Kínában is hódítanak a témaéttermek

(MTI) - Akár a toaletten, az A380-as típusú repülőgépen ülve vagy Mao Ce-tung korát idéző falak közt is fogyaszthatják vacsorájukat a kínai étteremlátogatók, egyre több ugyanis a témaparkok mintáját követő témaétterem az országban.

A legrendhagyóbbak a mellékhelyiségeket mintázó vendéglátó egységek. Ezekből már csaknem két tucat található országszerte, így Peking, Sanghaj, Sencsen, Hangcsou, Csungking, Tajjüan városokban, de Modern Vécé néven étteremlánc is létezik. A szokásostól eltérő környezetben vacsorájukat elfogyasztani kívánók a tipikus fekete-fehér mosdócsempék és falfeliratok között, valódi - bár nem üzembe helyezett - vécécsészén ülve tehetik ezt. Az asztalok maguk üveglappal fedett vécécsészék vagy mosdótálak, a tányérok, poharak, desszertestálak kivétel nélkül toalettformájúak. Az éttermek egyes ételek prezentálásánál is követni kívánták a témát, házi specialitás így a szintén kis vécécsészében felszolgált, csavart formában tálalt csokoládéfagylalt.
Akik kevésbé szokatlan, de mégis rendhagyó környezetben ennének, választhatják többek közt az A380-as típusú szuperrepülőgép fedélzetét idéző éttermet. Itt légiutas-kísérőnek öltözött pincérek érkeznek gombnyomásra az asztalokhoz, amelyek körül a székek is a repülőgépek üléseit mintázzák. A hely - csakúgy, mint a repülőgép fedélzete - rendkívül csendes, a falak fehérek és dekoráció nélküliek, az ablakok kicsik és négyzetesek.
A különféle helyimitációk mellett egyre több a kedvelt rajzfilmek hangulatát idéző étkezde is az országban. Állandó teltházzal működik például a másfél éve nyílt Hello Kitty étterem Pekingben, ahol nemcsak a rózsaszín és fehér, óriási masnikkal teli beltéri díszítés és a japán mesefilmfigura méteres plüss másai idézik a négylábút. Az ételek formája szintén "cicás", a desszertek például jellemzően rózsaszínek és macskafejalakúak, de az itt kapható kávé habjából is Kitty jellegzetes mosolya köszön vissza.
Mind több a komolyabb hangot megütő, úgynevezett "vörös étterem" is az országban. Ezek jellemzően az 1978-as "reform és nyitás", a modern Kína születése előtti évtizedeket, Mao Ce-tung korát idézik. Itt óriási, nyíltterű, vörösre mázolt csarnokokban, hatalmas kerek asztalokat körbeülve rendelhetnek a vendégek a jellegzetes munkásruhát, avagy a Népi Felszabadító Hadsereg korábbi egyeruháját viselő pincérektől. Dekorációként korabeli, a párt propagandájának egykor fontos részét jelentő plakátok, valamint kommunista vezetők arcképei szolgálnak, sok helyen maoista dalok éneklése, zászlólengetés és fegyveres bemutató az esti program.

Forrás: MTI


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.