Mi az a nagylátószög?

A fenti jelszóval invitálta dűlőtúrára a sajtó képviselőit június 13-án az Etyeki Kúria.

A túra alatt az érdeklődők a buszról traktorra szállva Mérész Sándor főborász kalauzolásával a Nagy-Látó-hegy dűlőin tágíthatták látószögüket a régi telepítések kapcsán, majd a Kis-Látó-hegy új telepítéseit és a még betelepítésre váró új területeket vették górcső alá.

Az Etyeki Kúria Borgazdaság jelenleg 27 hektár termőterületen gazdálkodik az Etyek-budai borvidéken és 20 hektárt meghaladó területe van Sopronban. Az Etyeki dombság szeles, de bőséges napsütéssel ellátott fennsíkjain, egyedi ökológiai adottságok között, mészkő alapú, mélyrétegű barna erdőtalajon teremnek a Kúria fő fajtái, a Chardonnay, a Sauvignon blanc és a Pinot noir, míg Sopronból származik a Kékfrankos, a Merlot és az újonnan piacra dobott Zweigelt.

A dűlőtúrán Matolcsy Sára, a birtok társtulajdonosa üdvözölte a vendégeket. A poharakban az egyik újdonságot, a Pláne Frizzante-t, az Etyeki Kúria gyöngyöző borát kóstolhatták. Sára köszöntő szavai után Mérész Sándor  elsőként a régi telepítésű, termő területeket mutatta be. Az Alcsútdoboz határában, a tengerszint felett 180-220 m magasságban fekvő dombság, a Nagy-Látó-hegy telepítései kb. 16 hektár területen az első ütemben a következő telepítések zajlottak: 2001-ben, úttörőként telepítettek Pinot noir ültetvényeket, melyeket 2002-ben, a Chardonnay, 2006-ban újabb Pinot noir, míg 2007-ben Pinot noir, Sauvignon blanc és Szürkebarát követtek. A Nagy-Látó-hegyen alacsony, Guyot művelésmód zajlik.

Az Etyeki Kúria 2013-ban vásárolt új területeket az alcsútdobozi Kis-Látó-hegy dűlőin, ahol Sauvignon blanc, Chardonnay és Pinot noir tőkék kerültek, összesen 13 különböző alany és klón kombináció, hogy a betelepített terület adott részén a lehető legjobb minőségű szőlő teremhessen.

A fejlesztés harmadik üteme egy, a 2015-ös telepítés feletti erdőterület egy részén jelenleg is zajlik. Mielőtt az erdőt öt hektár területen idén januárban kivágták, hogy előkészítsék az újabb szőlőtelepítést, 2016 őszén Alcsútdobozon ugyanekkora területen egy új akácost ültettek. A terület jelenleg pihentetés alatt van, a tervek szerint két-három éven belül kezdődhet meg a szőlőtelepítés. Mérész elmondta, hogy ezekre a területekre is Chardonnay, Pinot noir és Sauvignon blanc kerülhet majd. A termő területek nagysága az újonnan telepítendő öt hektárral harminckét hektárra növekszik.

Nagy Vince értékesítési vezető elmondta, az idén az eladott palackszám az elvárások szerint meg fogja haladni az eddigi 200 ezres darabszámot.

Forrás: Etyeki Kúria/Vendég & Hotel


Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat

Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat 

2024. szeptember 20-án hivatalosan bejelentésre került, kik az idei év díjazottjai.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza

Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza 

Az 50 Top Pizza Awards listája a  világ legjobb pizzáit rangsorolja. A győztes ezúttal azonban nem egy olasz étterem lett!
A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.