Ez sorrendben a 37. London Wine Fair, amely eredetileg egy kis helyiségben, egy londoni áruház ötödik emeletén lévő kis kiállítóteremből indult útjára, onnan nőtt óriás méretűre, hogy néhány éve ismét kisebbre zsugorodva megtalálja méltó helyét, az Olympia Grand Hall impozáns terében. Az Olympia London különben hét, egymáshoz szorosan kapcsolódó helyszín, ahol a viktoriánus építészet csodálatos alkotása adja a borok hátterét, és biztosít szellős, napfényben fürdő, tágas helyszínt a háromnapos szakmai programnak.
A kiállítás nyitásának első másodpercétől özönlenek a látogatók, és a vendégek számát elnézve, hihetetlen, hogy csak szakmai látogatók – éttermek, egyéb, kisebb-nagyobb vendéglátóegységek, pincészetek tulajdonosai, viszonteladók - érkeznek, pedig ez az igazság.
Külön figyelemre méltó, hogy helyi, brit kiállító a monstre rendezvényen - írd és mondd -, mindössze három van jelen, a világ más pontjairól viszont annál többen jöttek az Olympia Hall-ba. Jelentős az argentín, az ausztrál, a német kiállítók száma, mindent elsöprő a francia, olasz és spanyol nyelvterületekről érkező borosok, prosecco-sok standjainak száma. És végre mi magyarok sem szégyenkezhetünk, sőt! A London Wine Fair-en 100 nm-en, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által megálmodott és létrehozott exkluzív megjelenésű standon 9 magyar borászat állíthat ki, akik nyilvános részvételi felhívás alapján vannak jelen. Az MTÜ új koncepciójú kiállítási megjelenése már a márciusi ProWein-on debütált, ott is a társkiállítók teljes kiszolgálása, folyamatosan, egymás után zajló, kóstolóval bélelt előadások, végig, folyamatosan nyitva tartó kóstolózóna és élőzene volt – akárcsak most, Londonban. Nemcsak a borosoknak, a borok után érdeklődőknek, a kiállítók üzleti partnereinek teremtett tökéletes környezetet az MTÜ, például profi cateringet is kínálnak partnereiknek.
„Magyar boros stand, közös kiállítási lehetőség ilyen civilizált megjelenéssel még soha nem volt”, állapítja meg az egyik hazai kiállító, a Hilltop tulajdonosnője, Keresztury Éva. Ő közel harminc éve minden jelentős angliai kiállításon jelen van tételeivel. Volt, hogy fekvő gipsszel is kisegítették kollégái valahogy a rendezvényre, mert meggyőződése, hogy bort külföldön csak személyes jelenlét kíséretében, kóstoltatással, a partnerekkel való közvetlen találkozás útján lehet sikerrel értékesíteni.Húsz borral képviselteti magát a neszmélyi Hilltop Pincészet, amelyek közül a kiállítás első napján a legjobban keresett prémium válogatásukból a 2016-os Pinot Grigio-Királyleányka házasításából született cuvée.
Forrás: Vendég & Hotel