Mandula, meggy és méz gazdagítja Gödöllő tortáját

A Gödöllő tortát, Gödöllő város várossá nyilvánításának 50. évfordulójának tiszteletére készítette el a város megbízására a Solier Cukrászda.

A korábbi híres, gödöllői személyekhez kapcsolódó tortákhoz képest, komoly nehézségekkel találták szembe magukat a torta készítői a megalkotásához vezető kutatómunka során. Ennek során komoly segítséget kaptak a Királyi Kastély muzeológusától és Szabó Margit, a Gödöllői Királyi Szakácskönyv írójától. Áttanulmányoztak szakácskönyveket, történelmi leírásokat, tanulmányokat, a Császári udvar, valamint a XIX. és XX. század receptúráit, valamint meghatározták a Gödöllőre jellemző, Gödöllőn termelt és gyakran előforduló alapanyagokat, gyümölcsöket. Az így kapott információkból gyakorlatilag szabad asszociációval született meg a torta. Természetesen igyekeztek modern ínyencséget alkotni, amely megfelel a mai kor elvárásainak is, de hitelesen kapcsolódik Gödöllő történelméhez, kultúrájához.

A Gödöllő torta egykor már létezett, ez egy citromos-mandulás piskótasütemény volt. A településhez szorosan köthető még a meggy, a mandula és a méz is.

A fent felsoroltakból, szabad asszociációval született meg a Gödöllő torta, amely a következő rétegekből áll:

- mandulás-citromos piskóta

- mandula mousse

- mézes tészta

- meggyragu

- meggyzselé

A Soiler cukrászda az idei Év tortája versenyben is bekerült a legjobb tíz közé málnás tripla csokitortájával.


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.