A túra alatt az érdeklődők a buszról traktorra szállva Mérész Sándor főborász kalauzolásával a Nagy-Látó-hegy dűlőin tágíthatták látószögüket a régi telepítések kapcsán, majd a Kis-Látó-hegy új telepítéseit és a még betelepítésre váró új területeket vették górcső alá.
Az Etyeki Kúria Borgazdaság jelenleg 27 hektár termőterületen gazdálkodik az Etyek-budai borvidéken és 20 hektárt meghaladó területe van Sopronban. Az Etyeki dombság szeles, de bőséges napsütéssel ellátott fennsíkjain, egyedi ökológiai adottságok között, mészkő alapú, mélyrétegű barna erdőtalajon teremnek a Kúria fő fajtái, a Chardonnay, a Sauvignon blanc és a Pinot noir, míg Sopronból származik a Kékfrankos, a Merlot és az újonnan piacra dobott Zweigelt.
A dűlőtúrán Matolcsy Sára, a birtok társtulajdonosa üdvözölte a vendégeket. A poharakban az egyik újdonságot, a Pláne Frizzante-t, az Etyeki Kúria gyöngyöző borát kóstolhatták. Sára köszöntő szavai után Mérész Sándor elsőként a régi telepítésű, termő területeket mutatta be. Az Alcsútdoboz határában, a tengerszint felett 180-220 m magasságban fekvő dombság, a Nagy-Látó-hegy telepítései kb. 16 hektár területen az első ütemben a következő telepítések zajlottak: 2001-ben, úttörőként telepítettek Pinot noir ültetvényeket, melyeket 2002-ben, a Chardonnay, 2006-ban újabb Pinot noir, míg 2007-ben Pinot noir, Sauvignon blanc és Szürkebarát követtek. A Nagy-Látó-hegyen alacsony, Guyot művelésmód zajlik.
Az Etyeki Kúria 2013-ban vásárolt új területeket az alcsútdobozi Kis-Látó-hegy dűlőin, ahol Sauvignon blanc, Chardonnay és Pinot noir tőkék kerültek, összesen 13 különböző alany és klón kombináció, hogy a betelepített terület adott részén a lehető legjobb minőségű szőlő teremhessen.
A fejlesztés harmadik üteme egy, a 2015-ös telepítés feletti erdőterület egy részén jelenleg is zajlik. Mielőtt az erdőt öt hektár területen idén januárban kivágták, hogy előkészítsék az újabb szőlőtelepítést, 2016 őszén Alcsútdobozon ugyanekkora területen egy új akácost ültettek. A terület jelenleg pihentetés alatt van, a tervek szerint két-három éven belül kezdődhet meg a szőlőtelepítés. Mérész elmondta, hogy ezekre a területekre is Chardonnay, Pinot noir és Sauvignon blanc kerülhet majd. A termő területek nagysága az újonnan telepítendő öt hektárral harminckét hektárra növekszik.
Nagy Vince értékesítési vezető elmondta, az idén az eladott palackszám az elvárások szerint meg fogja haladni az eddigi 200 ezres darabszámot.
Forrás: Etyeki Kúria/Vendég & Hotel