Köztük van Magyarország idei kenyérversenyének győztese

Céklás? Magos? Krumplis? Kovászos? Diós? Magyarország legjobb kenyere címet valójában mindegyik kiérdemelte volna a csütörtöki zsűrizésen szereplők közül. Magas volt a színvonal és látványos a cipók, bucik, veknik, sós sütemények, perecek, croiassant-ok tálalása, dekorálása.

A második körös bírálattal csütörtökön ért véget a Magyar Pékszövetség által kiírt XIII. Szent István napi Kenyérverseny, amelyre csaknem 100 terméket neveztek a magyar sütőipari vállalkozások. (Tehát nemcsak olyan pékség szállhatott versenybe, amely tagja a szövetségnek.)

Kiemelt összetevő volt a burgonya

Septe Józsefnek, a Magyar Pékszövetség elnökének megnyitója után bemutatkoztak a rangos szakemberekből álló zsűrik. Ezután Ilonka Boldizsár, a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja szólt a versenyzőkhöz. Kiemelte, hogy az idén a burgonya is szerepelhetett az összetevők között, ez ugyancsak része a magyar hagyománynak.  

A két bizottság titkosan, pontozásos módszerrel értékelt. A pontszámok összesítését követően derül majd ki, melyik lett a nyertes Szent István napi kenyér, valamint a legjobb Innovatív kenyér és a Sós sétáló sütemény kategória győztese is.

Melyik a legfinomabb sós sétáló sütemény?

A szakmai szervezet idén is három kategóriában írta ki a megmérettetést, melyre rekord számú nevezés érkezett. A Szent István-napi kenyér címért 20 pékség indította 33 termékét, az Innovatív kenyér témájába 19 cég nevezett 38 termékkel, míg a Sós sétáló sütemény kiírásra 12 vállalkozás nevezte be 27 termékét.

A pékárukat kifejezetten erre a versenyre fejlesztették ki a versenybe szállók, így ezek még nem jelentek meg a kereskedelmi forgalomban. A Szent István napi kenyér kategóriában olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat használjanak fel. Az értékelés során a zsűritagok pontozták az alakot, a héjat, a bélzetet, illatot, ízt, esztétikát és az eltarthatóságot.

Először augusztus 20-án kóstolhatjuk meg majd a nyertes kenyeret
Először augusztus 20-án kóstolhatjuk meg majd a nyertes kenyeret
Fotó: Magyar Pékszövetség

A legmagasabb pontszámot elérteket ezután még laborvizsgálatnak is alávetik, hogy megállapítsák, azok só- és savfoka megfelel-e az Magyar Élelmiszerkönyv előírásának.

Először augusztus 20-án kóstolhatjuk meg

 Az Innovatív kenyér kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön. A sós sétáló sütemények esetében a főbb követelmények a sós ízvilág, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság voltak. A kenyereket öt, míg a sós süteményeket négy szakember bírálta, pontozással, anonim módon, vagyis nem tudták, hogy az adott terméket mely cég készítette.

A Szent István napi kenyér kategóriájának győztesét a nyáron az Országházban jelentjük majd be az augusztus 20-i nemzeti ünnep sajtótájékoztatóján. A három versenykategória legjobb pékáruját pedig augusztus 20-án Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában lehet először megkóstolni– jelentette be Septe József.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.