Tavaly Magyarországon 58 ezer hektáron termesztettek szőlőt. A sokéves átlagot meghaladó meleg és az átlag alatti csapadék mellett 3,73 millió mázsa szőlőt szüreteltek le a gazdák, ami 11 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt 10 szezon átlagtermése – számolt be Varga Zoltán, a Syngenta Group termékfelelőse.
A hivatalos becslések szerint ebből mintegy 2,6-2,8 millió hektoliter bor készülhet – tette hozzá.
Beszélt arról is, hogy tavaly az időjárás szélsőségei és a gyors, illetve korai szüret jelentette a legkomolyabb kihívást a termelők számára, növényvédelmi szempontból pedig a lisztharmat okozott problémát egyes térségekben.
Rámutatott, a klímaváltozás miatt idén is szélsőséges időjárásra kell felkészülniük a szőlőtermesztőknek.
A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.
Nyitrainé Sárdy Diána, a MATE Campus igazgatója, a borverseny szakmai zsűrijének elnöke elmondta, hogy az idén kiegyenlített volt a mezőny, a 2024-es évjárat kifejezetten jól szerepelt.
Fotó: Ikon Borászat Facebook oldala
Kifejtette, hogy a klímaváltozás, az öntözés kérdése és a szárazságtűrő fajták honosítása azok a kihívások, amelyek a borágazatot a legnagyobb feladatok elé állítják jelenleg.
Beszélt arról is, hogy a borfogyasztás népszerűsítéséért és a változó fogyasztói igények kielégítéséért megjelennek már a kínálatban az alkoholmentes és a csökkentett alkoholtartalmú, valamint a vegán és az organikus borok is.
A borverseny díjátadó ünnepén nagyarany minősítést kapott az Antalvin Kft. 2021-es Bonvivan névre keresztelt vörösbora, a Maróti Pince 2016-os Mátrai Hárslevelűje, valamint a szekszárdi Schieber Borászat 2022-es Patina Cabernet Franc vörösbora.
A legjobb pezsgő kitüntető címet a Gedeon Birtok Kft. 2023-es Chardonnay, Pinot blanc, Sauvignon blanc pezsgője nyerte el. Ezek mellett 97 arany, 235 ezüst és 49 bronz minősítést osztott ki a zsűri a nevezők között.