Kínában is hódítanak a témaéttermek

(MTI) - Akár a toaletten, az A380-as típusú repülőgépen ülve vagy Mao Ce-tung korát idéző falak közt is fogyaszthatják vacsorájukat a kínai étteremlátogatók, egyre több ugyanis a témaparkok mintáját követő témaétterem az országban.

A legrendhagyóbbak a mellékhelyiségeket mintázó vendéglátó egységek. Ezekből már csaknem két tucat található országszerte, így Peking, Sanghaj, Sencsen, Hangcsou, Csungking, Tajjüan városokban, de Modern Vécé néven étteremlánc is létezik. A szokásostól eltérő környezetben vacsorájukat elfogyasztani kívánók a tipikus fekete-fehér mosdócsempék és falfeliratok között, valódi - bár nem üzembe helyezett - vécécsészén ülve tehetik ezt. Az asztalok maguk üveglappal fedett vécécsészék vagy mosdótálak, a tányérok, poharak, desszertestálak kivétel nélkül toalettformájúak. Az éttermek egyes ételek prezentálásánál is követni kívánták a témát, házi specialitás így a szintén kis vécécsészében felszolgált, csavart formában tálalt csokoládéfagylalt.
Akik kevésbé szokatlan, de mégis rendhagyó környezetben ennének, választhatják többek közt az A380-as típusú szuperrepülőgép fedélzetét idéző éttermet. Itt légiutas-kísérőnek öltözött pincérek érkeznek gombnyomásra az asztalokhoz, amelyek körül a székek is a repülőgépek üléseit mintázzák. A hely - csakúgy, mint a repülőgép fedélzete - rendkívül csendes, a falak fehérek és dekoráció nélküliek, az ablakok kicsik és négyzetesek.
A különféle helyimitációk mellett egyre több a kedvelt rajzfilmek hangulatát idéző étkezde is az országban. Állandó teltházzal működik például a másfél éve nyílt Hello Kitty étterem Pekingben, ahol nemcsak a rózsaszín és fehér, óriási masnikkal teli beltéri díszítés és a japán mesefilmfigura méteres plüss másai idézik a négylábút. Az ételek formája szintén "cicás", a desszertek például jellemzően rózsaszínek és macskafejalakúak, de az itt kapható kávé habjából is Kitty jellegzetes mosolya köszön vissza.
Mind több a komolyabb hangot megütő, úgynevezett "vörös étterem" is az országban. Ezek jellemzően az 1978-as "reform és nyitás", a modern Kína születése előtti évtizedeket, Mao Ce-tung korát idézik. Itt óriási, nyíltterű, vörösre mázolt csarnokokban, hatalmas kerek asztalokat körbeülve rendelhetnek a vendégek a jellegzetes munkásruhát, avagy a Népi Felszabadító Hadsereg korábbi egyeruháját viselő pincérektől. Dekorációként korabeli, a párt propagandájának egykor fontos részét jelentő plakátok, valamint kommunista vezetők arcképei szolgálnak, sok helyen maoista dalok éneklése, zászlólengetés és fegyveres bemutató az esti program.

Forrás: MTI


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.