Metszőolló, gumicsizma és nagy adag szakértelem

Amikor a dél-balatoni Bujdosó Családi Pincészetet alapító Feripapát, azaz Bujdosó Ferencet szélnek eresztették a rendszerváltásnak köszönhetően a Balatonboglári Állami Gazdaságból, ahol hosszú éveken keresztül a szőlőágazat vezetőjeként tevékenykedett, mindössze tényleg ennyit hozott magával: a mindig keze ügyében lévő metszőóllót, a sáros földeken nélkülözhetetlen gumicsizmát, no meg azt az óriási tapasztalatot, amit húsz éven át a BB-ként ismert pezsgő- és borkombinát felelős vezetőjeként megszerzett.

Így indította el saját családi vállalkozását 1990-ben 3,5 ha-nyi szőlőterületén – amely mára 82,5 ha-ra terebélyesedett-, Bujdosó-birtok néven, és a családban a számos íratlan szabály közül az egyik legfontosabb: a famíliából bárki földet csak egy másik Bujdosónak adhat el.

Gyöngyöző világfajták

Második generációs ma Bujdosóék borászata, a három testvér – Zsiga, Ferenc és Orsi - szőlőültetvényei a somogyi dombság legjobb dűlőin találhatók. Területük kétharmadán fehérszőlőt, a többin kéket tartanak, köztük sok világfaját: többek közt Chardonnay-t, Sauvignon Blanc-t, Merlot-t, Pinot Noir-t -, mellettük pedig igazi különlegességeket is, amilyen például a Gyöngyszőlő, vagy az Erdélyből származó Királyleányka.

Hajós marketingfogás

A családfő a 70-es években szerezte meg vitorlás hajóvezetői engedélyét, a fiúk gyerekkoruktól versenyeztek a tavon, és amikor többszöri sikertelen próbálkozás után megtalálták végre arculatuk megalkotóját – Ipacs Gézát -, nem is volt kérdés, prémiumboraikat, majd további szép tételeiket miről nevezik el: ők lettek a hajós borászok, azaz a hazai vitorlázók kedvenc pincészete. Flottájuk „zászlóshajóit” a Balaton klasszikus vitorlásairól – Sirocco, Tramontana, Nemere – nevezték el, emellett egységükben ott szerepel a Csomó, a Horgony, a Sextáns, az Iránytű és a Mentőöv is – amelyek nélkül egy jobb érzésű hajós sosem bonthat vitorlát.

Ászok átok: jelzálogból sikeres vállalkozás

Bár a család tagjai szívük szerint lelleinek vallják magukat, látványpincészetük mégsem ott, hanem egy másik balatoni településen, Szemesen, a Hunyadi-család egykori birtokán, még a barokk korból fennmaradt, közel 260 éves volt dézsmapince helyén épült fel. Nemcsak a BB-éveknek köszönhetően, hanem e pince megszerzésének idején is érezhették Bujdosóék az állami óriásgépezet döcögő „szekerét”: ugyanis kétmilliárdos jelzáloggal volt terhelt a privatizáció idején a romos állami ászokpince, ahol üzemi tevékenységet nem akartak folytatni – így lett melegkonyhás vendéglátóhely, egy valóban exkluzív borkóstoló a Bujdosó pince. Ahol a család tételei közül a legszebb vörösborok érlelődnek mind a mai napig az ízletes, házias ételeket és a teljes Bujdosó italpalettát felvonultató borkóstoló vidám vendégei mellett.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.