Rekordösszegű bevétel a tokaji boraukción

Az április 26-án megtartott Nagy Tokaji Borárverésen 27 130 000 forint értékű bor kelt el, ami a 2013. évi első aukcióhoz képest 34%-os növekedést jelent. A 21 termelő által felajánlott 24 tételből 18-at sikerült elárverezni.

Az erősödő Tokaj-brandnek és a hazánkban is élénkülő aukciós tevékenységnek köszönhetően a sárospataki várban tartott eseményen telt ház volt: a helyszínen mintegy 200-an vettek részt, és telefonon is bekapcsolódott Magyarországról és külföldről közel 20 fő.

Szepsy István 2013-as Nyúlászó „58” furmintja különösen heves csatát váltott ki két licitáló között, hogy végül az egy gönci hordónyi, vagyis 136 literes tételt az 1,2 millió forintos kikiáltási árhoz képest jóval magasabban, 8 millió forintnál üssék le. A tétel boldog tulajdonosa egy magyar vállalkozó lett, aki körülbelül 44 ezer forintot fizetett palackonként a borért.

 „Az elkelt tételek aránya, leütési áraik és a telt házas terem azt mutatják, jó úton járunk. Pont a Szepsy-féle tétel szenvedélyes licittel elért 8 milliós rekordja mutatja, mit tud egy aukció, a jól felépített katalógus, a hangulat és az adrenalin létrehozni” –nyilatkozott lelkesen Winkler Nóra árverésvezető.

Számos tétel kelt el a kikiáltási ár fölött és becsértéke magasságában. A Füleky 2013-as Úrágya Hárslevelűjének hordójáért egymillió forintot adtak, Samuel Tinon 2013-as Szent Tamás Furmintját 1,2 millió forintnál ütötték le, és a Szent Tamás Pincészet 2013-as Szent Tamás Válogatása végül 1,7 millió forintot ért el. Ebben az évben egyes tételeket több részre történő megbontással tettek a potenciális vevők számára vonzóbbá, így Orosz Gábor Tokaji Aszúeszenciája sem egyetlen vevőhöz került: a tételből még az árverés előtt elkülönített 40 db félliteres palackot 20 ezer forint / palack áron vásárolták meg, és két további vevő 30, illetve 40 palackot vitt el ugyanennyiért.

 A borárverés összbevételének 40%-a Tokaji Borlovagrendhez kerül: ez teszi lehetővé a következő évi rendezvény megszervezését, valamint a Lovagrend éves működésének finanszírozását.

Forrás: VinCE Magazin Hírlevél


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.