Különc séf különleges koncepcióval a Kristinusban

Sok séfet láttunk már munka közben, de Klaus Deutschmann, a Kristinus Gasztro Műhely főszakácsa valamiben alaposan kiemelkedik közülük. Főzéstudásban is nagyot alkot, de alapvetően olyan különleges a személyisége, annyira szórakoztató, ahogy egyszerre beszél németül, angolul, magyarul, miközben jár a keze, mint a motolla, hogy ámulva figyeltük alkotás közben a kéthelyi éttermi konyhán, ahová gasztrotúrára invitálták a hazai média képviselőit.

Mint előzetesen megtudtuk, a borbirtok vendégeit nem egy átlagos, megszokott menüvel kínálják, ugyanis Kéthelyen a menü struktúrája a hagyományos előétel-leves-főétel-desszert felosztás helyett a borbirtok borait követi, így a vendég a Kristinus Borbirtok Irsaijához, Roséjához vagy SAS Cuvéejéhez kap ételajánlást. Alapvetően helyi, prémium minőségű alapanyagokkal dolgoznak a konyhán, itt tényleg minden jelen van, amit csak Somogy megye télen-nyáron kínál.

Az évszakhoz illő, helyi alapanyagok felhasználásával készült fogásokból állt össze a jelenlegi, az őszi-téli ételsort kínáló menü is, ahol a bornak ugyanolyan fontos szerepe van, akárcsak a hozzá, a séf által megálmodott ételsornak. Klaus Deutschmann a konyhafőnök a Gasztro Műhelyben, és ahol ő megjelenik, ott egészen elképesztő, néha kifejezetten formabontó ételekre lehet számítani.

Stílusában a cingárvékony séf szenvedélyes és utánozhatatlan, modern európai konyhai felfogásában egyesíti a friss szezonális alapanyagokat a természetes, tiszta ízekkel és a klasszikus főzési eljárásokkal. Idén, a hidegebb hónapokra a következő ételsort kínálja a Kristinusba betérőknek, sajátos nyelvezetével.

Főétel 1: Aranydurbincs, tökös mousseline mártással, burgonyaroláddal, tintahalas tápiókával. (Pici keszeg, lemon, kakukkfű, pici só, pici bors, ja, ja, natürlich, sütni be careful, és kész, tschüss papa!) Hozzá 2016-os Chardonnay -t ajánlanak kísérőül.

Főétel 2: Ízletes galambmell, karalábé táskával, kacsamájjal, popcorn pürével, rákmártással (pigeon breast kicsi, csont nem kell, pici só, pici bors, sül, rest, oil, vaj, kakukkfű, breast sül, pici só, tschüss papa!) Mellé kíváló a Kristinus 2015-ös Pinot Noir-ja.

Desszert: Gesztenyés erdei gyümölcsös habcsók, rum espumával. (Tojás, sugar, fruitjuice, maronihoney, maroni, tapióka, felverjük, szilikonba, tschüss papa!) A desszerthez mennyeien illik a 2015-ös Krisecco, az ebédnek/vacsorának tényleg a méltó koronája.

Klaus tálalásában különben minden fogás önmagában egy vizuális élmény, egy külön sztori. Az osztrák séf, aki élete során nagyon sok helyen dolgozott már, egész életét a főzés művészetének szenteli. Szenvedély, kreativitás fűszerezi a tökéletességig vitt ételalkotásait.

Aki a Balaton déli csücskénél jár – ne hagyja ki konyhaművészetét, mert Kristinus borok kíséretében igazi gasztronómiai kirándulás.

Forrás: Vendég & Hotel


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.