Rizlingek, amelyekre érdemes odafigyelni

Október 12-én kerül sor az Olaszrizling Október Nagykóstolóra. Újdonság, hogy idén a kiállítók az olaszrizling boraik mellett elhozhatják a rajnai rizling tételeiket. A nagykóstolót megelőző bortesztet olaszrizling valamint rajnai rizling kategóriában hirdették meg a szervezők.

A független szakmai zsűri 80 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta. Az olaszrizling kategóriában, akárcsak tavaly, idén is a badacsonyi Borbély Családi Pince 2016-os Nász a Bácson bora nyert. Íme a top 10:

1. Borbély Családi Pince: Nász a Bácson 2016

2. Söptei Pince: Illúzió, Csopaki Olaszrizling 2015

3. Varsányi Pincészet: Grand selection Verpeléti Olaszrizling 2015

4. Laposa: Laposa 4 Hegy 2018

5. Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017

6. Csernyik Pince: Mátrai Olaszrizling 2018

7. Éliás Birtok: Badacsony Olaszrizling 2017

8. Dubicz Borászat: Mátrai Superior Olaszrizling 2017

9. Pántlika Pincészet: 7 Hold 2015

10. Varga Pincészet: Aranymetszés Olaszrizling száraz 2017

 

Az első ízben meghirdetett rajnai rizling versenyen a kevesebb nevező okán csak a legjobb három bort nevezték meg. Talán meglepő lehet, hogy egy pannonhalmi pincészet végzett az élen, ám bizonyos értelemben „papírforma” eredmény született, pár éve ugyanis deklaráltan ez a borvidék zászlós fajtája, mert nagyon jól érzi magát az ottani körülmények között. Íme a három dobogós:

1. Cseri Pincészet: VI. Sextus Pannonhalmi Rajnai rizling selection 2016

2. Sabar Borház: Rajnai Rizling Leszner 2018

3. Borbély Családi Pince: Kőmagas Rajnai Rizling 2016

„Az olaszrizling sokáig a legnagyobb területen termesztett szőlőfajtánk volt, a tokaji régiót kivéve, mindegyik borvidéki területen jelen van. Ez a szőlőfajta a vulkanikus talajon különösen jól érzi magát, amit a teszten is bizonyítottak a borászatok, miközben voltak a meszes talajról származó, könnyedebb tételek között is szépek. Sok technológiai hibába futottunk sajnos az idei teszten, ecetes, oxidált és túlkénezett borokat is kóstoltunk. Ez csalódás, hiszen a pincehigiénia ugyanolyan fontos, mint a megfelelő kezelésmódok a palackozás előtt” – mondja Piskor Fanni, a zsűri egyik tagja. Ezt a véleményt erősítette meg Kollár Mariann is, aki „az ásványos, élénk savszerkezetű, eleganáns és komplex tételek” méltatása mellett szintén kitért a hibás tételek magas számára.


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.