Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra?

Richard Tiffany Gere, vagy ahogy mindenki ismeri, Richard Gere filmszínész, bár már 75 éves, de saját állítása szerint a visszavonulás nem szerepel a tervei közt, ma is aktív, folyamatosan forgat. Hívő buddhistaként úgy tartja, hogy bár az életben mindenkinek lejár egyszer az ideje, ő még nem tart ott. Magyarországon azonban még sosem járt, a villányi messze földön híres bortermő vidéken pláne nem. A Gere-birtokot immár a család hetedik generációs tagjaként vezető Gere Andreával úgy véljük, ennek is eljött az ideje a ma is jóképű és végtelenül szimpatikus, „névrokon” világsztár esetében.

Andreával azonban nem csak erről a tervről, hanem sok más, a borászatukat érintő fontos, érdekes és aktuális kérdésekről beszélgetünk, ha már sikerült végre nyélbe ütnünk a 0-24-ben elfoglalt birtokvezetőnővel egy találkozót.

Gere Andrea: - Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mi családunkat nem mindig hívták Gerének: ez a név a Pécs környékére betelepített sváb őseinknek magyarosított neve, az ük- és a dédszüleimet, és még a nagypapámat is Gerblnek hívták.

Turizmus Online: Nem voltatok azzal egyedül, hogy a XVIII. század végén, Mária-Terézia osztrák hercegnő, magyar királynő uralkodásának idején, magyar területre telepített sváb családok kezdtek el boldogulni az akkortól kezdve otthonuknak (ki)nevezett földeken.

G.A: - Így van. És az sem volt véletlen, hogy nagyapámék, majd ezt követően édesapámék folytatták azt a hagyományt, amit elődeik elkezdtek: hiszen az őseink évtizedeken, sőt, évszázadokon átívelő időkben érdemesnek tartották ezt a vidéket művelésre, ezen belül is szőlőművelésre. Villányban mindig is komoly hagyománya volt a szőlővel való foglalatosságnak és a bor készítésnek – bátran lehetett támaszkodni az idősebb nemzedék tapasztalatára. Amúgy a szőlőművelést akkoriban csak „kicsiben”, kizárólag családias méretekben „űzte” a családunk, hiszen az őseink közt volt kádár és más olyanfajta mesterségekben jártas előd, akiknek munkája ugyan a szőlőhöz, a borhoz kötődött, azonban nem ebből keresték a kenyerüket, hanem más „tisztességes” munkából éltek.

Gere Attila és Andrea
Gere Attila és Andrea

TO: Borairól elhíresült édesapádról, Gere Attiláról olvastam valahol, ő akkor kezdett igazán a szőlők, borok világában elmélyedni, amikor 1978-ban megnősült, és egy kis szőlőterületet kapott nászajándékba a jövendő apósáéktól. Akiknek volt ugyan közel egy hektáros területen tizenegyezer tőkéje, amiből isteni nedű került ki a hordóik mélyéről, azonban volt egy kis bökkenő - gyakorlatilag mindet elvitte az akkor még az egész országban uralkodó általános nagyüzemi termelés. Édesapád kezdte először megmenteni és ismertté tenni a csodálatos helyi borokat: 1987-ben otthagyta eredeti szakmáját, az erdészi hivatást, és elkezdte saját vállalkozásként a szőlészet-borászkodást, palackozást – Villányban akkoriban legelsőként.

G.A.: - Édesapámnak hitvallása volt, hogy minőségi boroknak palackban a helyük, a mi oportónk és a nagyüzemi cég által készített között ég és föld volt a különbség – és ezt a fogyasztók is hamar észrevették minden évben megduplázódott a borászatunk forgalma, és a plusz bevételt jó minőségű területek megvételére fordítottuk. 2010 óta pedig organikusan műveljük a szőlőinket, a környezettudatosság meghatározó a családunk életében. A tiszta talaj a tiszta levegővel párosulva – sok más mellett ez is az egyedi ízvilágunk titka.

Ördögárok szőlőterület
Ördögárok szőlőterület

TO: A klímaváltozás mennyire szól bele a Gere Pincészet sorsának további alakulásába?

