Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját

Az olasz fagylalt, közismertebb nevén gelato, nem csupán egy egyszerű édesség, hanem a kulináris művészet egyik csúcsa, amelyet generációk óta tökéletesítenek Olaszországban. Az előrejezések szerint az idei nyár különösen forrónak ígérkezik, és nincs is jobb módja a hűsölésnek, mint egy igazi olasz fagylalt!

A Gelateria Pomo D’oro napernyői alatt Gianni Annoni bemutatta nekünk legújabb fagylaltkínálatát, amelyeket a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készítenek és a Candy hűtőinek köszönhetően a legtökéletesebb hőfokon kínálnak.

Az olasz fagylalt, vagyis a gelato, krémességéről és mennyei ízéről híres. A hagyományos olasz receptúra alapján készült fagylalt friss tejet, tejszínt és természetes ízesítőket tartalmaz, melyeket gondosan válogatott gyümölcsökkel és magvakkal egészítenek ki. Kevesebb zsírt tartalmaz, mint a hagyományos fagylalt, ami miatt intenzívebben érezhetők az ízek. A keverés során kevesebb levegőt juttatnak az alapanyagok közé, ami sűrűbb és krémesebb textúrát eredményez.

Legyen szó egy hagyományos fagylaltról, vagy akár egy vízalapú sorbet-ról, az eredmény mindenképp egy gazdag ízvilágú, de könnyű desszert.

„A fagylalt hozzátartozik az olaszok mindennapi életéhez. Egy életérzés, és talán emiatt is alakult úgy, hogy Olaszországban nem csak szezonálisan, hanem egész évben fogyasztják.”

– magyarázza Gianni Annoni, majd elmeséli, hogy Itáliában sokféle variációja létezik a jeges és frissítő finomságoknak. A sorbet például gyümölcs és víz alapú jeges nyalánkság, a semifreddo, ahogy a neve is mondja, „félig fagyasztott” tejszín alapú desszert, amely egészen más hűtési technikát igényel, mint a fagylalt vagy a sorbet, és amelyet nagyjából mínusz hat fokon fogyasztanak.

Talán nem mindenki tudja, hogy azt a jeges finomságot, amit mi jégkásaként ismerünk, szintén az olaszoknak köszönhetjük. Szicília sokszínű vidékén született meg a granita illetve a grattaceccha, ami egy frissítő, általában citrusos alapú jégkása, amelybe a jégen és a gyümölcsön kívül egy csipet só is kerül, amely a nyári forróságban elvesztett sókat hivatott pótolni.

Gianni Annoni
Gianni Annoni
Fotó: SZT

Letisztult ízvilág és az időtlen fagylalt

Gianni a legújabb Candy fagylalthűtőpultnál állva szenvedélyes olasz mozdulatokkal kezdni adagolni a két ikonikus olasz fagyi ízt, a sztracsatellát és a „puffi” névre hallgató hupikék fagylaltot. Kiderül, hogy a „Hupikék törpikék” nevű fagylalt szintén olasz találmány, és először a nyolcvanas években a mesefilm lázában égő olasz nebulóknak készítették és jellegzetes színét ételfesték hozzáadása után kapja.

"A fagylaltnál az ízek akkor jók, ha nem intenzívek" - magyarázza Gianni Annoni és hozzáteszi, hogy a Gelateria Pomo D’Oronál ezen a nyáron a letisztult ízvilágra koncentrálnak és az új olasz beszállítóval, az Agrimontana céggel új lendületet adnak fagylaltjuknak, amelynek egyik eleme az az előremutató trend is, hogy mostantól kevesebb cukrot (20-25% cukortartalommal) tartalmazó fagylaltokat készítenek. 

A fagylaltnál a tökéletes hűtés legalább olyan fontos, mint az íz
A fagylaltnál a tökéletes hűtés legalább olyan fontos, mint az íz
Fotó: Gelateria Pomo d'Oro

A megfelelő hűtés fontossága

Egy jó fagylaltnál nem csak a jó íz és krémesség a fontos, hanem a tökéletes hőmérséklet is. A gelato készítése során az alapanyagokat 4-6 °C hőmérsékleten kell tartani, míg a kész fagylaltot -14 és -12 °C között kell tárolni. A pontos hőmérséklet-szabályozás biztosítja a krémes állagot és a megfelelő szerkezetet. A fagylalt tárolása során a páratartalom szabályozása is fontos, hogy elkerüljük a kristályosodást és megőrizzük a fagylalt simaságát. A fagylaltot légmentesen záródó edényekben tegyük el, hogy megőrizzük a frissességet és megakadályozzuk az ízek és illatok keveredését.

A fagylalt tökéletes hőmérsékleten tartásáhot az idén szintén megújuló patinás olasz gyökerekkel rendelkező márka remek partner, a Candy Hoover Hungary Kft, amely az idei évtől új arculatot vezet be, amely még inkább tükrözi innovatív termékeit.

Nagy öröm a Candyvel való együttműködésem, ugyanis termékeiket rendkívül széles spektrumban tudom használni a konyhában. Legyen szó meleg ételről, italról vagy akár desszertről az elkészítési vagy a tárolási folyamat során nagy segítségemre vannak. A hűtőkben található Total No Frost technológia megakadályozza például a dér és a jégréteg kialakulását - egy kompresszorból és egy párologtatóból álló rendszer révén -, és közvetve így ahhoz is hozzájárul, hogy a fagylaltunk még az általunk elképzeltnél is krémesebb legyen – tette hozzá még Gianni.

 


Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.