Robotpincér, gépszakács

Rengeteg ötletet hallunk nap mint nap, hogy hogyan lehetne emberek helyett robotokat alkalmazni a munkaerőpiac legkülönbözőbb szegmenseiben. A humanoid masinák munkához való jogáért folytatott küzdelem ezúttal új mérföldkövéhez érkezett, egy távol-keleti étteremben ugyanis szinte minden alkalmazott: gép. A Foodbeast cikke.

A Robot étterem (Robot Restaurant) Kína Heilungcsiang tartományában található. A restiben serénykedő 20 mechanikus dolgozó az ételek elkészítésétől kezdve a felszolgálásig tulajdonképpen önállóan működteti a vendéglőt. Az egyik robot még énekel is vendégeknek. A „hús-vér” alkalmazottak  ugyanakkor még mindig elengedhetetlenek a mindennapi munkában, hiszen az ételek nyers összetevőivel ők töltik fel a robotok számára a szekrényeket. Az emberi munkaerő egy gomb megnyomásával adja ki a parancsot a gépséfek számára a menü összeállításához nélkülözhetetlen nyersanyagok begyűjtésére.

A vendéglátó egység tulajdonosa, Liu Hasheng úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a robotok hadrendbe állításával az alkalmazottakhoz kötődő költségek minimalizálása volt a cél. Bár hosszú távon vélhetőleg megtérül majd a befektetés, a 20 gépember beszerzése határozottan drága (darabonként kb. 31 500 és 47 000 dollár) volt.

Jóllehet, a személyzet valószínűleg nem fogja „szívét-lelkét” beleadni a munkába, a masinák legalább biztosan nem fognak az utolsó pillanatban beteget jelenteni.

Videó is van:

Forrás: Élelmiszer Online


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.