Különc séf különleges koncepcióval a Kristinusban

Sok séfet láttunk már munka közben, de Klaus Deutschmann, a Kristinus Gasztro Műhely főszakácsa valamiben alaposan kiemelkedik közülük. Főzéstudásban is nagyot alkot, de alapvetően olyan különleges a személyisége, annyira szórakoztató, ahogy egyszerre beszél németül, angolul, magyarul, miközben jár a keze, mint a motolla, hogy ámulva figyeltük alkotás közben a kéthelyi éttermi konyhán, ahová gasztrotúrára invitálták a hazai média képviselőit.

Mint előzetesen megtudtuk, a borbirtok vendégeit nem egy átlagos, megszokott menüvel kínálják, ugyanis Kéthelyen a menü struktúrája a hagyományos előétel-leves-főétel-desszert felosztás helyett a borbirtok borait követi, így a vendég a Kristinus Borbirtok Irsaijához, Roséjához vagy SAS Cuvéejéhez kap ételajánlást. Alapvetően helyi, prémium minőségű alapanyagokkal dolgoznak a konyhán, itt tényleg minden jelen van, amit csak Somogy megye télen-nyáron kínál.

Az évszakhoz illő, helyi alapanyagok felhasználásával készült fogásokból állt össze a jelenlegi, az őszi-téli ételsort kínáló menü is, ahol a bornak ugyanolyan fontos szerepe van, akárcsak a hozzá, a séf által megálmodott ételsornak. Klaus Deutschmann a konyhafőnök a Gasztro Műhelyben, és ahol ő megjelenik, ott egészen elképesztő, néha kifejezetten formabontó ételekre lehet számítani.

Stílusában a cingárvékony séf szenvedélyes és utánozhatatlan, modern európai konyhai felfogásában egyesíti a friss szezonális alapanyagokat a természetes, tiszta ízekkel és a klasszikus főzési eljárásokkal. Idén, a hidegebb hónapokra a következő ételsort kínálja a Kristinusba betérőknek, sajátos nyelvezetével.

Főétel 1: Aranydurbincs, tökös mousseline mártással, burgonyaroláddal, tintahalas tápiókával. (Pici keszeg, lemon, kakukkfű, pici só, pici bors, ja, ja, natürlich, sütni be careful, és kész, tschüss papa!) Hozzá 2016-os Chardonnay -t ajánlanak kísérőül.

Főétel 2: Ízletes galambmell, karalábé táskával, kacsamájjal, popcorn pürével, rákmártással (pigeon breast kicsi, csont nem kell, pici só, pici bors, sül, rest, oil, vaj, kakukkfű, breast sül, pici só, tschüss papa!) Mellé kíváló a Kristinus 2015-ös Pinot Noir-ja.

Desszert: Gesztenyés erdei gyümölcsös habcsók, rum espumával. (Tojás, sugar, fruitjuice, maronihoney, maroni, tapióka, felverjük, szilikonba, tschüss papa!) A desszerthez mennyeien illik a 2015-ös Krisecco, az ebédnek/vacsorának tényleg a méltó koronája.

Klaus tálalásában különben minden fogás önmagában egy vizuális élmény, egy külön sztori. Az osztrák séf, aki élete során nagyon sok helyen dolgozott már, egész életét a főzés művészetének szenteli. Szenvedély, kreativitás fűszerezi a tökéletességig vitt ételalkotásait.

Aki a Balaton déli csücskénél jár – ne hagyja ki konyhaművészetét, mert Kristinus borok kíséretében igazi gasztronómiai kirándulás.

Forrás: Vendég & Hotel


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.