Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Négyszáz nevezés érkezett a XXI. Synvino Borversenyre, amelyen Kiss István Pincészete 2017-es 6 puttonyos Sárgamuskotály aszúja, az Ikon Borászat 2024-es Ikon Sauvignon Blanc-ja, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2024-es Kékfrankos rozéja, valamint a Sauska Pincészet 2020-es Cuvée 7 vörösbora nyerte el a legjobbaknak járó Synvino díjat a verseny csütörtök esti díjátadó ünnepségén Siófokon.

Tavaly Magyarországon 58 ezer hektáron termesztettek szőlőt. A sokéves átlagot meghaladó meleg és az átlag alatti csapadék mellett 3,73 millió mázsa szőlőt szüreteltek le a gazdák, ami 11 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt 10 szezon átlagtermése – számolt be Varga Zoltán, a Syngenta Group termékfelelőse.

A hivatalos becslések szerint ebből mintegy 2,6-2,8 millió hektoliter bor készülhet – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy tavaly az időjárás szélsőségei és a gyors, illetve korai szüret jelentette a legkomolyabb kihívást a termelők számára, növényvédelmi szempontból pedig a lisztharmat okozott problémát egyes térségekben.

 

Rámutatott, a klímaváltozás miatt idén is szélsőséges időjárásra kell felkészülniük a szőlőtermesztőknek.

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.

Nyitrainé Sárdy Diána, a MATE Campus igazgatója, a borverseny szakmai zsűrijének elnöke elmondta, hogy az idén kiegyenlített volt a mezőny, a 2024-es évjárat kifejezetten jól szerepelt.


Fotó: Ikon Borászat Facebook oldala

Kifejtette, hogy a klímaváltozás, az öntözés kérdése és a szárazságtűrő fajták honosítása azok a kihívások, amelyek a borágazatot a legnagyobb feladatok elé állítják jelenleg.

Beszélt arról is, hogy a borfogyasztás népszerűsítéséért és a változó fogyasztói igények kielégítéséért megjelennek már a kínálatban az alkoholmentes és a csökkentett alkoholtartalmú, valamint a vegán és az organikus borok is.

A borverseny díjátadó ünnepén nagyarany minősítést kapott az Antalvin Kft. 2021-es Bonvivan névre keresztelt vörösbora, a Maróti Pince 2016-os Mátrai Hárslevelűje, valamint a szekszárdi Schieber Borászat 2022-es Patina Cabernet Franc vörösbora.

A legjobb pezsgő kitüntető címet a Gedeon Birtok Kft. 2023-es Chardonnay, Pinot blanc, Sauvignon blanc pezsgője nyerte el. Ezek mellett 97 arany, 235 ezüst és 49 bronz minősítést osztott ki a zsűri a nevezők között.


Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.