Nem mézes, nem ágyas, nem érlelt

A kiváló minőségű gyümölcs tiszta ízét igyekszik visszaadni pálinkáiban a Bestillo pálinkafőzde, amely néhány hete új fajta palackban, új dizájnnal jelent meg a piacon.

Budapesten mutatta be a minap megújult dizájnú palackjait a boldogkőváraljai Bestillo pálinkafőzde. A Bortársaság új, Kossuth téri üzletében Vavrek Zsolt, a társaság ügyvezetője kiemelte, hogy a közelmúltban került a boltokba a megújult külsejű pálinkacsalád, amelynek legfőbb jellemzője a letisztultság: a gyümölcspárlat átlátszó üvegbe került, a címke fekete-fehér, és nincs rajta kép a gyümölcsről. A dizájn Baráth Dávid munkája, akinek nevéhez olyan nívós munkák, mint a Villa Bagatelle vagy a Baldaszti vizuális arculatának kialakítása és számos szakácskönyv terve is fűződik. Készítőik reménye szerint a letisztult világú palackok egyaránt megfelelnek a hazai és a nemzetközi izlésnek.

A rendezvényen azt is megtudtuk, hogy Boldogkőváralja Miskolc és Kassa között fekszik félúton, Abaúj és a Zemplén határán. Két házaspár a főzde tulajdonosa, Czakó Gábor főzőmester a településen él, míg társa, Vavrek Zsolt Budapestről intézi a marketinggel kapcsolatos teendőket. A 4 tulajdonos közül 3 boldogkőváraljai származású, ketten közülük évekig éltek Új-Zélandon.

A főzde 2003-ban indult, a desztillálás mellett a megfelelő nyersanyag biztosítása érdekében gönci barack gyümölcsültetvényt is létrehoztak. Azért éppen azt, mert mind a gönci barack, mind az abból készült pálinka eredetvédett. A Bestillo-pálinka nem mézes, nem ágyas, nem érlelt – egy kivételével –, hanem a gyümölcsök tiszta ízét, illatát, zamatát igyekszik visszaadni – hangsúlyozta a tulajdonos a bemutatón.

 A feldolgozott gyümölcs legnagyobb részét Boldogkőváralja 30 kilométeres körzetében vásárolják fel, egyedüli kivétel a birs, amelyet Lajosmizséről szállítanak a zempléni községbe. A főzde zászlós terméke a gönci barackpálinka, emellett 14 gyümölcspárlatot készítenek még, ezek közül három „cuvée”, például a „Nemegymeggy”, amely három meggyféle pálinkájának speciális arányú keveréke.

A Bestillo a saját termékei és a bérfőzés mellett három évvel ezelőtt a rendezvényszervezésbe is belevágott, amikor útjára indították a nyári Gönci Barack Vigasság nevű programot. A fesztivál különlegessége, hogy a helyszínen csak szörp, pálinka és ásványvíz kapható, a multik által gyártott üdítőitalokat száműzték a szervezők. 2010 óta látogatóközpont fogadja a főzdében a vendégeket.

A bemutató végén a hazai helyitermék-mozgalom egyik elismert szakértője, az év egy részét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Panyolán, másik részét idegenvezetőként a világ különböző távoli tájain töltő Méhész Zsuzsa emlékezett vissza a Bestillo indulásának kezdeteire. Kiderült, hogy a szintén pálinkával induló, majd lekvárral és más helyi termékekkel bővítő Panyoláról vettek példát a boldogkőváraljai főzdések.

Azóta sok minden történt ezen a fronton: a helyi értékek megőrzése terén országos mozgalom kezd kialakulni. Egyik programjuk az Édenkert projekt, amelynek célja az ősi magyar gyümölcsfajták megismertetése. Mára már 10 helyen találunk ilyen Édenkertet szerte az országban.

Egy másik nagyszabású elképzelés a néhány éve már létező Kárpáti Gasztroút, amely Kassáról indul, Abaújon és Boldogkőváralján halad tovább Szabolsz-Szatmár-Bereg megye, Ukrajna és a Partium felé. Ha valaki elindul az útvonal mentén, mindenhol vásárolhat, kóstolhat helyi finomságokat. A Kárpáti Gasztroútról ezen a linken lehet bővebben információt beszerezni.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.