Kettős győzelem a pálinkaversenyen

163 településről 265 nevezés érkezett, először vizsgázott élesben vizsgázott az új, a szervező egyesület által fejlesztett 100 pontos bíráló rendszer és szoftver, összetettebb értékelő elvekkel és struktúrával.

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 2177 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából és Szlovákiából. A debreceni eredményhirdetésen kiderült, kik voltak a legjobbak, és melyik főzde és pálinka lett az 2169 értékelt, minősített minta abszolút legjobbja. A nevezett pálinkák és párlatok 265 nevezőtől, 163 településről származnak. A 31 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember értékelt. A nagy- és champion díjas tételekről ugyanakkor valamennyi zsűritag véleményt formált.

A végső győztes címért mindenki a nyolc legjobb eredményt elérő termékével versenyzett, melyben voltak kötelező kategóriák és egyéb megkötések is. A nevezett és lebírált mintából 354 volt a kereskedelmi tételek száma, 535 a bérfőzők és 1287 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.

A verseny főbb összesített mutatói: összes beérkezett minta: 2177 db, lebírált: 2169 (100%), csúcs zsűrihez került 771 (35%), arany 362 (17%), ezüst 520 (24%), bronz 589 (27%), kisseb hibákkal rendelkező: 335 (15%), hibás 363 (17%) minta. A kereskedelemben kapható minták közül 34 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 40 kategória győztes minta volt.

Az aranyérmes pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai választották ki a közönségdíjas pálinkát, melyet az erdélyi Székelyhídról az SC ZEKULHYDA SRL Magyarádi Fehér szőlője nyert el.

 

A XII QUINTESSENCE Competition nagydíjasai:

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb kereskedelmi főzdéje, a verseny győztese”: Kisrét Manufaktúra Kft. - Árpád Pálinka Békéscsabáról

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb pálinkája” érlelt szilvapálinka (Kisrét Manufaktúra Kft. - Árpád Pálinka Békéscsabáról)

- „QUINTESSENCE – 2022 közönségdíjas pálinkája” SC ZEKULHYDA SRL Magyarádi Fehér szőlője Székelyhídról

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobbmagán és bérfőzetettpárlata” Szabadics Attila kajszibarackja (Zalamerenyéről)

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb bérfőzdéje” Pálinkapatak Kft. – Móri Üzem

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb bérfőzetője” Pataki Attila Csákberényről

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb magánfőzője” Mladoniczki István Pilisről

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb női magánfőzője” Nagy Fruzsina Érmihalyfalváról

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb ongai pálinkája/párlata” Urszin László szilvája

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja” Kaizer Gábor (Agárdi Pálinkafőzde)

Forrás: Store Insider


21 év, 21 kilométer és egy nemes cél

21 év, 21 kilométer és egy nemes cél 

Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Munch: ételpazarlási körkép

Munch: ételpazarlási körkép 

A Munch újabb mérföldkőhöz érkezett: már hárommillió meglepetés csomagot mentettek meg a pazarlástól.
Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét

Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét 

A kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, de egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény.
Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át

Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át 

Október 11-13. között a déli-part fővárosában rendezik a XI. Siófoki Halfesztivált.
Alakul a Bordói November Nagykóstoló  pincészeteinek névsora

Alakul a Bordói November Nagykóstoló pincészeteinek névsora 

Mutatjuk, mely borászatok azok, amelyek biztos jelen lesznek.
Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha

Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha 

Az vagy, amit megeszel - tartja a kínai mondás. Többek közt ennek igazságtartalmáról is szó esett azon a kiadványbemutatón, ahová szerkesztőségünk is meghívást kapott.
Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról

Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról 

Egy év leforgása alatt az értékesített őrölt kávé mennyisége 3,7 százalékkal csökkent, míg a szemes kávé 1,9 százalékkal, a kapszulás kávék kategóriája pedig volumenben 5,1 százalékkal nőtt.
Andy Warhol és az Absolut vodka

Andy Warhol és az Absolut vodka 

Limitált kiadású Andy Warhol palackkal ünnepli az Absolut a művész újra felfedezett kék festményét.
Vörösborfesztivál-nyitány Villányban

Vörösborfesztivál-nyitány Villányban 

A koncertek mellett lesz szüreti felvonulás és bemutatkoznak a borrendek is...

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.