Rekordösszegű bevétel a tokaji boraukción

Az április 26-án megtartott Nagy Tokaji Borárverésen 27 130 000 forint értékű bor kelt el, ami a 2013. évi első aukcióhoz képest 34%-os növekedést jelent. A 21 termelő által felajánlott 24 tételből 18-at sikerült elárverezni.

Az erősödő Tokaj-brandnek és a hazánkban is élénkülő aukciós tevékenységnek köszönhetően a sárospataki várban tartott eseményen telt ház volt: a helyszínen mintegy 200-an vettek részt, és telefonon is bekapcsolódott Magyarországról és külföldről közel 20 fő.

Szepsy István 2013-as Nyúlászó „58” furmintja különösen heves csatát váltott ki két licitáló között, hogy végül az egy gönci hordónyi, vagyis 136 literes tételt az 1,2 millió forintos kikiáltási árhoz képest jóval magasabban, 8 millió forintnál üssék le. A tétel boldog tulajdonosa egy magyar vállalkozó lett, aki körülbelül 44 ezer forintot fizetett palackonként a borért.

 „Az elkelt tételek aránya, leütési áraik és a telt házas terem azt mutatják, jó úton járunk. Pont a Szepsy-féle tétel szenvedélyes licittel elért 8 milliós rekordja mutatja, mit tud egy aukció, a jól felépített katalógus, a hangulat és az adrenalin létrehozni” –nyilatkozott lelkesen Winkler Nóra árverésvezető.

Számos tétel kelt el a kikiáltási ár fölött és becsértéke magasságában. A Füleky 2013-as Úrágya Hárslevelűjének hordójáért egymillió forintot adtak, Samuel Tinon 2013-as Szent Tamás Furmintját 1,2 millió forintnál ütötték le, és a Szent Tamás Pincészet 2013-as Szent Tamás Válogatása végül 1,7 millió forintot ért el. Ebben az évben egyes tételeket több részre történő megbontással tettek a potenciális vevők számára vonzóbbá, így Orosz Gábor Tokaji Aszúeszenciája sem egyetlen vevőhöz került: a tételből még az árverés előtt elkülönített 40 db félliteres palackot 20 ezer forint / palack áron vásárolták meg, és két további vevő 30, illetve 40 palackot vitt el ugyanennyiért.

 A borárverés összbevételének 40%-a Tokaji Borlovagrendhez kerül: ez teszi lehetővé a következő évi rendezvény megszervezését, valamint a Lovagrend éves működésének finanszírozását.

Forrás: VinCE Magazin Hírlevél


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.