MNGSZ Közgyűlés a Stefánián

Május 30-án, elegáns helyszínen, a pesti Stefánia Palotában tartotta éves küldött közgyűlését a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), ahol fontos bejelentésekre került sor.

A levezető elnök a program kezdetekor megállapította, hogy közel 120-an vannak jelen a szervezetből,. Elsőként Krivács András elnök köszöntőjét követően a hazai turizmus aktuális helyzetéről dr. Török András, a Magyar Turisztikai Ügynökség Gasztronómiáért és Bormarketingért felelős igazgatója számolt be. Aki elmondta, a továbbiakban is szoros együttműkést kívánnak az MNGSZ-szel tartani, majd beszélt az OKJ tartalom felülvizsgálatáról, beszámolt a tagságnak az Áfa-csökkentés mértékéről, és arról, hogy a munkáltatók terheinek csökkentésével jövőre a vendéglátás ágazatban két célt szeretnének megvalósítani: a munkabérek megnyugató rendezését, illetve az elmaradt eszközfejlesztések pótlását. Szakképesítésekről is szó volt, valamint az MTÜ fő marketing vonaláról, amelynek keretén belül a magyar borokat, hazai gasztronómiát népszerűsítik külföldön. Egyben kérte az igazgató, hogy lehetőség szerint a hazai éttermekben helyi magyar borokat kínáljanak az ételek mellé a vendéglátósok.

Dr. Zoltai Anna, a NÉBIH szakértője élelmiszerbiztonsági aktualitások, ételmérgezések, ételjelölések témában tartott előadást. Az élelmiszer eredetű megbetegedések kapcsán elmondta, a betegszám sajnos évek óta emelkedik, főként a házhoz szállítás esetében fordulnak elő mérgezések. Fő hibaként a fertőzött nyersanyaghasználatot, utófertőzéseket a konyhai munka során emelte ki. Majd a jelölések kapcsán elmondta, elég nehéz ezt a rendeletet értelmezni – még a szakértőnek is. A minősítésekről szólva a hallgatóság megtudhatta, hogy a világban milyen különböző minősítséeket használnak, és a magyarországi minősítéseket 2015-ben vezették be, először alapvetően a közétkeztetés terén. Következő lépésként a kereskedelmi láncok, majd a vendéglátás következik. Végül az is kiderült, a minősítések kapcsán hazánkban 3070 közétkeztetési konyhából 219 megbukott, ami sajnos elég magas szám, és azt mutatja, sok helyütt nem tartják be a kötelező előírásokat.

Körtvélyesi Anikó, a Kereskedelmi és Iparkamarától az új szakképesítésekről számolt be. Ennek kapcsán elmondta, ma már van szakács, diétás szakács, konyhai részlegvezető képzés, újdonság, hogy élelmezésvezetői képzésre is lehetőség van. OKJ-s változás, hogy a szakiskolák elnevezése megváltozott. A vendéglátás területén szintén újdonság, hogy falusi turizmussal kapcsolatban is terveznek oktatást, valamint a hajósok kérték, hogy szállodai hajós, hajózási technikus képzésre is legyen mód. Fontos változás, hogy míg korábban csak mestervizsgával lehetett tanulót felvenni a konyhára, ezt a szigorítást mára enyhítették a hatóságok – a szakmai szervezetek kérését figyelembe véve.

A Magyar Cukrászok Ipartestülete nevében Petrezselyem Adrienn, aki egyben az Mngsz ügyvezetője is, a szegedi fagylaltversenyről számolt be. Nagy tapsot kapott Erdélyi Balázs cukrász, aki megnyerte az előző napi verseny cukormentes kategóriát, és Mngsz-tagként jelen is volt a pesti közgyűlésen.

A társzervezetek képviseletében Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke kifejtette, ha valamikor, akkor most van szükség a szakmai összefogásra, hiszen a munkabéreket kell rendezni sürgősen, az Áfa-kedvezmények miatt közösen lobbizni és a szervízdíj kérdését is meg kell oldani. Amelynek egységes bevezetése a jövedelem fehérítéshez is nagyban hozzájárulna.

A 2017. évi Erfurti Kulináris Olimpia versenyzőinek köszöntése volt a következő napirendi pont, amelynek kapcsán Krivács András elnök kifejtette, azért is jelentős volt a nagyszámú magyar résztvevők száma és sikere, hiszen ez évben nem kaptak a rendezvény résztvevői állami támogatást, mégis komoly eredményeket értek el a magyar versenyzők és sok érmet, elismerést hoztak haza munkájuk elismeréseképp.

Az MNGSZ fő támogatóinak bemutatását fő támogatójuk, az arany fokozatú, legfőbb támogató, a Mirbest Csoport nyitotta, melynek kapcsán az elnök elmondta, anyagi támogatásuk az idén folytatódik, erről komoly ígéretet kaptak. Tavaly 5 millió forintot kaptak a hazai vállalatcsoporttól, az idei összeg sem lesz ennél kevesebb. Utánuk az Unilever Foodsolutions videóval mutatkozott be, majd a Matusz-Vad Zrt. tárta a hallgatóság elé legújabb termékeit, grilles újdonságait, utánuk a Panyolai Szilvórium kft.  tartott ismertetőt, és a Ragonese Kft. kézműves fagylaltjait is megismerhette jobban a szakmai közönség.

Az ebédszünetet követően az elnöki és pénzügyi beszámolókra került sor, valamint az alapszabály módosításra tett javaslat ismertetése következett, mindegyik programpont végén a tagság szavazott annak elfogadásáról.

 

Forrás: Vendég & Hotel


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.