Köztük van Magyarország idei kenyérversenyének győztese

Céklás? Magos? Krumplis? Kovászos? Diós? Magyarország legjobb kenyere címet valójában mindegyik kiérdemelte volna a csütörtöki zsűrizésen szereplők közül. Magas volt a színvonal és látványos a cipók, bucik, veknik, sós sütemények, perecek, croiassant-ok tálalása, dekorálása.

A második körös bírálattal csütörtökön ért véget a Magyar Pékszövetség által kiírt XIII. Szent István napi Kenyérverseny, amelyre csaknem 100 terméket neveztek a magyar sütőipari vállalkozások. (Tehát nemcsak olyan pékség szállhatott versenybe, amely tagja a szövetségnek.)

Kiemelt összetevő volt a burgonya

Septe Józsefnek, a Magyar Pékszövetség elnökének megnyitója után bemutatkoztak a rangos szakemberekből álló zsűrik. Ezután Ilonka Boldizsár, a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja szólt a versenyzőkhöz. Kiemelte, hogy az idén a burgonya is szerepelhetett az összetevők között, ez ugyancsak része a magyar hagyománynak.  

A két bizottság titkosan, pontozásos módszerrel értékelt. A pontszámok összesítését követően derül majd ki, melyik lett a nyertes Szent István napi kenyér, valamint a legjobb Innovatív kenyér és a Sós sétáló sütemény kategória győztese is.

Melyik a legfinomabb sós sétáló sütemény?

A szakmai szervezet idén is három kategóriában írta ki a megmérettetést, melyre rekord számú nevezés érkezett. A Szent István-napi kenyér címért 20 pékség indította 33 termékét, az Innovatív kenyér témájába 19 cég nevezett 38 termékkel, míg a Sós sétáló sütemény kiírásra 12 vállalkozás nevezte be 27 termékét.

A pékárukat kifejezetten erre a versenyre fejlesztették ki a versenybe szállók, így ezek még nem jelentek meg a kereskedelmi forgalomban. A Szent István napi kenyér kategóriában olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat használjanak fel. Az értékelés során a zsűritagok pontozták az alakot, a héjat, a bélzetet, illatot, ízt, esztétikát és az eltarthatóságot.

Először augusztus 20-án kóstolhatjuk meg majd a nyertes kenyeret
Először augusztus 20-án kóstolhatjuk meg majd a nyertes kenyeret
Fotó: Magyar Pékszövetség

A legmagasabb pontszámot elérteket ezután még laborvizsgálatnak is alávetik, hogy megállapítsák, azok só- és savfoka megfelel-e az Magyar Élelmiszerkönyv előírásának.

Először augusztus 20-án kóstolhatjuk meg

 Az Innovatív kenyér kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön. A sós sétáló sütemények esetében a főbb követelmények a sós ízvilág, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság voltak. A kenyereket öt, míg a sós süteményeket négy szakember bírálta, pontozással, anonim módon, vagyis nem tudták, hogy az adott terméket mely cég készítette.

A Szent István napi kenyér kategóriájának győztesét a nyáron az Országházban jelentjük majd be az augusztus 20-i nemzeti ünnep sajtótájékoztatóján. A három versenykategória legjobb pékáruját pedig augusztus 20-án Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában lehet először megkóstolni– jelentette be Septe József.


Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide ceremóniáján

Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide ceremóniáján 

Mérföldkő az osztrák kulináris és turizmus helyzetben: 82 MICHELIN-csillag, 33 Zöld Csillag és 43 Bib-Gourmand-díj Ausztriának.
Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben?

Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben? 

A hazai vendéglátóipar számára érdekes adatokat szolgáltat az a kutatás, amelynek legfőbb megállapításait most ismertetjük.
Rangos elismerés a Törleynek

Rangos elismerés a Törleynek 

Alkoholmentes rosé pezsgőjük aranyérmet nyert a londoni Drinks Business által szervezett Global Low and No Alcohol Wine Masters 2024 versenyen.
Változnak a német étkezési szokások

Változnak a német étkezési szokások 

A tendencia összhangban van a globális egészségtudatosság és fenntarthatóság iránti növekvő igénnyel.
Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten

Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten 

Budapestre érkezett egy koreai influenszer, aki útra kelt a fővárosban, hogy felfedezze a magyar gasztronómia finomságait.
Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász

Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász 

Most például túrós csuszás csokoládéval kísérletezik.
Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő

Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő 

Azt tartják, az az egyetlen jó döntés, ha ilyenkor kényeztetjük a testet és a lelket. Így tettünk mi is, és egyáltalán nem bántuk meg.
Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja

Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja 

A 2025-ös listán Róma olyan városokat előzött meg, mint London Marrakech, Párizs, és Nápoly.
Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere

Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere 

Pihenésképpen aztán jóétvággyal nekilátott egy pacalpörköltnek is, majd visszatért a rántott húshoz.
A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket

A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket 

Megfejelik az óránként 5100 forintos minimálbért németországi üzleteikben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.