Megvan Magyarország legjobb vörösbora

Koch Csaba 2012-es villányi Csanád cuvée-je Magyarország legjobb vörösbora a magyar borszakírók szerint.

A szakújságírók értékelése alapján a legjobb fehérbor Györgykovács Imre 2015-ös Nagy-Somlói Furmintja lett. Tavaly a 2013-as Szent Tamás Furmint lett a befutó a mádi Szent Tamás Szőlőbirtokról. Idén a vörösborok versenyéből is más borvidék került ki győztesen: míg tavaly egri bor vitte el a pálmát, nevezetesen a Thummerer Pince Egri Bikavér Grand Superiorja a 2012-es évjáratból, most Villánynak áll a zászló.

Az idei győztesről:

Ez azért is érdekes, mert Koch Csaba az 1990-es évek elején az Alföldön kezdett el bort készíteni. A 2000-es években már sokan emlegették kiváló Irsai és Cserszegi borait, majd sorra jöttek nagyszerű rozéi, cabernet-i, kadarkája. Egyre több nemzetközi borversenyen ismerték el szakmai munkáját, borai a legnagyobb világversenyekről aranyérmekkel tértek haza. Koch Csaba a sikereken felbuzdulva bő évtizeddel ezelőtt Villányban is megvetette a lábát: a diósviszlói Imre-völgyben kezdett szőlőművelésbe, az onnan szüretelt borokkal pedig hamar beírta magát a testes vörösborok nagykönyvébe is. Cabernet Sauvignon borai is sok nemzetközi elismerésben részesültek, de az eddigi legnagyobb kitüntetést a most a Magyar Borszakírók Köre által is díjazott 2012-es bordeaux-i házasítás, a borász gyermekéről elnevezett Csanád cuvée aratta: két éve az olaszországi Bergamóban rendezett fajtavilágversenyen aranyéremre méltatták, sőt, a sajtó különdíját is megkapta, tavaly pedig a düsseldorfi PAR Wine Award International versenyen 96 ponttal a Top Gold címet is elhozta. Koch Csaba pincéje 2017-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka-díjat borászat kategóriában, már négyszer került be az Év Bortermelője szavazás jelöltjei közé, 2014-ben pedig neki ítélték az Év Pincészete-díjat.

Forrás: Vendég


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.