Köztük van Magyarország idei kenyérversenyének győztese

Céklás? Magos? Krumplis? Kovászos? Diós? Magyarország legjobb kenyere címet valójában mindegyik kiérdemelte volna a csütörtöki zsűrizésen szereplők közül. Magas volt a színvonal és látványos a cipók, bucik, veknik, sós sütemények, perecek, croiassant-ok tálalása, dekorálása.

A második körös bírálattal csütörtökön ért véget a Magyar Pékszövetség által kiírt XIII. Szent István napi Kenyérverseny, amelyre csaknem 100 terméket neveztek a magyar sütőipari vállalkozások. (Tehát nemcsak olyan pékség szállhatott versenybe, amely tagja a szövetségnek.)

Kiemelt összetevő volt a burgonya

Septe Józsefnek, a Magyar Pékszövetség elnökének megnyitója után bemutatkoztak a rangos szakemberekből álló zsűrik. Ezután Ilonka Boldizsár, a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja szólt a versenyzőkhöz. Kiemelte, hogy az idén a burgonya is szerepelhetett az összetevők között, ez ugyancsak része a magyar hagyománynak.  

A két bizottság titkosan, pontozásos módszerrel értékelt. A pontszámok összesítését követően derül majd ki, melyik lett a nyertes Szent István napi kenyér, valamint a legjobb Innovatív kenyér és a Sós sétáló sütemény kategória győztese is.

Melyik a legfinomabb sós sétáló sütemény?

A szakmai szervezet idén is három kategóriában írta ki a megmérettetést, melyre rekord számú nevezés érkezett. A Szent István-napi kenyér címért 20 pékség indította 33 termékét, az Innovatív kenyér témájába 19 cég nevezett 38 termékkel, míg a Sós sétáló sütemény kiírásra 12 vállalkozás nevezte be 27 termékét.

A pékárukat kifejezetten erre a versenyre fejlesztették ki a versenybe szállók, így ezek még nem jelentek meg a kereskedelmi forgalomban. A Szent István napi kenyér kategóriában olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat használjanak fel. Az értékelés során a zsűritagok pontozták az alakot, a héjat, a bélzetet, illatot, ízt, esztétikát és az eltarthatóságot.

Először augusztus 20-án kóstolhatjuk meg majd a nyertes kenyeret
Először augusztus 20-án kóstolhatjuk meg majd a nyertes kenyeret
Fotó: Magyar Pékszövetség

A legmagasabb pontszámot elérteket ezután még laborvizsgálatnak is alávetik, hogy megállapítsák, azok só- és savfoka megfelel-e az Magyar Élelmiszerkönyv előírásának.

Először augusztus 20-án kóstolhatjuk meg

 Az Innovatív kenyér kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön. A sós sétáló sütemények esetében a főbb követelmények a sós ízvilág, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság voltak. A kenyereket öt, míg a sós süteményeket négy szakember bírálta, pontozással, anonim módon, vagyis nem tudták, hogy az adott terméket mely cég készítette.

A Szent István napi kenyér kategóriájának győztesét a nyáron az Országházban jelentjük majd be az augusztus 20-i nemzeti ünnep sajtótájékoztatóján. A három versenykategória legjobb pékáruját pedig augusztus 20-án Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában lehet először megkóstolni– jelentette be Septe József.


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.