Nem mézes, nem ágyas, nem érlelt

A kiváló minőségű gyümölcs tiszta ízét igyekszik visszaadni pálinkáiban a Bestillo pálinkafőzde, amely néhány hete új fajta palackban, új dizájnnal jelent meg a piacon.

Budapesten mutatta be a minap megújult dizájnú palackjait a boldogkőváraljai Bestillo pálinkafőzde. A Bortársaság új, Kossuth téri üzletében Vavrek Zsolt, a társaság ügyvezetője kiemelte, hogy a közelmúltban került a boltokba a megújult külsejű pálinkacsalád, amelynek legfőbb jellemzője a letisztultság: a gyümölcspárlat átlátszó üvegbe került, a címke fekete-fehér, és nincs rajta kép a gyümölcsről. A dizájn Baráth Dávid munkája, akinek nevéhez olyan nívós munkák, mint a Villa Bagatelle vagy a Baldaszti vizuális arculatának kialakítása és számos szakácskönyv terve is fűződik. Készítőik reménye szerint a letisztult világú palackok egyaránt megfelelnek a hazai és a nemzetközi izlésnek.

A rendezvényen azt is megtudtuk, hogy Boldogkőváralja Miskolc és Kassa között fekszik félúton, Abaúj és a Zemplén határán. Két házaspár a főzde tulajdonosa, Czakó Gábor főzőmester a településen él, míg társa, Vavrek Zsolt Budapestről intézi a marketinggel kapcsolatos teendőket. A 4 tulajdonos közül 3 boldogkőváraljai származású, ketten közülük évekig éltek Új-Zélandon.

A főzde 2003-ban indult, a desztillálás mellett a megfelelő nyersanyag biztosítása érdekében gönci barack gyümölcsültetvényt is létrehoztak. Azért éppen azt, mert mind a gönci barack, mind az abból készült pálinka eredetvédett. A Bestillo-pálinka nem mézes, nem ágyas, nem érlelt – egy kivételével –, hanem a gyümölcsök tiszta ízét, illatát, zamatát igyekszik visszaadni – hangsúlyozta a tulajdonos a bemutatón.

 A feldolgozott gyümölcs legnagyobb részét Boldogkőváralja 30 kilométeres körzetében vásárolják fel, egyedüli kivétel a birs, amelyet Lajosmizséről szállítanak a zempléni községbe. A főzde zászlós terméke a gönci barackpálinka, emellett 14 gyümölcspárlatot készítenek még, ezek közül három „cuvée”, például a „Nemegymeggy”, amely három meggyféle pálinkájának speciális arányú keveréke.

A Bestillo a saját termékei és a bérfőzés mellett három évvel ezelőtt a rendezvényszervezésbe is belevágott, amikor útjára indították a nyári Gönci Barack Vigasság nevű programot. A fesztivál különlegessége, hogy a helyszínen csak szörp, pálinka és ásványvíz kapható, a multik által gyártott üdítőitalokat száműzték a szervezők. 2010 óta látogatóközpont fogadja a főzdében a vendégeket.

A bemutató végén a hazai helyitermék-mozgalom egyik elismert szakértője, az év egy részét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Panyolán, másik részét idegenvezetőként a világ különböző távoli tájain töltő Méhész Zsuzsa emlékezett vissza a Bestillo indulásának kezdeteire. Kiderült, hogy a szintén pálinkával induló, majd lekvárral és más helyi termékekkel bővítő Panyoláról vettek példát a boldogkőváraljai főzdések.

Azóta sok minden történt ezen a fronton: a helyi értékek megőrzése terén országos mozgalom kezd kialakulni. Egyik programjuk az Édenkert projekt, amelynek célja az ősi magyar gyümölcsfajták megismertetése. Mára már 10 helyen találunk ilyen Édenkertet szerte az országban.

Egy másik nagyszabású elképzelés a néhány éve már létező Kárpáti Gasztroút, amely Kassáról indul, Abaújon és Boldogkőváralján halad tovább Szabolsz-Szatmár-Bereg megye, Ukrajna és a Partium felé. Ha valaki elindul az útvonal mentén, mindenhol vásárolhat, kóstolhat helyi finomságokat. A Kárpáti Gasztroútról ezen a linken lehet bővebben információt beszerezni.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.