Különc séf különleges koncepcióval a Kristinusban

Sok séfet láttunk már munka közben, de Klaus Deutschmann, a Kristinus Gasztro Műhely főszakácsa valamiben alaposan kiemelkedik közülük. Főzéstudásban is nagyot alkot, de alapvetően olyan különleges a személyisége, annyira szórakoztató, ahogy egyszerre beszél németül, angolul, magyarul, miközben jár a keze, mint a motolla, hogy ámulva figyeltük alkotás közben a kéthelyi éttermi konyhán, ahová gasztrotúrára invitálták a hazai média képviselőit.

Mint előzetesen megtudtuk, a borbirtok vendégeit nem egy átlagos, megszokott menüvel kínálják, ugyanis Kéthelyen a menü struktúrája a hagyományos előétel-leves-főétel-desszert felosztás helyett a borbirtok borait követi, így a vendég a Kristinus Borbirtok Irsaijához, Roséjához vagy SAS Cuvéejéhez kap ételajánlást. Alapvetően helyi, prémium minőségű alapanyagokkal dolgoznak a konyhán, itt tényleg minden jelen van, amit csak Somogy megye télen-nyáron kínál.

Az évszakhoz illő, helyi alapanyagok felhasználásával készült fogásokból állt össze a jelenlegi, az őszi-téli ételsort kínáló menü is, ahol a bornak ugyanolyan fontos szerepe van, akárcsak a hozzá, a séf által megálmodott ételsornak. Klaus Deutschmann a konyhafőnök a Gasztro Műhelyben, és ahol ő megjelenik, ott egészen elképesztő, néha kifejezetten formabontó ételekre lehet számítani.

Stílusában a cingárvékony séf szenvedélyes és utánozhatatlan, modern európai konyhai felfogásában egyesíti a friss szezonális alapanyagokat a természetes, tiszta ízekkel és a klasszikus főzési eljárásokkal. Idén, a hidegebb hónapokra a következő ételsort kínálja a Kristinusba betérőknek, sajátos nyelvezetével.

Főétel 1: Aranydurbincs, tökös mousseline mártással, burgonyaroláddal, tintahalas tápiókával. (Pici keszeg, lemon, kakukkfű, pici só, pici bors, ja, ja, natürlich, sütni be careful, és kész, tschüss papa!) Hozzá 2016-os Chardonnay -t ajánlanak kísérőül.

Főétel 2: Ízletes galambmell, karalábé táskával, kacsamájjal, popcorn pürével, rákmártással (pigeon breast kicsi, csont nem kell, pici só, pici bors, sül, rest, oil, vaj, kakukkfű, breast sül, pici só, tschüss papa!) Mellé kíváló a Kristinus 2015-ös Pinot Noir-ja.

Desszert: Gesztenyés erdei gyümölcsös habcsók, rum espumával. (Tojás, sugar, fruitjuice, maronihoney, maroni, tapióka, felverjük, szilikonba, tschüss papa!) A desszerthez mennyeien illik a 2015-ös Krisecco, az ebédnek/vacsorának tényleg a méltó koronája.

Klaus tálalásában különben minden fogás önmagában egy vizuális élmény, egy külön sztori. Az osztrák séf, aki élete során nagyon sok helyen dolgozott már, egész életét a főzés művészetének szenteli. Szenvedély, kreativitás fűszerezi a tökéletességig vitt ételalkotásait.

Aki a Balaton déli csücskénél jár – ne hagyja ki konyhaművészetét, mert Kristinus borok kíséretében igazi gasztronómiai kirándulás.

Forrás: Vendég & Hotel


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.