G.A.: - Aki valamennyire is ért hozzá, tudja, a szőlészet-borászat esetén mindig később, elég nagy rátartással érkeznek a válaszok egy-egy kérdésre. A klímaváltozás hatásait mi csak később érzékeljük, nem azonnal. Az idei év tapasztalatai alapján is elmondható, hogy a tavasztól a szüretig tartó csapadékhiányos környezetre, a folyamatosan magas hőmérsékletre, az aszályos mértékű nyári vízhiányra fel kell készülni – így tanulmányokat figyelünk, és megpróbálunk olyan megoldásokat keresni, amelyekkel fel tudunk készülni a kihívásokra. A miénk az első perctől kezdve egy családi vállalkozás: a testvéremmel, az unokatestvéreimmel mi a szőlősben nőttünk fel, édesapámék, a nagyszüleim, a rokonság szinte minden nap kivittek magukkal, mindig is együtt lélegeztünk a sorokkal. Nagy odafigyeléssel gondozzuk őket, hiszen úgy tekintünk rájuk, mintha a családunk része lenne.

TO: Nem csak a borok készítéséből és eladásából áll ma a Gere Birtok – több lábon állásnak nevezik, ahogy nálatok megvalósul a családi vállalkozás.

G. A.: - Szőlőmagőrlemények, szőlőmagolajkészítés, saját kozmetikai termékek, szállodai üzemeltetés teljes vendéglátással – valóban nem tétlenkedünk. Viszont másfelől tény, hogy az éttermünk egyben kiváló platform a boraink kóstoltatására is. Miközben a vendég megismerheti azt a Gere-életérzést, amelyet csak itt nálunk, Villányban nyújt az őt körülvevő táj, élheti át azt a páratlan élményt, amit ez a meseszép környezet biztosít. Valljuk, hogy a Gere-márka egy olyan brand, amelyre ma és a jövőben is szeretnénk építeni, amelyet folyamatosan meg kell újítanunk, gazdagítanunk – a kor kihívásainak megfelelően.

TO: Tény, ha Villány - akkor a vörösbor hazája, de mi a helyzet az egyre növekvő fehérboros piaccal? Tudomást vesztek e kérdésben is arról, merre tart a világ?

G.A. – Egy ideig mindent vitt a rozé meg a pezsgő, majd a fehérborok kerültek előtérbe, most pedig a szénsavas, könnyed változatoké a jelen. Igen, tudunk róla, de nálunk azért továbbra is a vörösboraink uralják a termelésünk nagy részét, évi 800 - 850 ezer palack kerül ki a pincéinkből, 100 - 120 ezer közülük a fehérbor. Hiszünk a vörösborban, szépségében, gazdag ízvilágában, és figyeljük a fiatal korosztályt is, akik sok mindenben tudatosabbak - ez az, amire fókuszálnunk kell a következő évek során. Hozzájuk is el kell jutnunk az üzeneteinkkel.

 

Két generáció a  Gere-családból az idén nyáron elnyert díjjal
Két generáció a Gere-családból az idén nyáron elnyert díjjal
Fotó: Gere Attila Pincészete

T.O: Idén új mérföldkőhöz érkezett a Gere család: nyár végén átvehettétek az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége ítél oda évről évre, munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek – vagyis ez a legrangosabb hazai szakmai elismerés.

G.A: - Édesapámmal együtt vezetjük ma is a családi vállalkozásunkat, ma már inkább a férjem és én tesszük ezt. Apa foglalta össze foglalta össze legjobban a díjátadás alkalmával két mondatban azt, amit én is vallok minden nap, a munkám során: „Van valami, ami nem változott, mióta bort készítek: a megbízható magas minőséget alapelvárásnak tartom. Ha a Gere név kerül egy címkére, annak a bornak a maga műfajában kiválónak kell lennie, mindegy, hogy az Olaszrizlingről vagy a Solusról van szó”.

T.O. Ezek olyan szép, magasztos szavak, majd’ elfelejtettem, amivel indult ez a beszélgetés: mikor jön hozzátok Richard Gere?

G.A.: – Egy jó pincészetben nincs lehetetlen, csak legfeljebb minden válasz idővel érkezik, nem azonnal, de ezt mondtam már. 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.