Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Négyszáz nevezés érkezett a XXI. Synvino Borversenyre, amelyen Kiss István Pincészete 2017-es 6 puttonyos Sárgamuskotály aszúja, az Ikon Borászat 2024-es Ikon Sauvignon Blanc-ja, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2024-es Kékfrankos rozéja, valamint a Sauska Pincészet 2020-es Cuvée 7 vörösbora nyerte el a legjobbaknak járó Synvino díjat a verseny csütörtök esti díjátadó ünnepségén Siófokon.

Tavaly Magyarországon 58 ezer hektáron termesztettek szőlőt. A sokéves átlagot meghaladó meleg és az átlag alatti csapadék mellett 3,73 millió mázsa szőlőt szüreteltek le a gazdák, ami 11 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt 10 szezon átlagtermése – számolt be Varga Zoltán, a Syngenta Group termékfelelőse.

A hivatalos becslések szerint ebből mintegy 2,6-2,8 millió hektoliter bor készülhet – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy tavaly az időjárás szélsőségei és a gyors, illetve korai szüret jelentette a legkomolyabb kihívást a termelők számára, növényvédelmi szempontból pedig a lisztharmat okozott problémát egyes térségekben.

 

Rámutatott, a klímaváltozás miatt idén is szélsőséges időjárásra kell felkészülniük a szőlőtermesztőknek.

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.

Nyitrainé Sárdy Diána, a MATE Campus igazgatója, a borverseny szakmai zsűrijének elnöke elmondta, hogy az idén kiegyenlített volt a mezőny, a 2024-es évjárat kifejezetten jól szerepelt.


Fotó: Ikon Borászat Facebook oldala

Kifejtette, hogy a klímaváltozás, az öntözés kérdése és a szárazságtűrő fajták honosítása azok a kihívások, amelyek a borágazatot a legnagyobb feladatok elé állítják jelenleg.

Beszélt arról is, hogy a borfogyasztás népszerűsítéséért és a változó fogyasztói igények kielégítéséért megjelennek már a kínálatban az alkoholmentes és a csökkentett alkoholtartalmú, valamint a vegán és az organikus borok is.

A borverseny díjátadó ünnepén nagyarany minősítést kapott az Antalvin Kft. 2021-es Bonvivan névre keresztelt vörösbora, a Maróti Pince 2016-os Mátrai Hárslevelűje, valamint a szekszárdi Schieber Borászat 2022-es Patina Cabernet Franc vörösbora.

A legjobb pezsgő kitüntető címet a Gedeon Birtok Kft. 2023-es Chardonnay, Pinot blanc, Sauvignon blanc pezsgője nyerte el. Ezek mellett 97 arany, 235 ezüst és 49 bronz minősítést osztott ki a zsűri a nevezők között.


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.