Mindenki megnyugodhat, nem jön hormonkezelt marhahús Kanadából

Hormonkezelt kanadai marhahús biztosan nem fog Magyarországra jönni – mondta a 24.hu-nak Nicholas Sarvari, a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke a CETA-ról, az EU-Kanadai szabadkereskedelmi megállapodásról, ami a napokban lépett életbe.

Sarvari elmondta: a CETA nem fog változtatni a jelenlegi uniós élelmiszer-biztonsági szabályozáson, így a géntechnológiával módosított termékekre vonatkozó uniós előírásokon és a hormonkezelt marhahúsra vonatkozó tilalmon sem. A kamara elnöke szerint Kanadából elsősorban IT megoldások, környezetbarát technológiák, olajipari és egyes agrártermékek, illetve gépgyártással, autógyártással kapcsolatos termékek érkezhetnek Magyarországra. Az nem valószínű, hogy juharszirup-feldolgozó üzem létesülne, ugyanakkor egyéb ipari beszállítói gyártósor még települhet Magyarországra – tette hozzá.

Hazánkból azok a magyar cégek pályázhatnak eséllyel, amelyek innovatív, versenyképes terméket, szolgáltatást kínálnak, és már amúgy is aktívan jelen vannak az EU piacán. Legígéretesebbnek a külföldi tulajdonban lévő hazai autógyártók, gépjármű alkatrész gyártók, az orvostechnikai, gyógyszeripari cégek, valamint a bányászathoz, olajiparhoz, kapcsolódó magyar fejlesztések, kutatási eredmények, innovációk, műszerek tűnnek, mondta. 

Kérdésünkre, hogy a megállapodással a versenyképesebb országok jobban járhatnak, Sarvari kérdéssel felelt: miért ne tartozhatnánk mi is a versenyképesebb országok közé? Ezt el is lehet érni azzal, ha felismerjük az innováció szerepének fontosságát. Azt a felelősséget kéne komolyan venni, hogy az üzleti környezetünk és a játékszabályok olyanok legyenek, hogy a magyar termék és a magyar piac a versenyképesebb cégeknek is érdekes és vonzó legyen, mondta. Személyes véleményem szerint Kanadában a magyar kolbász és a bor is versenyképesebb lehet, mint sok más közép-kelet európai ország hasonló terméke, illetve a magyar almalé, és nem cukrozott szörpök is eséllyel pályázhatnak, mondta.

Az új nemzetközi bírói fórumról, mely a kritikusok szerint a multicégeknek, beruházóknak kedvez az államokkal szemben, azt mondta: nem lát ilyen veszélyt, hiszen a CETA rendelkezései nem írják felül semelyik tagállam szabályozási jogát. Vitás kérdésekben itthon a magyar törvény mérvadó, illetve a CETA kompatibilis az EU tagállamok jogrendjével, mondta. Sokan tiltakoztak ellene A CETA tárgyalások 2009. májusban kezdődtek és 2014. szeptemberig tartottak Kanada és az EU között, a szerződést tavaly október végén írták alá. A napokban ideiglenesen hirdették ki, az uniós országoknak külön-külön kell megerősíteniük, utána lesz végleges.

A megállapodás lényege, hogy eltörli a kereskedelmi vámokat, és számos terméknél bevezeti a tanúsítványok kölcsönös elismerését. A várakozások szerint jelentősen nőni fog a kereskedelem a partnerek között, ami hozzájárul a gazdasági növekedéshez. A CETA ellen sokan tiltakoztak itthon és külföldön. A kritikusok szerint a megállapodás a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja: szabad utat enged a génmódosított növényeknek, illetve az óriáscégeknek, melyek normál bírósági rendszeren kívül eső eljárásokban perelhetnék az egészséges környezetet és az állampolgárok jogait védő kormányokat.

24.hu


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.