Őszi gasztronómiai fesztiválok Karintiában

Folyó- és tóparti fesztiválokon az osztrák finomságok.

A regionális népszokások és a kulináris hagyományok azok, melyek a karintiai év egészének különleges varázst kölcsönöznek. A karintiai Alpok-adriai konyha ízletes egésszé vegyíti össze a régiókból származó friss hozzávalókat, a régi konyhai hagyományokat és azok újraértelmezéseit. Gyakran a bor, a must és a pálinka is házi készítésű Karintiában. Feltétlenül meg kell kóstolni a következőket: a karintiai Käsnudel (burgonyás-túrós töltött tészta), a Reindling (fahéjas-mazsolás kuglóf), a karintiai tavi pisztráng, a gailtali szalonna és a cirbolyapálinka.

A fesztiválok révén kiváló bepillantást nyerhetünk a karintiai kulináris hagyományokba.

Íme, néhány gasztronómiai fesztivál:

Kulinarisch Tafeln
(Kulináris kerekasztalok): Szeptember 5. és október 24. között a Millstatti-tó változatos  és gazdag kulináris kínálata kerül előtérbe. A helyi finomságokat  - hal a tóból, kézzel készített hegyi sajt vagy egy helyi gazdaság alapanyagaiból készített bőségtál – több helyszínen lehet megkóstolni: gyertyafényes asztalnál az apátságban, a Millstatti-Alpok csúcsán vagy akár a termelőnél is. 

Bővebb információ: www.millstaettersee.com



Zwischenspiel am See (Tóparti közjáték): A „transformale Kultur“ és az Alpok-adriai konyha találkozása szeptember 12-én és 13-án. A „transformale“ egy kulturális program, amely a társadalomban zajló változási folyamatok kulturális potenciáljára alapoz, kulturturisztikai célokat is követve. A fesztivál egy korábbi kulturális projekt folytatása. Alkonyatkor az Ossiachi-tó közepén indul a program hang- és fényvarázzsal. A folytatás a zene és a gasztronómia jegyében zajlik. 

Bővebb információ:  www.transformale.at


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.