt, ugyanis négy osztrák tartományban ugyancsak használható a barackpálinka elnevezés, de az EU-ban máshol nem.

Érdekes előadásából kiderült, hogy a mézes pálinkát valójában nem lenne szabad így hívni. A magánfőzetés és a bérfőzetés során létrejött italok párlatok ugyancsak nem minősülnek pálinkának.

A pálinka és a marketing

Szunyogh Gábor, a WESSLING Hungary Kft. marketingvezetője egy olyan érdekes módszerre hívta fel a figyelmet, amelynek során a megfelelő üzeneteket hatékonyan és nagy sikerrel lehet elhelyezni a sajtóban. Ennek eredményeképpen tudta a WESSLING laboratórium vezető internetes hírportálokon (Index.hu, Hvg.hu, Origo.hu stb.) és az elelmiszer.hu oldalon is több alkalommal megjeleníteni fontos és közérdekű cikkeit a témában.

Dagdelen Demet, a weboldalak kapcsolódásait matematikai hálózatokból kiindulva kutató Maven 7 ügynökség munkatársa a közösségi média rejtett hálózatairól beszélt. Egy pillanatképet készítettek a hazai pálinkás közösségről és azok kapcsolódási pontjairól az interneten. Érdekes következtetéseket vont le a termékpreferenciáktól kezdve a pálinkavásárlást befolyásoló tényezőkig.

Dr. Totth Gedeon és Dr. Fodor Mónika egy 2010-es felmérést ismertetett. Még a pálinka központi marketingjének megerősödése előtt igen pozitív válaszok születtek a fogyasztói magatartást kutató kérdésekre: a válaszadók döntő többsége tartotta fontosnak, hogy a pálinka hazai gyümölcsből készül és hogy hungarikum. Kiderült: a fogyasztása főként alkalmakhoz kötődik, tradíciót, értéket képvisel, sőt rituálé-jellegű.

A pálinkavásárlást különböző szándékok határozzák meg. Legfontosabb szempontok: az íz, a csomagolás (akik jó pálinkaismerők, erre kevésbé adnak), az ár, az alkoholtartalom. Jellemző a márkaismeret. Nagyon fontos, hogy a pálinkával kapcsolatos negatív attitűdök (pl. vidéki, falusi, régimódi ital), nem igazolódtak be!
Szakmai tanácsok pálinkakészítőknek

Dr. Kovács Tamás (Kokferm Kft.) különböző élesztőtápanyagok hatásáról beszélt a pálinka aromatikájára az erjesztés, cefrézés során. Elmondta, hogy ha az erjesztés során az élesztők mellett más mikroorganizmusok is szerepet kapnak, jelentősen ronthatják a kihozatalt és az aromatikát is. Épp ezért nagyon fontos az erjedés során a megfelelő tápanyagellátás.

Nagygyörgy László, a WESSLING Hungary Kft. projektmenedzsere a pálinkák metanoltartalmának csökkentési lehetőségeit mutatta be.
„Több mint 7500 vizsgált minta alapján a WESSLING Hungary Kft-nél igen nagy tapasztalat halmozódott fel. A metanol a pálinka pektintartalmából képződik, a csökkentés egyszerű és ismert módszerei mellett (alacsony hőmérsékleten való cefrézés, a pH alacsonyan tartása, az erjedés utáni azonnali főzés) mellett más lehetőségek is rendelkezésünkre állnak – mondta el a szakember.

A WESSLING-nél zajló KMR projekt során a gyümölcsfajra optimalizált lepárlásszabályozó berendezés fejlesztése, vezéraromák optimális paramétereinek azonosítása, amelynek eredményeképpen voltaképpen meg lehet mondani, hogyan érdemes főzni az egyes gyümölcsfajokból készült pálinkákat.
Ennek mellékterméke: a deflegmációs hőmérséklet hatással van a metanolszintre, és a lepárlási módszerek megváltoztatása hatással lehet a metanolszintre.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.