Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Négyszáz nevezés érkezett a XXI. Synvino Borversenyre, amelyen Kiss István Pincészete 2017-es 6 puttonyos Sárgamuskotály aszúja, az Ikon Borászat 2024-es Ikon Sauvignon Blanc-ja, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2024-es Kékfrankos rozéja, valamint a Sauska Pincészet 2020-es Cuvée 7 vörösbora nyerte el a legjobbaknak járó Synvino díjat a verseny csütörtök esti díjátadó ünnepségén Siófokon.

Tavaly Magyarországon 58 ezer hektáron termesztettek szőlőt. A sokéves átlagot meghaladó meleg és az átlag alatti csapadék mellett 3,73 millió mázsa szőlőt szüreteltek le a gazdák, ami 11 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt 10 szezon átlagtermése – számolt be Varga Zoltán, a Syngenta Group termékfelelőse.

A hivatalos becslések szerint ebből mintegy 2,6-2,8 millió hektoliter bor készülhet – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy tavaly az időjárás szélsőségei és a gyors, illetve korai szüret jelentette a legkomolyabb kihívást a termelők számára, növényvédelmi szempontból pedig a lisztharmat okozott problémát egyes térségekben.

 

Rámutatott, a klímaváltozás miatt idén is szélsőséges időjárásra kell felkészülniük a szőlőtermesztőknek.

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.

Nyitrainé Sárdy Diána, a MATE Campus igazgatója, a borverseny szakmai zsűrijének elnöke elmondta, hogy az idén kiegyenlített volt a mezőny, a 2024-es évjárat kifejezetten jól szerepelt.


Fotó: Ikon Borászat Facebook oldala

Kifejtette, hogy a klímaváltozás, az öntözés kérdése és a szárazságtűrő fajták honosítása azok a kihívások, amelyek a borágazatot a legnagyobb feladatok elé állítják jelenleg.

Beszélt arról is, hogy a borfogyasztás népszerűsítéséért és a változó fogyasztói igények kielégítéséért megjelennek már a kínálatban az alkoholmentes és a csökkentett alkoholtartalmú, valamint a vegán és az organikus borok is.

A borverseny díjátadó ünnepén nagyarany minősítést kapott az Antalvin Kft. 2021-es Bonvivan névre keresztelt vörösbora, a Maróti Pince 2016-os Mátrai Hárslevelűje, valamint a szekszárdi Schieber Borászat 2022-es Patina Cabernet Franc vörösbora.

A legjobb pezsgő kitüntető címet a Gedeon Birtok Kft. 2023-es Chardonnay, Pinot blanc, Sauvignon blanc pezsgője nyerte el. Ezek mellett 97 arany, 235 ezüst és 49 bronz minősítést osztott ki a zsűri a nevezők között.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.