Köztük van Magyarország idei kenyérversenyének győztese

Céklás? Magos? Krumplis? Kovászos? Diós? Magyarország legjobb kenyere címet valójában mindegyik kiérdemelte volna a csütörtöki zsűrizésen szereplők közül. Magas volt a színvonal és látványos a cipók, bucik, veknik, sós sütemények, perecek, croiassant-ok tálalása, dekorálása.

A második körös bírálattal csütörtökön ért véget a Magyar Pékszövetség által kiírt XIII. Szent István napi Kenyérverseny, amelyre csaknem 100 terméket neveztek a magyar sütőipari vállalkozások. (Tehát nemcsak olyan pékség szállhatott versenybe, amely tagja a szövetségnek.)

Kiemelt összetevő volt a burgonya

Septe Józsefnek, a Magyar Pékszövetség elnökének megnyitója után bemutatkoztak a rangos szakemberekből álló zsűrik. Ezután Ilonka Boldizsár, a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja szólt a versenyzőkhöz. Kiemelte, hogy az idén a burgonya is szerepelhetett az összetevők között, ez ugyancsak része a magyar hagyománynak.  

A két bizottság titkosan, pontozásos módszerrel értékelt. A pontszámok összesítését követően derül majd ki, melyik lett a nyertes Szent István napi kenyér, valamint a legjobb Innovatív kenyér és a Sós sétáló sütemény kategória győztese is.

Melyik a legfinomabb sós sétáló sütemény?

A szakmai szervezet idén is három kategóriában írta ki a megmérettetést, melyre rekord számú nevezés érkezett. A Szent István-napi kenyér címért 20 pékség indította 33 termékét, az Innovatív kenyér témájába 19 cég nevezett 38 termékkel, míg a Sós sétáló sütemény kiírásra 12 vállalkozás nevezte be 27 termékét.

A pékárukat kifejezetten erre a versenyre fejlesztették ki a versenybe szállók, így ezek még nem jelentek meg a kereskedelmi forgalomban. A Szent István napi kenyér kategóriában olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat használjanak fel. Az értékelés során a zsűritagok pontozták az alakot, a héjat, a bélzetet, illatot, ízt, esztétikát és az eltarthatóságot.

Először augusztus 20-án kóstolhatjuk meg majd a nyertes kenyeret
Először augusztus 20-án kóstolhatjuk meg majd a nyertes kenyeret
Fotó: Magyar Pékszövetség

A legmagasabb pontszámot elérteket ezután még laborvizsgálatnak is alávetik, hogy megállapítsák, azok só- és savfoka megfelel-e az Magyar Élelmiszerkönyv előírásának.

Először augusztus 20-án kóstolhatjuk meg

 Az Innovatív kenyér kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön. A sós sétáló sütemények esetében a főbb követelmények a sós ízvilág, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság voltak. A kenyereket öt, míg a sós süteményeket négy szakember bírálta, pontozással, anonim módon, vagyis nem tudták, hogy az adott terméket mely cég készítette.

A Szent István napi kenyér kategóriájának győztesét a nyáron az Országházban jelentjük majd be az augusztus 20-i nemzeti ünnep sajtótájékoztatóján. A három versenykategória legjobb pékáruját pedig augusztus 20-án Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában lehet először megkóstolni– jelentette be Septe József.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.