Mi kerülhet a borokba titokban?

Napjainkra a legtöbb bor áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelésnek. De míg az élelmiszereken általában fel kell tüntetni, pontosan mit tartalmaznak és hogyan készültek, addig a bor esetében a címkén csupán a kén használatáról kötelező nyilatkozni.

A bor azon ritka italok egyike, amely olyan alapanyagból készül, ami természetes módon tartalmaz mindent, amire az italnak szüksége van a létezéshez: vagyis minden mást feleslegesnek kell tekinteni. 

Léteznek olyan csúcstechnológiás eszközök, amelyek képesek például az alkoholtartalom beállítására, esetleg a szőlőlé mikrooxigenizációjára vagy steril szűrésére.

A krioextrakciót például a szőlő fagyasztására használják: az eljárás segít abban, hogy a víztartalom a préselés során visszamaradjon. Ezt általában a nemes rothadás természetes koncentráló hatásának utánzására használják a klasszikus, édes borokat készítő régiókban.

Az egyéb invazív berendezések közé tartozik a fordított ozmózis elvén alapuló gép, ami képes a bor összetevőinek szétválasztására és kívánság szerinti eltávolítására. Kiszűrheti például a vizet vagy az alkoholt, eltávolíthatja a szennyeződést, vagy a nemkívánatos ízeket termelő élesztőtörzseket, például a Brettanomycest.

Ami az adalékanyagokat és a feldolgozási segédanyagokat illeti, ezek száma és jellemzői országonként változnak: a Mercosurban (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) például több mint 50 termékcsoport engedélyezett, köztük a hemoglobin, míg Ausztráliában, Japánban, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban több mint 70 csoport.

Ezek az olyan egyszerű anyagoktól kezdve, mint a víz, cukor és borkősav, egészen a porított tanninokig, zselatinig, foszfátokig, polivinil-polipirrolidonig (PVPP), dimetil-dikarbonátig, acetaldehidig és hidrogén-peroxidig terjednek. Az állati származékok szintén elterjedtek, beleértve a tojásból származó albumint és lizozimet, a tejből származó kazeint, a sertés vagy szarvasmarha hasnyálmirigyéből kivont tripszint, és a halak szárított úszóhólyagjából nyert zselatint.

Az ilyen manipulációk általában az időmegtakarítást célozzák, és hogy a termelő ellenőrizhesse a borkészítési folyamatát, különösen a nagyüzemi borászatokban.

A fenti cikk a Natúr borok című könyv szerkesztett részlete. A kiadványban Isabelle Legeron bemutatja a természetes borkészítés folyamatait, megismertet több mint 140-féle borral és azok termelőivel. A nemzetközi kitekintés mellett nem maradhat el a magyar natúrborászok bemutatása sem. A könyv a HVG Könyvek gondozásában jelent meg.

 

Forrás: HVG Könyvek


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.