Kínában is hódítanak a témaéttermek

(MTI) - Akár a toaletten, az A380-as típusú repülőgépen ülve vagy Mao Ce-tung korát idéző falak közt is fogyaszthatják vacsorájukat a kínai étteremlátogatók, egyre több ugyanis a témaparkok mintáját követő témaétterem az országban.

A legrendhagyóbbak a mellékhelyiségeket mintázó vendéglátó egységek. Ezekből már csaknem két tucat található országszerte, így Peking, Sanghaj, Sencsen, Hangcsou, Csungking, Tajjüan városokban, de Modern Vécé néven étteremlánc is létezik. A szokásostól eltérő környezetben vacsorájukat elfogyasztani kívánók a tipikus fekete-fehér mosdócsempék és falfeliratok között, valódi - bár nem üzembe helyezett - vécécsészén ülve tehetik ezt. Az asztalok maguk üveglappal fedett vécécsészék vagy mosdótálak, a tányérok, poharak, desszertestálak kivétel nélkül toalettformájúak. Az éttermek egyes ételek prezentálásánál is követni kívánták a témát, házi specialitás így a szintén kis vécécsészében felszolgált, csavart formában tálalt csokoládéfagylalt.
Akik kevésbé szokatlan, de mégis rendhagyó környezetben ennének, választhatják többek közt az A380-as típusú szuperrepülőgép fedélzetét idéző éttermet. Itt légiutas-kísérőnek öltözött pincérek érkeznek gombnyomásra az asztalokhoz, amelyek körül a székek is a repülőgépek üléseit mintázzák. A hely - csakúgy, mint a repülőgép fedélzete - rendkívül csendes, a falak fehérek és dekoráció nélküliek, az ablakok kicsik és négyzetesek.
A különféle helyimitációk mellett egyre több a kedvelt rajzfilmek hangulatát idéző étkezde is az országban. Állandó teltházzal működik például a másfél éve nyílt Hello Kitty étterem Pekingben, ahol nemcsak a rózsaszín és fehér, óriási masnikkal teli beltéri díszítés és a japán mesefilmfigura méteres plüss másai idézik a négylábút. Az ételek formája szintén "cicás", a desszertek például jellemzően rózsaszínek és macskafejalakúak, de az itt kapható kávé habjából is Kitty jellegzetes mosolya köszön vissza.
Mind több a komolyabb hangot megütő, úgynevezett "vörös étterem" is az országban. Ezek jellemzően az 1978-as "reform és nyitás", a modern Kína születése előtti évtizedeket, Mao Ce-tung korát idézik. Itt óriási, nyíltterű, vörösre mázolt csarnokokban, hatalmas kerek asztalokat körbeülve rendelhetnek a vendégek a jellegzetes munkásruhát, avagy a Népi Felszabadító Hadsereg korábbi egyeruháját viselő pincérektől. Dekorációként korabeli, a párt propagandájának egykor fontos részét jelentő plakátok, valamint kommunista vezetők arcképei szolgálnak, sok helyen maoista dalok éneklése, zászlólengetés és fegyveres bemutató az esti program.

Forrás: MTI


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.