Így indította el saját családi vállalkozását 1990-ben 3,5 ha-nyi szőlőterületén – amely mára 82,5 ha-ra terebélyesedett-, Bujdosó-birtok néven, és a családban a számos íratlan szabály közül az egyik legfontosabb: a famíliából bárki földet csak egy másik Bujdosónak adhat el.
Gyöngyöző világfajták
Második generációs ma Bujdosóék borászata, a három testvér – Zsiga, Ferenc és Orsi - szőlőültetvényei a somogyi dombság legjobb dűlőin találhatók. Területük kétharmadán fehérszőlőt, a többin kéket tartanak, köztük sok világfaját: többek közt Chardonnay-t, Sauvignon Blanc-t, Merlot-t, Pinot Noir-t -, mellettük pedig igazi különlegességeket is, amilyen például a Gyöngyszőlő, vagy az Erdélyből származó Királyleányka.
Hajós marketingfogás
A családfő a 70-es években szerezte meg vitorlás hajóvezetői engedélyét, a fiúk gyerekkoruktól versenyeztek a tavon, és amikor többszöri sikertelen próbálkozás után megtalálták végre arculatuk megalkotóját – Ipacs Gézát -, nem is volt kérdés, prémiumboraikat, majd további szép tételeiket miről nevezik el: ők lettek a hajós borászok, azaz a hazai vitorlázók kedvenc pincészete. Flottájuk „zászlóshajóit” a Balaton klasszikus vitorlásairól – Sirocco, Tramontana, Nemere – nevezték el, emellett egységükben ott szerepel a Csomó, a Horgony, a Sextáns, az Iránytű és a Mentőöv is – amelyek nélkül egy jobb érzésű hajós sosem bonthat vitorlát.
Ászok átok: jelzálogból sikeres vállalkozás
Bár a család tagjai szívük szerint lelleinek vallják magukat, látványpincészetük mégsem ott, hanem egy másik balatoni településen, Szemesen, a Hunyadi-család egykori birtokán, még a barokk korból fennmaradt, közel 260 éves volt dézsmapince helyén épült fel. Nemcsak a BB-éveknek köszönhetően, hanem e pince megszerzésének idején is érezhették Bujdosóék az állami óriásgépezet döcögő „szekerét”: ugyanis kétmilliárdos jelzáloggal volt terhelt a privatizáció idején a romos állami ászokpince, ahol üzemi tevékenységet nem akartak folytatni – így lett melegkonyhás vendéglátóhely, egy valóban exkluzív borkóstoló a Bujdosó pince. Ahol a család tételei közül a legszebb vörösborok érlelődnek mind a mai napig az ízletes, házias ételeket és a teljes Bujdosó italpalettát felvonultató borkóstoló vidám vendégei mellett.